Siyasiler bölgede


Afyonkarahisar'daki patlama nedeniyle bölgeye giden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Netice alındıktan sonra olayın neden kaynaklandığı, hata, ihmal, kusur var mı, bunların hepsi açıklanacak" dedi. CHP ve MHP heyetleri de bölgede incelemelerde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'da mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan askerler nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Mesajında şehitlere rahmet, yaralı askerlere acil şifa, şehit aileleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve Türkiye'ye başsağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Biliyoruz ki en büyük acı evlat acısıdır. En büyük acı Metmetçiklerimizin şehit olmasından duyduğumuz acıdır. Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, 25 Mehmetçik Afyonkarahisar'daki patlamada şehit oldu. Acıların en büyüğü olan bu acı yüreğimizi dağlıyor. Bu büyük acıyla yüreklerimizi dağlayan şehit Mehmetçiklerimize rahmet, yaralı askerlerimize acil şifa, şehitlerimizin aileleriyle, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve milletimize, Türkiye'ye başsağlığı diliyor, yaralı askerlerimizin ailelerine de geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum.''

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ve bazı milletvekillerinden oluşan heyet incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti.

İncelemelerin ardından Koç, gazetecilere yaptığı açıklamada, içeride belli bir noktadan öteye gitmenin mümkün olamadığını ve askeri yetkililerden olayla ilgili bilgi aldıklarını bildirdi.

''Patlamanın Susurluk'taki deponun kapatılmasıyla nedeniyle buraya aktarılan mühimmatın yerleştirilmesi sırasında olduğu ifade ediliyor'' diyen Koç, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını da hatırlattı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da kışlada olduğunu ifade eden Koç, milletçe çok acı günlerin geçirildiğini ifade etti.

Koç, şunları söyledi:

''Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Her gün bağrı yanan 75 milyon insanımıza, ailelerine, bağrına taş basmayı alışkanlık haline getirmiş milletimize sabır diliyorum.

Teknik boyutu, soruşturma boyutu mutlaka incelenecek takip edilecektir. Değişik soru işaretleri var. Cenazelerin nerede teslim edileceği konusunda garnizonda da bir bilgi sözkonusu değil. Afyonkarahisar'daki teknik imkanlar DNA testinin yapılabilmesi için pek olanaklı değil, anladığım kadarıyla toplanan ceset parçaları GATA'ya gönderiliyor. Oradaki DNA analizlerinden sonra da yakınlarına teslim edilecek.''


Yaralı asker, olayı anlattı

Açıklamaların ardından kışla çevresinde bekleyen asker yakınlarıyla da bir süre görüşen CHP'li heyet, daha sonra Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde tedavi altında tutulan askerleri ziyaret etti.

Yaralı askerlerden Hasan Boncuk, yaşanan olayı Koç'a anlattı. Mühimmat deposunda sabah saatlerinde başladıkları istiflemenin akşam saatlerine kadar sürdüğünü, yatsı namazı için başka bir bölüme geçtiğini, namaz sırasında patlamanın meydana geldiğini ve 40-50 metre kadar savrulduğunu söyledi.

Koç, başından ve ayağından yaralanan Boncuk'a geçmiş olsun dileğinde bulunduktan sonra, diğer askerlerle de ilgilendi.



MHP heyeti de bölgeye gitti

Öte yandan MHP Genel Başkan Yardımcıları Münir Kutluata, Mustafa Erdem ve Genel Sekreter Yardımcısı Abbas Bozyel'den oluşan heyet de MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz ve bölge milletvekilleriyle birlikte bölgeyi ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Kutluata, gazetecilere kışla önünde yaptığı açıklamada, millete başsağlığı dileğinde bulundu.

Olay yerindeki çalışmaların aksamaması için ve çevreye yayılan mühimmattan dolayı söz konusu alanda incelemelerde bulunma şansına sahip olmadıklarını belirten Kutluata, ''Bu bir ihmal ise ihmallerin üst üste geldiğini görüyoruz. Moralle ilgili bir husus ise askerimizin moralinin bozulmasının üst üste geldiğini görüyoruz'' diye konuştu.

Yaşanan olaya ilişkin, ''Türkiye çok büyük bir problemle, afetle karşı karşıya gelmiştir'' değerlendirmesinde bulunan Kutluata, konunun nedenine ilişkin sonuca ulaşılmasını beklediklerini de bildirdi.

Konuya ilişkin alelacele yapılan açıklamaların doğru olmayacağını da savunan Kutluata, ''Yetkili sayılan ağızlardan alelacele 'bu bir kazadır' şeklindeki açıklama belki bir temennidir. Ancak bu şekilde açıklamalarla kamuoyunu teskin etmek belki düşünülebilir, ama gerçeği ortaya çıkarmayı bunun gizlememesi lazım ve mutlaka araştırmanın, soruşturmanın çok derin şekilde yürütülmesi lazım'' dedi.

İçeride gördüklerine ilişkin bir soru üzerine de Kutluata, şunları kaydetti:

''İçeride hazin bir tablo, katlanılamaz bir manzara var. Çünkü şehit yakınlarımız da orada. O bakımdan içeride yürek dağlayan bir manzara var. O insanlarımız DNA örneklerini verecekler. Ankara'dan gelmiş adli tıp uzmanları o örnekleri alıp şehitlerimizin kimliklerini Ankara'da tespit etmeye gayret edecekler. İnşallah o sürenin biraz daha hızlı işletilip ailelerin acıları dinmez ama bir an önce evlatlarını uğurlama şansına kavuşmalarını arzu ederiz.''



Milli Savunma Bakanı: Hata, kusur varsa ortaya çıkacak

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı'nda meydana gelen, 25 askerin şehit olduğu patlamayla ilgili bölgede incelemelerde bulundu.

Kışla önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Yılmaz, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı 32 numaralı cephanelikte, dün saat 21.15 itibarıyla mühimmatların tasfiyesi ve depolanması sırasında patlama meydana geldiğini, patlama sonucunda cephanelikte çökme yaşandığını ifade eden Yılmaz, olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın devam ettiğini kaydetti.



Pazar gününe kadar bekleyecekler

Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Bu soruşturma tamamlandığında hiçbir şey saklanmadan, gizli tutulmadan aziz milletimize açıklanacaktır. Patlamada şehit olan personelin kimliklerinin tespitine yönelik çalışmalar halen devam etmektedir. Bölgedeki çalışmaların cuma günü tamamlanması beklenmektedir. Çalışmaların tamamlanmasını müteakip Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından elde edilen bulgular Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderilecektir. Şehitlerimizin cenazeleri bir aksilik olmazsa pazar gününe kadar ailelerine teslim edilecek.''

Yılmaz, patlamanın çok şiddetli olması nedeniyle Adli Tıp'ta yapılacak incelemeye göre cenazelerin tesliminin bir gün daha ertelenebileceğini söyledi.


''Hata, kusur varsa ortaya çıkacak''

Patlamanın çok şiddetli olması nedeniyle cephanelik çevresindeki yerleşim birimlerinde patlamamış mühimmat olabileceğini belirten Yılmaz, bu nedenle yurttaşların bu konuda duyarlı olmalarını ve patlamamış mühimmatla karşılaşmaları durumunda bunu derhal güvenlik birimlerine bildirmelerini istedi.

Yakınların kaybeden ailelerin ihtiyaçları için Afyonkarahisar Valiliği ve Garnizon Komutanlığı tarafından her türlü tedbirin alındığını anlatan Yılmaz, ''Şimdi şehitlerimizin bizzat birinci derece yakınlarıyla gerek komutanımız gerek valimiz ilgilenmektedir. Patlamada şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun'' dedi.

Gazetecilerin soruları üzerine Bakan Yılmaz, olayla ilgili askeri ve sivil savcılığın idari soruşturmasının devam ettiğini bildirerek, ''İnşallah bu netice alındıktan sonra olayın neden kaynaklandığı, hata, ihmal, kusur var mı, bunların hepsi milletimize açıklanacaktır'' diye konuştu.

Mühimmat sayımının neden akşam saatlerinde yapıldığına ilişkin soruya, ''Burada da bir hata, bir kusur varsa o soruşturma ile ortaya çıkacaktır ve gereği de yerine getirilecektir'' yanıtını verdi.

Yılmaz, bir başka soru üzerine de şehit ailelerinden Afyonkarahisar'da DNA örneği alınacağını, Ankara'da gerekli incelemenin yapılarak bir sonuca bağlanacağını bildirdi.

Bakan Yılmaz, şehitler için Afyonkarahisar'da tören düzenlenmeyeceğini de ifade etti.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)