Türkiye pazarlığa zorlanıyor!..


Te­rör yü­rek­le­ri­mi­zi dağ­la­ma­ya de­vam edi­yor. Ön­ce­ki gün de Tun­ce­li­’de 7 şe­hit ver­dik.
Te­rö­rist­ler, bom­ba yük­le­dik­le­ri bir ara­cı, as­ke­ri per­so­ne­li ta­şı­yan si­vil pla­ka­lı mi­ni­bü­sün ge­çi­şi sı­ra­sın­da pat­lat­tı­lar. Pat­la­ma son­ra­sın­da mi­ni­büs ve onun gü­ven­li­ği­ni sağ­la­yan as­ke­ri cip yan­dı.
Ha­in­le­rin sal­dı­rı­sın­da 2 uz­man ça­vuş, 4 er ve 1 si­vil şe­hit ol­du, 1 si­vil de ağır ya­ra­lan­dı.
Gü­ven­lik güç­le­ri, Bin­gö­l’­den son­ra Tun­ce­li­’de de te­rö­rist­le­rin kur­du­ğu tu­za­ğı ön­ce­den ha­ber alıp, et­ki­siz ha­le ge­ti­re­me­di.
Bom­ba­lı pu­su, 7 oca­ğa da­ha ateş dü­şür­dü.
* * *
As­ker­de du­rum böy­le de di­ğer ku­rum­lar­da fark­lı mı?
Keş­ke ola­bil­se ama ma­ale­sef de­ğil.
Te­rö­rün az­dı­ğı kent­ler­de po­lis araç­la­rı da sal­dı­rı­ya uğ­ru­yor, on­la­ra da bom­ba­lı tu­zak­lar ku­ru­lu­yor. Te­rör ör­gü­tü­nün in­ti­kam al­ma­sın­dan kor­kup si­nen ye­rel halk, dev­le­te is­tih­ba­rat ver­mi­yor. Ya­ka­la­nan te­rö­rist­ler aley­hin­de ta­nık­lık yap­ma­sı ge­re­ken ki­şi­ler sus pus olu­yor. Po­lis de ko­ru­na­bil­mek için is­ti­rid­ye gi­bi ka­bu­ğu­na çe­kil­mek du­ru­mun­da ka­lı­yor. Sı­nı­ra ya­kın tüm il­çe­ler­de he­men her ge­ce ölüm ka­lım sa­va­şı ve­ri­li­yor. Ka­ra­kol­la­ra bas­kın­lar, kah­ra­man po­lis­ler sa­ye­sin­de püs­kür­tü­lü­yor.
İsim be­lirt­mek is­te­mi­yo­rum, Do­ğu kent­le­ri­mi­zin bi­rin­de, loj­man­la­rın bu­lun­du­ğu gü­ven­li böl­ge­de­ki il­köğ­re­tim oku­lu bo­şal­tı­lı­yor, ora­ya em­ni­yet mü­dür­lü­ğü ta­şı­nı­yor.
Ço­cuk­lar da bin bir teh­li­ke­nin kol gez­di­ği yol­lar­dan ge­çe­rek, uzak­ta­ki bir oku­la git­mek zo­run­da ka­lı­yor.
* * *
Pe­ki ya Cum­hu­ri­yet Sav­cı­la­rı ne du­rum­da?
Mah­mut Esat Boz­kurt, bü­yük ön­der Ata­tür­k’­e Cum­hu­ri­yet Sav­cı­la­rı­nı an­la­tır­ken “Öy­le za­man olur ki, Cum­hu­ri­ye­ti ko­ru­mak için baş­ba­kan­dan, ba­kan­dan, müs­te­şar­dan, va­li­den, bü­yü­kel­çi­den bi­le he­sap sor­mak ge­re­ke­bi­lir. İş­te o he­sa­bı so­ra­cak olan ki­şi, Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı­dı­r” di­yor.
Aca­ba bu ta­nı­ma uy­gun kaç Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı kal­dı?
AKP ik­ti­da­rın­da sav­cı­lar, bı­ra­kın baş­ba­kan­dan, ba­kan­lar­dan he­sap sor­ma­yı, on­la­ra he­sap ve­rir ol­du!
Bas­kı ve ta­yin kor­ku­su, hep­si­ni bi­rer emir ku­lu yap­tı.
Asıl gö­re­vi Cum­hu­ri­ye­ti bö­lü­nüp par­ça­lan­mak­tan ko­ru­mak olan sav­cı­lar­dan bi­ri, ge­çen haf­ta Tun­ce­li­’de şe­hit edil­di.
Ova­cık Sav­cı­sı Mu­rat Uzun, ar­ka­sın­dan yak­la­şan te­rö­ris­tin ba­şı­na sık­tı­ğı tek kur­şun­la ha­ya­tı­nı kay­bet­ti.
Sal­dı­rı­ya uğ­ra­dı­ğın­da ne ko­ru­ma­sı var­dı, ne de bir ta­ban­ca­sı!
Ama dev­let ko­ru­ya­ma­dı­ğı, bir ta­ban­ca bi­le ve­re­me­di­ği sav­cı­sın­dan, Cum­hu­ri­ye­ti ko­ru­ma­sı­nı is­ti­yor­du!
Sav­cı­nın du­ru­mu, acı bir Tür­ki­ye ger­çe­ğiy­di.
* * *
Ada­let Ba­ka­nı Sa­dul­lah Er­gin, ek­ra­na çık­tı ve bun­dan böy­le dev­le­tin sav­cı­la­rı ko­ru­ya­ca­ğı­nı açık­la­dı.
Ba­kan bu­nun na­sıl ola­ca­ğı­nı an­la­tır­ken, “Ha­kim ve sav­cı­la­rı­mı­za in­di­rim­li si­lah sağ­la­ya­ca­ğı­z” de­di.
Ya­ni dev­le­tin, dev­le­ti ko­ru­yan sav­cı­ya ucuz si­lah sa­ta­ca­ğı­nı söy­le­di.
Pe­ki sav­cı ve ha­kim­ler üç ku­ruş­luk ma­aş­la­rıy­la in­di­rim­li fi­yat­tan si­lah sa­tın al­dı­lar di­ye­lim. Bu si­lah­la ne ya­pa­cak­lar?
Ken­di­le­ri­ne pu­su ku­ran te­rö­rist­le­re ateş mi ede­cek­ler?
Ne­re­sin­den ba­kar­sa­nız ba­kın, ga­rip ama ger­çek bir du­rum!
Hat­ta ti­ra­ji ko­mik!..
* * *
Şe­hit sav­cı­nın Ova­cı­k’­ta­ki me­sa­i ar­ka­daş­la­rın­dan bi­ri, ko­ru­ma­sız ve sa­hip­siz bı­ra­kıl­ma­la­rı­na hak­lı ola­rak is­yan edi­yor:
“Bir ay­dır is­tih­ba­rat­lar ge­li­yor­du, sav­cı­la­ra yö­ne­lik ha­zır­lık­lar ta­mam­lan­dı ha­re­ke­te ge­çin di­ye… Bu­na rağ­men ne ko­ru­ma­mız, ne ka­me­ra­mız, ne de si­la­hı­mız var­dı. İl­çe­de 2 ha­kim ve iki sav­cı­yız. Ha­in­ler ba­ğı­ra ba­ğı­ra gel­di. Han­gi­miz ön­ce git­sey­dik, o he­def ola­cak­tı!” di­yor.
Çu­kur­ca Sav­cı­sı Ser­kan Bü­yük­çık­rık­çı ise, yar­gı men­sup­la­rı­nın kul­lan­dı­ğı in­ter­net si­te­sin­den An­ka­ra­’ya ses­le­ni­yor:
“Ey An­ka­ra!.. Bu­ra­da köh­ne bir çek­yat­ta uyu­yor, öğ­ren­ci­lik­ten kal­ma bir be­kar evin­de, ai­le­miz­den ay­rı ya­şı­yo­ruz. İl­çe ba­sıl­dı­ğın­da han­gi du­var da­ha sağ­lam, onu dü­şü­nü­yo­ruz!”
İl­çe ba­sı­lı­yor ve Cum­hu­ri­ye­ti ko­ru­mak­la gö­rev­li sav­cı, ar­ka­sı­na sak­la­na­bi­le­ce­ği sağ­lam bir du­var arı­yor.
Bun­lar ya­şa­nır­ken te­rör ör­gü­tü elin­de bay­rak, kos­ko­ca Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dev­le­ti­ni pa­zar­lık ma­sa­sı­na otur­ma­ya zor­lu­yor.


Uğur Dündar

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)