Yalnız bırakılan kadınlar


İçler acısı tablo İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi'ne 2012 Eylül itibarıyla 5 bin 9 kadın başvurdu. Binlerce kadın, fiziksel ve duygusal şiddet mağduru.

Türkiye’de her gün 5 kadın, eşleri, sevgilileri ya da yakınları yani tanıdıkları erkekler tarafından öldürülüyor. Eski kocası ya da boşanmak üzere olduğu kocası tarafından öldürülen kadınların oranı yüzde 47. Koruma talebiyle polise ya da savcılıklara başvuran kadınların yüzde 73’ü korunmadı ve öldürüldü. Haklarında koruma kararı alınan, sığınmaevlerinde olan kadınların bile yüzde 27’si öldürüldü.

Yaklaşık 7 ay önce yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kâğıt üzerinde kaldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yalnızca Bursa’da bir Şiddet Önleme Merkezi açtı.


Otorite şiddeti

• Başkent Üniversitesi Kadın-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Akın, erkeklerin kadın üzerinde otorite sağlamak, kadını kontrol altında tutabilmek için şiddete başvurduklarını vurgulayarak erkek şiddetinin “sistematik işkence” biçimine dönüştüğünün altını çiziyor: “Kadınların şiddete uğradıkları durumda tek bir merkezden hizmet almalarını sağlayacak kriz merkezleri ve kurumsal yapılar oluşturulmalı.”

• Herkes İçin Acil Sağlık Derneği ve Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili Dr. Ülkümen Rodoplu, şiddet gören kadınların hastaneye gitmekten korktuğunu, çoğu kez tedavi olmadıklarını söylüyor.



‘Bakanlık gerçek verileri açıklasın’

CHP İzmir Milletvekili, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Prof. Dr. Hülya Güven, 6284 sayılı yasanın tartışmalarla çıkarıldığını ancak uygulanamadığını belirtiyor: “Yeni yasanın üzerinden 7 ay geçti, etkili somut adım atılamadı.” Şiddet istatistiklerinin de gerçeği yansıtmadığını, bakanlığın gerçek verileri açıklaması gerektiğini kaydeden Güven, hükümetin kadına bakış açısını eleştiriyor. Güven, “Kadına bakış açısı kadını evine kapatma üzerine... Kadınlar olarak geçmişteki kazanımlarımızı da kaybediyoruz” diye konuştu.



Gizlilik ihlali

Mor Çatı avukatlarından Özlem Özkan, sığınaklara ilişkin gizlilik ihlallerine dikkat çekiyor: “Yasalar sığınakta kalan kadınlarla ilgili bilgi verilmesini yasaklıyor. Ancak hâlâ polis, savcı gibi kamu görevlilerinin eşleri Mor Çatı’ya yönlendirdikleri görülüyor. Eşinin sığınakta olduğu bilgisini savcıdan aldığını söyleyen erkekler var.”

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)