İfade özgürlüğü kısıtlanır


Nefret suçlarında 'İslamofobi' ve 'cinsel yönelim' tartışması büyüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, “İslamofobi”nin nefret suçu olarak görülmesini isterken, “nefretme” kampanyası çerçevesinde 10 bin imza toplayan Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu Sözcüsü Levent Şensever, “Nefret söylemi değil, nefret suçları yasası istiyoruz. Bunların birbirine karıştırılması riskli” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata ve Bursa Milletvekili Aykan Erdemir de “Nefret söylemiyle mücadele adı altında düşünceyi ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğüne kısıtlama getirilebilir” kaygısını dile getirdi.

Adalet Bakanlığı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine “İslamofobi”nin nefret suçu sayılması için çalışma başlattı. CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP) de geçen günlerde, “Nefrete Karşı Bir Arada Yaşamı Savunmak” başlıklı politika notunu açıkladı.

Erdemir de “Hem AGİT’in tavsiyesi, hem Türkiye’deki platformun arzusu, nefret suçuyla nefret söylemini birbirinden ayırmak. Nefret söylemiyle mücadele adı altında düşünce ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne kısıtlama getirilebilir” dedi. Erdoğan’ın gündeme getirdiği ABD’deki videoyla ilgili tartışmaların “nefret söylemi” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Aydemir, “AİHM kararlarında da şöyle ifadeler var. ‘Bir düşünce hoşunuza gitmeyebilir, sizi şoke edebilir, ama yasadışı değildir.’ Başbakan’ın nefret söylemi olarak algıladığı mesele uluslararası hukuk açısından pek öyle gözükmüyor” dedi.

CHP notunda devletin “etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, din, inanç veya inançsızlık” konularında tarafsız olmasına vurgu yapılıyor.

Erdemir, “Semavi dinlerle sınırlı bir özgürlük anlaşılıyor. Bu nedenle Başbakan rahatlıkla Zerdüştlüğü aşağılayabiliyor” dedi. Erdemir, İslamcı kesimlerin “cinsel yönelim”le ilgili itirazları konusunda da “Tartışmaların sadece türbana indirgenmesini, İslamofobi üzerinden, başörtüsü üzerinden yaklaşımları doğru bulmuyorum” dedi.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)