CHP Balkanlarla buluştu

Balkanlar’da Güven İnşasına Bir Yol Olarak Demokrasi ” konulu 1.Panel, 10:45-13:00 saatleri arasında gerçekleşti.
Yöneticiliğini, Belgrad’ta yayımlanan Politika Gazetesi Dış Haberler Editörü ve Köşe yazarı Bojco Jaksic yaptı.

Konuşmacıları, Atina Üniversitesi, Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Avrupa ve Dış Politika için Helenik Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Thanos Veremis, Arnavutluk Eski Dışişleri Bakanı Arta Dade, Saraybosna TV1 Editörü Senad Pecanin, Karadağ Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sonja Tomoviç Sundic, Sofya Bölgesel ve Uluslar arası Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Dr. Ognyan Minchev, Ankara TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birgül Demirtaş olan panel saat 13.00’de bitti.

Öğle yemeğine geçildi. Öğle yemeği sonrası Av.Aydın Özcan, Yunanistan’dan gelen DİMAR(Yunanistan Demokratik sol Partisi) heyetinde yer alan Gerasimos Yorgatos (DİMAR Dış Politika ve Dış Siyaset Sorumlusu), Gümülcine Eski Milletvekili İlhan Ahmet, Parti Sekreteri Damon Damyonos, Parti Saymanı Simon Soltaridis ile birlikte, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeye katıldı. Heyet, Kılıçdaroğlu’na, DİMAR Genel Başkanı ve Yunanistan Hükümeti Koalisyon Ortağı Fotis Kuvelis’in selamlarını, Kuvelis’in çok istemesine rağmen; Yunanistan’daki kriz nedeniyle panele katılamadığını ve bundan üzüntü duydugunu iletti. Kılıçdaroğlu’nu, Kuvelis adına Yunanistan’a davet etti. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Kuvelis’i Ankara’da ağırlamaktan memnun olacağını belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Faruk Loğoğlu her iki görüşmede de hazır bulundu.

Bu görüşmenin ardından Aydın Özcan, Gümülcine Yassıköy Belediye Başkanı ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı İsmet Kadı, Gümülcine Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Molla İsa ve Rumeli Türk Dernekleri Başkanı Selahattin Meriç’ten oluşan 2. Heyetle tekrar Genel Başkan’ın huzuruna çıktı.
Görüşmede; Batı Trakya Türk Azınlığının gerek Yunanistan gerekse Türkiye’deki sorunları Kılıçdaroğlu’na aktarıldı. Kılıçdaroğlu, geçen yıl Batı Trakya’ya bir ziyarette bulunduğunu, sorunları yerinde tespit ettiğini, ziyaretten çok memnun kaldığını ve Batı Trakya Türklerinin, Batı Trakya’da huzur içinde yaşamaları için üzerine düşeni yapacağını belirtti.

Konferansa, PASOK Uluslar arası İlişkiler Sekreteri Yunanistan ve AB Milletvekili Paulina Lampsa da katıldı. Yunanistan’dan gelen heyetler ve ev sahibi CHP yetkilileriyle görüşmeler yaptı.
Öğle yemeği sonrası ” Balkanlar’da Ekonomik Büyüme ve İstihdama Bir araç Olarak Sosyal Demokrasi ” konulu panele geçildi. Panel’in yöneticiliğini CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak yaptı. Konuşmacıları TEPAL Kıdemli Dış Politika Analisti Dr.Erhan Türbedar, Atina Uluslar arası İlişkiler Enstitüsü Direktörü Dr.Charalambos Tsardanidis, Berlin Demokratikleşme Politikaları Konseyi Kıdemli Araştırmacısı Bodo Weber, Kalkandelen Güney Doğu Avrupa Üniversitesi Kamu yönetimi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr.Sevil Recepi ve Bulgaristan Amerikan Üniversitesi Tarih, Siyaset Bilimleri ve Avrupa Araştırmaları Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Yavor Siderov olan panel, 16.30’da sona erdi.

Gençlik ve Kadın Çalıştaylarının da yapıldığı 1.gün, 18.30’da sona erdi. 19.30’da Akşam yemeği yenildi. Ardından konuklar dinlenmeye çekildi.

Ertesi gün saat 10.00’da, “ Balkanlar’da Bölgesel İşbirliğine Bir Yol Olarak Sosyal Demokrasi ” konulu panele geçildi.

Yöneticiliğini; ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Türkeş’in yaptığı panel’in konuşmacıları, Saraybosna Bölgesel İşbirliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Jelica Minic, Sırbistan Avrupa Hareketi Başkan Yardımcısı Borivoj Erdeljan, Makedonya Avrupa Eğitim Merkezi Araştırmacısı Bojan Maricik, Zagrep Uluslar arası İlişkiler Enstitüsü Araştırmacısı Dr.Seneda Selo Sabic, Tiran Avrupa Üniversitesi Siyasal Bilgiler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Dr.Klejd Kelliçi, Piriştine Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Afrim Hoti olan panel, 12.15’te sona erdi.

Panel’in ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Faruk Loğoğlu’nun yaptığı kapanış konuşmasıyla konferans sona erdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm Katılımcılarla birlikte bir aile fotoğrafı çektirdi.






Haber: Osman Gazi Oktay

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)