15 bin gence yeni iş kapısı


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenecek sertifika programıyla, özel sektörün ihtiyacını karşılamak üzere coğrafi bilgi sistemi (CBS) uzmanı yetiştirilecek. Bu programla özel ve kamu kurumlarında 15 bin kişiye istihdam sağlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesinin işbirliğiyle düzenlenecek sertifika programıyla, özel sektörün ihtiyacını karşılamak üzere 15 bin coğrafi bilgi sistemi (CBS) uzmanı yetiştirilecek.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, özel sektörün CBS uzmanı ihtiyacını karşılamak için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Anadolu Üniversitesinin işbirliğiyle yeni sertifika programı açacak.

Programla, son dönemde dünyada yaygın kullanılan coğrafi bilgi sitemlerinin, kamu ve özel sektörde hızlı ve etkin kullanımının sağlanması için CBS uzmanı yetiştirilecek. Sertifika programıyla, 15 bin gencin özel sektör ve kamu kurumlarında istihdamına imkan sağlanacak.

Eğitimlerle, coğrafi bilgi teknolojileri ve yönetim sistemleri konusunda veri yönetimi, stratejisi ve tekniklerine sahip, analitik düşünen, hızlı karar veren ve sorun çözen elemanlar yetiştirilecek. Bu kapsamda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında, CBS operatörü ve uzmanı meslek standartlarını ve yeterliliklerini belirlemek üzere protokol de imzaladı.

Programa, CBS operatörlüğü için tapu kadastro, harita ve kadastro gibi bölümlerden en az ön lisans mezunu olanlar başvurabilecek.

CBS uzmanlığı için de harita, jeofizik, jeoloji, inşaat mühendisliği, şehir planlama, peyzaj mimarlığı, coğrafya bölümlerini bitiren lisans mezunları başvuru yapabilecek.

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ NEDİR?
Coğrafi bilgi sistemi, dünyadaki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel sorunların çözümüne yönelik mekana ve konuma dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere, büyük hacimli coğrafi verilerin toplanması, depolanması, işlenmesi, yönetimi, mekansal analizi, sorgulaması ve sunulması fonksiyonlarını yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünü olarak tanımlanıyor.

CBS sayesinde, kamu ve özel sektörde doğru ve güncel bilgiye zamanında ulaşılması, problemlerin çözümü ve ortak proje uygulamaları kolaylaşıyor. Birimlerarası koordinasyon ve hızlı bilgi akışı, mevcut uygulamaların geliştirilerek kaynak tasarrufu sağlanması ve güvenilir veri arşivi oluşturulması da CBS'nin ilgi alanları arasında bulunuyor.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)