Mustafa Mutlu bu kitabı 9 günde yazdı


Gazeteci yazar Mustafa Mutlu'nun yeni kitabı kitapçılarda yerini aldı.

Usta gazeteci yazar Mustafa Mutlu'nun yeni kitabı "Dön Kardeşim-İktidar-Medya İlişkilerinin Perde Arkası" raflarda. Gazeteciliğe adanmış bir yaşam ve zorbalığa boyun eğmeme kararlılığıyla dokuz günde yazıldı.

Söyleşi: Gamze AKDEMİR/ CUMHURİYET

Ama 32 yıl artı dokuz günde! Kitabında sadece Vatan gazetesinden kovulma sürecini ve o süreçte kıskacına alındığı psikolojik cendereyi değil, Türk medyasının dönüşümünü ve basın özgürlüğünün getirildiği içler acısı noktayı kaleme alıyor Mutlu. “Yazacak yer bulamazsam duvara yazarım” demişti; işinden atılmadan önce. Mutlu’yla kitabını konuştuk.

-Bu kitap dokuz günde nasıl yazıldı?

- Bu soruna Picasso’dan iki gerçek öyküyle yanıt vereyim Sevgili Gamze… İlkini hemen herkes bilir: Picasso, Paris Mont Martre’da bir lokantada yemek yerken adamın biri gelip tebelleş olur: “Şu peçeteye bir şeyler karalayabilir misiniz?” Birkaç kıvrak çizgi çizer Picasso, peçeteyi adama uzatır: “Buyurun, borcunuz şu kadar!” Adam şaşırır ve itiraz eder: “Ama bu ‘şey’i çizmeniz sadece on saniyenizi aldı. İstediğiniz para çok fazla değil mi?” “Evet ama…” diye yanıt verir Picasso, “On saniyede resim yapabilmek de kırk yılımı aldı!” İkinci öykü ise pek bilinmez: Bir zengin Picasso’dan horoz resmi yapmasını ister. Picasso bu resim için üç ay süre talep eder. Üç ay sonra elinde boş bir kağıtla gelir ve adamın karşısında şipşak bir horoz resmi karalar. Adam şaşırır ve kızar: “Madem bu resmi on saniyede bitirecektin, benden niye üç ay mühlet istedin?” Picasso çantasından yüzlerce horoz eskizi çıkarıp önüne atar: “On saniyede çizdiğim bu resim üç aylık bir çalışmanın ürünüdür bayım!” Evet Gamze… Ben de bu kitabı dokuz günde yazdım ama 32 yıl artı dokuz günde! Bu kitapta anlattığım beni ben yapan olayları 32 yılda yaşadım. Bu süreçte gazeteciliğimi pişirdim. Ayrıca bu 32 yılda sürekli gazeteciliğimi sorguladım. Yani Picasso örneğiyle sürekli eskiz çiziktirip durdum! Bunları kağıda dökmek ise en kolayıydı; bunun için ikişer saat uykuyla idare ettiğim 9 gün yetti bana…

- Vatan Gazetesi’nden kovulma süreci nasıl gerçekleşti, sizin için sürpriz miydi, nasıl bir psikolojik harp söz konusuydu ve neler döndü, dönüyor hâlâ?

- Hayır değildi… İşin ilginci sadece bana değil, kimseye sürpriz olmadı kovulmam! Daha Halk TV, iki buçuk gün sürecek “Mustafa Mutlu Kovuldu” içerikli özel canlı yayınına yeni geçmişti ki telefonlarım çalmaya başladı… Herkes, “Ben biliyordum” diyordu! Gerçekten biliyorduk, çünkü daha önce yüzlerce benzer olay yaşanmıştı…

Bugüne kadar iktidarın talimatıyla onlarca yazarın ve gazetecinin işine son vermişti iktidar; sıra elbette bir gün bana da gelecekti; geldi! Çünkü patronun ve yöneticilerin baskısına aldırmıyordum ve sadece meslek ilkelerinin ışığı altında doğru gördüklerimi yazıyordum. Onların “Yaz kardeşim” dediklerini değil… Bu süreç aslında Vatan’da Demirören’den çok önce başladı… Son altı yıldır gazete patronu kimse, onların üzerinde büyük bir baskı kuruldu. Elbette bu altı yıl da benim için bir “işkence” atmosferinde geçti. Ben bu süreci “mobbing” olarak adlandırıyorum. Yazdığım yazılara müdahale, itiraz ve tepki o denli artmıştı ki artık her yazımdan sonra telefonum çalacak da yukarıdan birileri arayıp “Yazıyı değiştir” diyecek diye diken üzerinde oturuyordum. Sağlığımın bozulduğu bile oldu! En ufak bir gerilimi kaldırmaya gücüm kalmadı! Sırf işimi gazetecilik ilkelerinden sapmadan yaptığım için yaşadım bunları… Sahi; bu, mobbing değilse nedir? Senin deyiminle “dönenler” bunlar Gamze… Beni çağırıp, telefon edip “Dön kardeşim” dedi Erdoğan Demirören, dönmedim… Sonucu bu oldu!

“DÖNMEK YA DA DÖNMEMEK! İŞTE BÜTÜN MESELE BU!”

- Dönmek ya da dönmemek! Bütün mesele bu(mu)dur?

- Evet; günümüzde Türk medyasında ne yazık ki sadece bundan ibarettir. Bir zamanlar tüm Kemalistler’in baş tacı ettiği bir arkadaş vardı hatırlarsanız… Bu “jöleli” arkadaş, her gün hem köşesinde hem de televizyon ekranlarında Başbakan’a ve iktidara bindirip dururdu. Bir gün bu arkadaş Pensilvanya’ya gitti… O aralar bizim gazetede çalışıyordu. Bir hafta sonra geri geldi. Aaa, bir baktık, bu jöleliye bir şeyler olmuş! Dün AKP dediğine bugün “ak” demeye başlamış! Sonrasını biliyorsunuz; adamın hayatı değişti… Kendisini birden bire televizyon yöneticisi sonra da Başbakan Başdanışmanı olarak buldu! Dönmeyenler ise virüslü e-postalarla gönderilen düzmece dosyalarla sahte delillerle yalancı gizli tanıklarla kodesi boyladı. İçeri atılmayanlar, işten atıldı! Birçok gerçek ve iyi gazeteci meslek dışına süpürüldü. Bunca insan sırf dönmedikleri için sadece işsizliğe değil; aynı zamanda açlığa mahkum edildi… Çocukları, eşleri, anneleri, babaları perişan oldu! Evet, eskiden bütün mesele “olmak ya da olmamak”tı; bugün ise “dönmek ya da dönmemek!”

“BUNDAN SONRA ÇOCUKLARINIZ İÇİN DİK DURUN YOKSA...”

- Bu kitap kalemini bükmemiş bir gazetecinin zalime alerjisi, adaletsizliğe, baskıya, zulme öfkesi ve sömürüye, işkenceye direncinin nasıl bir ifadesidir ve topluma en önce hangi mesajları vermektedir?

- En kolay sorun bu oldu… Çünkü mesaj son derece net… Sadece gazetecilere değil; mürekkep yalamış herkese açıkça sesleniyorum: Bugüne kadar kendiniz için yeterince eğilip, büküldünüz kardeşim! Bundan sonra çocuklarınız için dik durun… Çünkü böylesine iki büklüm olmaya devam ederseniz; yakında çocuklarınızın yaşayabileceği bir ülke kalmayacak!

- Kitapta dosdoğru dille iktidar-medya ilişkilerinin boyutunu nasıl bir yaklaşımla yazdınız, perde arkasında dönen parmak ısırtan dolaplara nasıl tanık oldunuz?

- Bunun için özel bir şey yapmam gerekmedi ne yazık ki! Sadece işimi yaptım ve “dik başak” oldum! Gerisi zaten beni buldu!

“CUMHURİYET, SÖZCÜ, AYDINLIK, YURT! GÜMBÜR GÜMBÜR!”

- Medyada yozlaşmanın önüne geçmek yolunda nasıl bir umut görüyorsunuz? O her bitiş nasıl bir başlangıca işaret ediyor?

- Elbette umutluyum! Çünkü inanıyorum ki artık dibe vurduk! Bundan sonrası tufan! Tirajlar üzerinden araştırın göreceksiniz; bugün satılan her yüz gazetenin 84’ü açıkça yandaş! Buna holding gazeteleri de dahil oldu… Ama bir yüzde 16 var ki; gümbür gümbür gazetecilik yapıyor… Cumhuriyet, Sözcü, Aydınlık ve Yurt’taki meslektaşlarımız; yüzde 84’ün içindeki bir zamanların anlı şanlı gazetecilerine ve patronlarına “insanlık”, “yurttaşlık” ve “gazetecilik” dersi veriyor! Elbette o gazetelerde de baskılara rağmen ilkelerinden ödün vermeyen meslektaşlarımız hala direniyor. Oradaki varlıkları bile çok değerli… Umuda gelince: Sözcü nasıl bir anda büyük bir tiraj artışı yakaladıysa; yürekten inanarak söylüyorum ki halkımız çok yakında diğer üç gazetemizi de bağrına basacak ve yükseltecek… Çünkü insanlar yalana para vermekten, yağcılığa prim yaptırmaktan bıktı… Sorunun biçimine uygun yanıt vereyim: Merkez medyanın, tarikat medyasının, akraba eş dost medyasının bitişi, bağımsız gazeteciliğin başlangıcı olacak. Bundan adım gibi eminim.

- Sizi en çok ülkemizin yurttaşlarının yanılttığını söylemiştiniz bir söyleşimizde. Gezi’den sonra bu yönde bir umut tazelenmesi var mıdır diye sorsam… Halkın gerçekten sağı solu belli olmuyor diye mi düşünüyorsunuz yoksa bu er geç olacaktı diye mi?

- Birisi için “Beni yanılttı” diyorsanız; bu, aslında ona büyük bir güven duyduğunuzu gösterir… Evet bu ülkenin yurttaşları zaman zaman beni hayal kırıklığına uğrattı ama ben onlara hep güvendim… Aslında sadece onlara da değil; temeli 90 yıl önce atılan “Cumhuriyet kültürü”ne, demokrasi bilincine ve çağdaşlık inancına güvendim! Atılan bu tohumların yok olup, yerini bataklığa bırakacağına ihtimal bile vermedim. Verseydim; zaten, bugün yaptığım hiçbir şeyi yapamazdım. Böylesine dik duramazdım.

Dön Kardeşim!: İktidar-Medya İlişkilerinin Perde Arkası/ Mustafa Mutlu/ Kırmızı Kedi Yayınevi/ 232 s.


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)