Türkiye'nin İlk Yerli Füzesi Test Edildi
Pazartesi, Ekim 07, 2013
İlk yüzde yüz yerli alçak irtifa hava savunma füzesinin test görüntüleri yayınlandı. 2 yıldır üzerinde büyük bir gizlilikle çalışılan füzeler sayesinde Türkiye, bu konuda yıllardır yaptığı dışarıdan alımdan da kurtulacak.
Füzenin ilk deneme atışı Tuz Gölü’nde dün yapıldı. Yapılan testlerde füze, fırlatma aracından sorunsuz bir şekilde ayrıldı ve hesaplanan yörüngede kararlı bir şekilde uçuşunu tamamladı. Deneme atışları sırasında radar ve diğer ölçüm cihazlarıyla füzeye ilişkin veriler planlandığı şekilde alındı. Ana Yükleniciliği ASELSAN firmasınca yürütülen HİSAR-A Projesi’nde, radar, komuta kontrol ve atış kontrol sistemleri ASELSAN tarafından, füze sistemleri ise ROKETSAN tarafından geliştiriliyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) alçak irtifa hava savunma ihtiyacının milli imkânlarla karşılanması amacıyla, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından 20 Haziran 2011 tarihinde başlatılan Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) Projesi kapsamında, yurtiçinde geliştirilen ve üretilen füzelerin ilk deneme atışları, 6 Ekim 2013 günü Tuz Gölü Atış Sahası’nda başarıyla gerçekleştirildi
Yapılan testlerde füze, fırlatma aracından sorunsuz bir şekilde ayrıldı ve hesaplanan yörüngede kararlı bir şekilde uçuşunu tamamladı. Deneme atışları sırasında radar ve diğer ölçüm cihazlarıyla füzeye ilişkin veriler planlandığı şekilde alındı.Ana Yükleniciliği ASELSAN firmasınca yürütülen HİSAR-A Projesi’nde, radar, komuta kontrol ve atış kontrol sistemleri ASELSAN tarafından, füze sistemleri ise ROKETSAN tarafından geliştiriliyor. Proje’de ayrıca çok sayıda yurtiçi sanayi kuruluşu da görev alıyor.Türk mühendisleri tarafından tasarlanan, dikey fırlatma kabiliyeti sayesinde tüm hava unsurlarına karşı koruma sağlayan alçak irtifa hava savunma füze sisteminin 2017 yılında TSK envanterine girmesi planlanıyor.
DOSTU DÜŞMANI TANIYACAK
Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman çok önemli projelerle ilgili bilgi verdi. Sistemle ilgili uçuş denemelerinin yapıldığını ifade eden Ergeneman, artık milli olarak dost-düşmanı ayrımının yapılabileceğini bildirdi. Bu sistemin hem NATO, hem de milli modda çalışabileceğini belirten Ergeneman, ''Uçaklarda denemeleri yapıldı. Sistemin uçuş onayı alındı, seri üretime başladık. Uçaklarımızda kendi yazılımlarımız kullanılacak. Bundan sonra da önceliklere gemilerimize ve kara araçlarına takılacak'' dedi.
Ergeneman, Türkiye'nin, yeni nesil dost düşman tanıma tanıtma sistemi ile ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'nın ardından dünyada bu cihazı geliştiren 6. ülke haline geldiğini sözlerine ekledi.
Haber365
Tags