Cumartesi Söyleşileri:"Sistemden Beslenen Hastalık Kanser"



HER 15 GÜNDE BİR DÜZENLEDİĞİMİZ "CUMARTESİ SÖYLEŞİLERİNDE" BU HAFTA "SİSTEMDEN BESLENEN HASTALIK KANSER" KONUSUNU Prof. Dr. H. Erol EROĞLU ile söyleşip tartıştık..

Yaklaşık 2 saat süren söyleşi deyim yerinde ise nefes alınmadan izlendi...

Prof. Dr. H. Erol EROĞLU’NUN söyleşisinden alabildiğimiz

“özet”

Dünya çapında yılda 14 milyon kişiye kanser tanısı konuyor, en az 7 milyon kişi kanserden ölüyor! Kanser, başta gelişmiş kapitalist ülkeler olmak üzere, dünya çapında açık arayla birinci ölüm nedeni.

Kanser patlamasının temelde iki etkeni var. Birincisi küresel temelden neoliberal kapitalist dönüşüm, kanser yayılımında sıçramalı ve giderek ivmelenen bir artışa yol açtı. İkincisi, ülkelerin kapitalist tekelci gelişme (ve dolayısıyla çürüme) düzeyiyle birlikte kanser oranında gelişme, doğru orantılı bir artış gösteriyor.

Yine toplumsal-sistemik nedenlerini bırakıp sonuçlarını kapitalist tıp, ilaç tekelleri, özel hastane zincirleri, bankalar (özel sağlık sigortası, vd.) için piyasalaştırma ve RANT’A çevirme mantığı. Hiç yoktan iyidir mi diyelim?

Emeği, insanı, doğayı çürütücü sonuçlarını bile piyasasını ve rantı nı büyütmeye çeviren bir sistemin, sağlığı da zaten toplumsal bir sorun ve ihtiyaç olarak görmeyen neoliberal sağlık piyasası örgütüdür bu!

Bu insanı değil parayı- sermayeyi önceliğine koyan, çürümüş ve kanserin tüm vücudu sarması gibi insanlığı kuşatan sistem yıkılmadan, kanserin önlenmesini, önlenebileceğini beklemek akıl tutulmasıdır..

Çünkü Kanseri yeniden ve yeniden üreten bizatihi sistemin kendisi. Ve bu hastalığı üretirken rantına rant katan sistem, Kanseri önlüyor(mış…) gibi yaparak bir kez daha kazanıyor…

Çark insan sağlığı için değil para için rant için dönüyor. Ülkemizde TBMM de iktidar olan ve muhalefetçilik oynayan siyasal partiler bu çarkın dişlileri olmaktan öteye bir işleve sahip değildir.

Benim ülkem Kemalist devrimle kazandığı tam bağımsızlığını ve egemenliğini yitirdi. Topraklarımız yapancı asker postalları kirletirken, “ben Atatürk’ün partisiyim” diyerek meclis koltuğuna yapışıp kalanlar en hafif söylemle aymazdırlar, gafildirler.

KATILIMCILARA VE SAYGIN ÖĞRETİM ÜYESİ SN. EROĞLU'NA TEŞEKKÜR EDİYORUZ..

ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ ISPARTA ŞUBESİ.

Mahmut ÖZYÜREK
Ulusal Eğitim Dern.
Isparta Şb. Bşk.






Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)