Aşure Günü

Atatürk’ün İzmir’de ziyaret ettiği okul olan Namık Kemal Lisesi’nde, her yıl Mayıs ayı içerisinde düzenlenen geleneksel ‘’Aşure Günü’’, 10 Mayıs günü kutlandı.

Pek çok okulun aile birliği, eski mezunları ‘’Lokma, Pilav Günü’’ etkinlikleriyle bir araya getirerek, okullarına sahip çıkmalarını sağlamayı amaçlar. Namık Kemal Lisesi ise ‘’Aşure Günü’’ düzenler. İzmir’de aşure günü düzenleyen başka okul yoktur.

İnşası 1870’li yıllara dayanan, uzun yıllar Rum din okulu olarak hizmet verdikten sonra, Fransız hastanesi olarak ta kullanılan bina, 1922’den bu yana Türk milli eğitimine hizmet vermekte.

İzmir’de oturan çeşitli milliyetlerden Türk vatandaşlarının çocuklarının devam ettiği okul, birlik ve kardeşlik duygularını güçlendirerek, Türkiye’nin önemli sporcu, sanatçı, bilim insanı ve politikacısını yetiştirmiştir.
Namık Kemal Lisesi, çeşitli sebze ve meyveleri aynı kazanda kaynatarak kendine has bir tat oluşturan aşure gibi, azınlıkları bir arada kaynaştırması nedeniyle ‘’Aşure Günü’’ düzenler.

2014 yılında düzenlenen etkinlik için okul bahçesinde 2 kazan aşure yapıldı. Genelde okulun güzel bahçesinde yapılan etkinlik yağmur nedeniyle bina içinde yapıldı.

Atatürk’ün ayak bastığı okul girişindeki merdivenlerde toplu poz verildikten sonra, okul müdürü Ahmet Güngör açış konuşması yaptı.

Kendisi de Namık Kemal Lisesi Mezunu olan, Şair-Yazar ve Gazeteci Okan Yüksel programı sundu. Şiirlerle süslediği kısa konuşmasında, ‘’ Namık Kemal Lisesi, pek çok sporcu, şair, yazar, bilim insanı ve politikacı yetiştirmiştir. En önemlisi; tüm yetiştirdiği öğrenciler, halkını ve ülkesini seven Mustafa Kemaller olarak mezun olmuştur’’ dedi.

Eski mezunların anılarını anlattığı toplantıda, okulun düzenlediği müzik yarışmasında 1.’lik ödülü alan son sınıf öğrencisi Recep Bilgehan Bayrak, çaldığı ve seslendirdiği eserlerle eski mezunların gönlünde taht kurmuş, zaman zaman oynamalarına neden olmuştur.

Etkinliğe yağmura rağmen yoğun katılım olmuş, mezunlar eski arkadaşlarıyla, eski günlerini ve öğretmenlerini anmışlardır. Okuldan emekli bazı öğretmenler de katılım sundular.









Haber ve fotoğraf : Osman Gazi Oktay

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)