Cezaevinde kadınlar cinsel organlarına erkekler makatlarına kadar aranıyor



CHP’nin hazırladığı Nisan-Mayıs Ayları İnsan Hakları İhlal Raporu’nda, Mayıs ayında toplantı ve gösteri özgürlüğü nedeniyle 937 kişinin gözaltına alındığı, Nisan ayında ise Gezi Parkı olaylarında toplantı ve gösteri özgürlüğü nedeniyle 4 kişinin 2 yıl 6 ay mahkûmiyet aldığı kaydedildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Nisan-Mayıs Ayları İnsan Hakları İhlal Raporu’nu açıkladı.

Raporda, 2013’ün ilk on ayında aralarında en az 59 çocuk işçinin de bulunduğu toplam bin 426 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

5 AYDA 690 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

2014’ün ilk üç ayında 276 işçinin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, Nisan 2014’te 115, Mayıs 2014’te de 414 olmak üzere toplam 690 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

“HER YIL BİN 200 CİVARINDA İŞ CİNAYETİ YAŞANIYOR”

Raporda Türkiye’de her yıl ortalama bin 100 ila bin 200 civarında iş cinayeti yaşandığı ve buna bir de yılda 2 bin ila 2 bin 500 civarındaki kalıcı iş göremezlikler eklendiği ifade edildi.

“BAZI HAPİSHANELERDE İSE KADINLARIN CİNSEL ORGANLARINA VE ERKEKLER MAKATLARINA KADAR ARANIYOR”

Raporda, Nisan ve Mayıs 2014 tarihlerinde cezaevlerinde 10 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda, CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu’nun 28 cezaevindeki uygulamaları baz alarak hazırladığı rapora değinilerek şöyle denildi:

“Ziyaret edilen bütün hapishanelerde, hapishaneye ilk girişte çıplak arama yapılıyor. Bazı hapishanelerde ise kadınların cinsel organlarına ve erkekler makatlarına kadar aranıyor.

Bazı hapishanelerde kanunlara göre gün ışığı süresiyle paralel olması gereken havalandırma süresi keyfi olarak kısıtlanıyor.

Uzun süreli su kesintileri uygulanıyor. Mahpusların tuvalet ihtiyaçlarını dahi su saatine göre ayarlamak zorunda bırakan bu uygulama derece yaygındır utanç vericidir!

Şeker hastası olan biriyle karaciğer hastalığı bulunan birine aynı diyet yemeği veriliyor. Birini diriltirken öbürünü öldürüyorlar yani!”

Raporda, Adalet Bakanlığı’na bağlı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine işaret edilerek 2000-2011 yılları arasında hapishanelerde 2024 kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek, “Bu mahpuslardan 1000’e yakını, yeterli ve gerekli sağlık hizmeti alamadığı için hayatını kaybetmiştir. Aynı yıllar arasında intihar eden mahpus sayısı 432’dir” denildi.

“MAYIS AYINDA TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ NEDENİYLE 937 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI”

Raporda Mayıs ayında toplantı ve gösteri özgürlüğü nedeniyle 937 kişinin gözaltına alındığı, 2 kişinin tutuklandığı, 762 TL para cezası verildiği 181 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Raporda Mayıs ayında örgütlenme özgürlüğü nedeniyle 166 kişinin gözaltına alındığı, 21 tutuklamanın olduğu, 7 kişiye 50 yıl 6 ay mahkûmiyet verildiği, 1 yaralı olduğu kaydedildi.

Mayıs ayında ifade özgürlüğü nedeniyle 102 yıl 2 ay 17 gün 69 kişiye mahkûmiyet verildiği belirtildi.

Mayıs ayında cezaevlerinde 6 kişinin öldüğü ve 1 tecavüz olayının yaşandığı ifade edildi.

Nisan ayında cezaevlerinde 4 kişinin öldüğü, 13 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı kaydedildi. Nisan ayında ifade özgürlüğü nedeniyle 14 yıl 7 ay 20 gün 15 kişinin mahkûmiyet aldığı belirtildi.

“GEZİ PARKI OLAYLARINDA NİSAN AYINDA 4 KİŞİ 2 YIL 6 AY MAHKUMİYET ALDI”

Gezi Parkı olaylarında Nisan ayında toplantı ve gösteri özgürlüğü nedeniyle 2 yıl 6 ay 4 kişinin mahkûmiyet aldığı kaydedildi. Nisan ayında örgütlenme özgürlüğü nedeniyle 349 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.


Odatv
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)