IŞİD Ürdün'e de saldırır mı?



İsrailli diplomatlardan, 'Haşemi krallığını kurtarmak için askeri faaliyette bulunmaya hazırız' açıklaması.

ABD'de Suriye ve Irak'ın bazı bölümlerini almış olan cihatçı İslami örgütün Ürdün'e de saldıracağı endişesi hakim. Genel kanaat Ürdünlüler'in İsrail ve ABD'den yardım isteyecekleri yönünde.

İsrailli diplomatlar ise ‘Haşemi Krallığını kurtarmak için askeri faaliyette bulunmaya hazırız’ dediler.

Odatv'nın yayınladığı çeviriye göre, İsrail ve Amerika’nın da, cihatçı bir örgüt olan IŞİD ile savaşın içine çekilme ihtimali mevcut. En azından Amerikalılar ''Daily Beast'' haber portalında belirtildiği üzere Obama Hükümet yetkililerinin geçen hafta gizli olarak Senato üyelerine verdikleri brifingte, aşırı uçtaki IŞİD terör örgütünün Suriye ve Irak'ın bazı bölümlerine el koyduğu ve bununla yetinme niyetinde olmadıklarını, Ürdün'e de göz diktikleri belirtildi.


SINIRA TANKLAR YERLEŞTİRİLDİ

IŞİD'in Ürdün'e saldırması ile zaten yeterince karmaşık olan bölge durumunun daha da karmaşık bir hale geleceği vurgulandı. ABD hükümet yetkililerinin Senato üyelerine verdikleri ''gizli'' brifingte, Ürdünlüler'in kendilerini IŞİD tehdidi altında hissetmeleri halinde İsrail ve ABD'yi herkesin birlikte savaşacakları bir Ortadoğu topyekun savaşına davet edeceği ifade edildi. Brifing'i takip eden bir izleyicinin belirttiği üzere senatörlerden birinin ‘IŞİD'in saldırısı halinde Ürdünlüler ne yapmayı düşünüyorlar?’ sorusuna yetkililer şöyle cevap verdiler:

‘İsrail ve ABD'den yardım edebildikleri kadar yardım etmelerini talep edeceklerdir.’
Ürdün askeri tetikte bekliyor....

ABD Irak'taki kriz konusuna karışmaya başladı bile. Dün ABD’de insansız ama silahlı hava araçlarının Bağdat üzerinde uçurulmasına izin veren bir yasa onaylandı. Bu karar ile aslında ABD, İran ile müşterek bir harekata girişmiş oluyor ki, bu karar ile merkezi Irak Hükümetine İslami sünni cihatçılara karşı bir yardım öngörülmekte. İsrail Başbakanı Binyamin Natanyahu da Başkan Obama'ya İran konusunda tavsiyede bulunarak kesinlikle İran'a Nükleer görüşmeler konusunda herhangi bir taviz ve taahhütte bulunmamasını ve aynı Irak faaliyeti ile ilgili olarak Obama'ya iki tarafı da zayıflatmasını da tavsiye etti.

Aynı Daily Beast makalesinde belirtildiği üzere İsrailli diplomatların Amerikalı meslektaşlarına İsrail'in Haşemi Krallığını korumak için gerekirse askeri bir eyleme de katılabilecekleri belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta bir Ürdün yetkilisinin YNET'e yaptığı açıklamalarda IŞİD'in Irak’taki başarılarından ve Ürdün sınırındaki faaliyetlerinden söz etti ve ‘İsrail ile aramızda çok iyi bir iş birliği var’ dediği, buna ilintili olarakta ‘Orta doğudaki bazı radikal güçlerin belirttiği üzere Ürdün ve İsrail IŞİD'in namlusunun ucundadır’ dendi.

Gerekli tedbirler alındı

Washington daki Ürdün Elçilik basın sözcüsü Bn. Dana Davoud da '' Ürdün Savunma Kuvvetleri ve her türlü güvenlik güçleri doğudan gelecek olan tehditlere karşı tam manası ile hazırdır. Ürdün ordusu nöbette bekliyor. Gerekli her türlü tedbiri aldık. Şu ana kadar herhangi bir olağan dışı durum tespit etmedik. Ancak IŞİD güvenliğimizi tehdit edecek veya sınırlarımıza yaklaşacak olursa Ürdün ordusunun güçlü tepkisi ile karşılaşacaktır.'' Sözü edilen tedbirlerin bir tanesi de Ürdün'ün Irak ile olan merkezi sınır kapısını kapatmış olması.

ÜRDÜN'DE EL KAİDE BAYRAKLARI İLE GÖSTERİLER

Bu arada Ürdün'de baskılar da artıyor. El Kaide'nin siyah bayrakları ile gösteriler yer almakta ve IŞİD alenen desteklenmekte. Göstericiler son bir hafta içinde Amman'da iki ayrı gösteri ile IŞİD’e destek verdi.İlk gösteride Ürdün içindeki cihatçı örgüte destek sloganları atıldı ve Kral Abdullah'ı eleştiren sloganlar duyuldu


Toplu katliamların uydu aracılığı ile çekilmiş resimleri.
'Artık bu hükümete inanmıyoruz ,eşit ve temel hakları taahhüt edecek alternatif arıyoruz'' sloganlardan biri idi. Muhalefetin siyasi liderlerinden biri olan Muhammad de “İslam devletinde aradığımız alternatifi bulduk '' dedi. Muhammed Abu Salah direnişin içeriğini ise şöyle açıklıyor: ''Şehiri unuttular, aldığımız yegane hizmet Polis. İŞ yok, gelişme yok , öz saygı yok.''

Toplu Katliamların yapıldığı bölgenin uydu resimleri.

YNET'in Güvenlik konuları yorumcusu Ron Ben Yişay Ürdün Savunma Kuvvetleri’nin yoğun olarak konuşlandığını, ve ülkenin doğusunda yer alan yedi Dürzü aşiretinin de Irak'ın doğusundaki Sünni aşiretler ile derin ilişkiler ve temaslarda olduğunu belirtti. İsrail Güvenlik güçlerinin görüşüne göre ise Ürdün’ün kesin Kralın Kontrolü altında olduğunun altı çiziliyor.

IŞİD tehditi sadece İsrail'in doğusundaki ülkeler ile sınırlı değil. İnternet gazetesi ''AL MASRI AL YOM'' Sina yarım adası Kuzey Komutanlığı ağzından Mısır güvenlik güçlerinin dün kendilerini IŞİD ile özdeştiren 15 kişiyi tutukladıklarını ve söz konusu şahısların Gazze-Rafiah yeraltı tünelleri aracılığı ile Sina yarımadasına sızmaya çalıştıkları tespit edildiğini belirtti.

IŞİD'in Irak'taki işgallerini gerçekleştiren Sünni Cihat örgütü Şiilerin öldürülmesi caiz kafirler olarak gördüklerini beyan etti. Ve buna istinaden de Irak ordusunun Şii askerleri toplu olarak öldürmeye başlandı. Tikrit kentinde ele geçirdikleri askerleri de toplu olarak kurşuna dizdiler veya katlettiler. Human Rights Watch isimli insan hakları örgütü ellerine geçen resimlere istinaden yaptıkları incelemede iki değişik noktada 190 kadar insanın ilk üç günde öldürüldüklerini beyan etti.
Aynı örgüte göre öldürülenlerin sayısı bundan çok daha fazla. Cesetlerin bulunmasındaki zorluk ve kayıpların hatta ailelerin kaçmış olmaları nedeni ile sağlıklı bir soruşturma ve tespit yapılamadığı da ortada. ''İnternatıonal Amnesty'' örgütü de ellerine gelen bilgilere göre ele geçirilmiş olan Irak ordusu askerlerinin herhangi bir mahkemeye çıkartılmadan öldürüldüklerini kanıtlar belgelere ulaştıklarını belirttiler.

Çeviren: Rafael Sadi
Kaynak: YNET
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)