‘İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’ hedef iletişimi güçlendirmek



‘İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’ temel olarak kültür üreticilerinin hem birbirleri hem de kültür tüketicileriyle iletişimini güçlendirmeyi, kültürel üretimin görünürlüğünü arttırmayı hedefliyor

‘İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’ fikri, 2012 yılında ‘Kıyı Tasarım Projesi Etkinlik Grubu’ tarafından çok aktörlü bir yönetişim modeli olarak önerilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi’nin kurumsallaşmasıyla, Doç. Dr. Serhan Ada’nın öncülüğünde, kültür sanat birimi bünyesinde bir oluşturulan çalışma grubunda yer alma fırsatı buldum geçtiğimiz günlerde. Ağaçkakan Kukla Atölyesi, Geçici Müdahale Platformu, Mahzen Photos, Kağan Kiriş, Hakan Kırdar, İFOD, Ertekin Akpınar gibi katılımcıların yer aldığı toplantıda; İzmir’de rehavet kültürünün etkileri, seyirciyi / izleyicinin nicelik ve nitelik bazında geliştirilmesi ve kültür sanat üretiminin ekonomik sürdürülebilirliği başlıkları etrafında tartışmalar yürüttük.

Uzun vadede Pla+form, İzmir Kültür İletişim Toplantıları yoluyla iletişim halinde olan kültür sanat aktörlerinin fihristlenmesine devam edecek. Şehrin nitelik üreten, kente katkı koyan kültür üreticilerini ve etkinliklerini tanıtmaya, yaygınlaştırmaya, hem kültür üreticileri hem de tüketicileriyle iletişimlerini güçlendirmeye çalışacak. Ayrıca temel hedef olarak, ‘İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’ ağının ve karar mekanizmalarının genişlemesi ve pla+formun kurumsallaşması önemli bir öncelik olarak düşünülmüş. ‘İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’ ağındaki kültür sanat aktörlerinin tüm kente yayılan bir etkinlik tasarlaması, bir yaz kampı düzenlenmesi fikri de planlar arasında. İzmir Akdeniz Akademisi’nin tarih, tasarım, kültür sanat ve ekoloji yani dört çalışma alanı için de, “Şehrin entelektüel kapasitesini harekete geçirerek yenilikçi modeller yaratmak” gibi bir vizyonu var. Demokratik ve katılımcı bir anlayışla, şehirdeki sivil alanların potansiyelini görünür kılmak hedefleniyor. ‘İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’ fikri şehirdeki entelektüel kapasiteyi harekete geçirecek yenilikçi bir model. Düzenli olarak yapılan İzmir Kültür İletişim Toplantıları’yla şehirdeki kültür aktörleri sunum formatıyla önce kendilerini tanıtıyor daha sonra belirlenen başlıklarda bir forum ortamına geçiliyor. İzmir’in kültür sanat üretiminin niteliğinden izleyici hattına, kamusal alanların kullanımından mekânsal çözümlere, kurumsallaşmaya kadar geniş bir yelpazede kültür üreticileri/aktörleri birbirleriyle deneyimlerini paylaşıyor, tartışıyorlar.

‘İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’ giderek genişleyen bir ağda, temel olarak kültür üreticilerinin hem birbirleri hem de kültür tüketicileriyle iletişimini güçlendirmeyi, kültürel üretimin görünürlüğünü arttırmayı, kültür sanat üreticilerinin kolektif düşünme ve eyleme kapasitelerine katkı koymayı, İzmir’in Akdeniz kültür ağında etkin bir rol oynayacak konuma gelmesinde etken olmayı hedefliyor.
Ayrıca bu tartışmalar Pla+form adlı üç ayda bir çıkması planlanan yayınla da kayıt altına alınacak. Yıl sonunda da İzmir Kültür İletişim Toplantıları’na dâhil olan kültür üreticisi kişi, kuruluş ve kolektiflerin daha detaylı bir profillerinin yanı sıra, forumlardaki başlıkların yer alacağı yıllık bir toplamın çıkarılacağını da şimdiden müjdeleyelim.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)