Hükümet, cemevlerine ibadethane tanımında bulunmayacak



Aleviler ile ilgili yarım kalan dosyayı raftan indiren AKP, cemevlerinin tanımını cemaate bırakacak. AKP’li Üstün, “Cemevlerinin elektrik ve su gideri karşılanacak, dedelere maaş ödenecek
Cemevini tam tarif etmeyecek, bunu cemaate bırakacağız” diye konuştu.

AKP, cemevlerine ibadethane demiyor

Hükümet, yeni açılımında cemevlerine ibadethane tanımında bulunmayacak. AKP’li Üstün, “Cemevini tam olarak tarif etmeyecek bunu Alevi cemaatinin kendisine bırakacağız” diye konuştu.

Aleviler ile ilgili yarım kalan dosyayı raftan indiren AKP, cemevlerinin tanımını cemaate bırakacak. AKP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, üzerinde çalıştıkları dosyalarda gelinen durumla ilgili açıklamada bulundu. Üstün, “AKP reformlarda duraksadı” algısını kırmak, insan hakları alanında çalışmalar yaparak oluşan kararları hükümet ve parlamento nezdinde hayata geçirmek için değişikliğe gidildiğini kaydetti. Yeni projeler üzerinde çalıştıklarını anlatan Üstün, Alevilere yönelik yarım kalan dosyayı raftan indirerek yeniden ele almaya başladıklarını belirtti. Konunun Seçim Beyannamesi, Hükümet Programı ve Acil Eylem Planı’nda da yer aldığına dikkati çeken Üstün, yapılacaklar konusunda şu bilgiyi verdi: “Cemevlerine statü kazandırılacak. Cemevlerinin elektrik ve su gibi giderleri devletçe, hükümetçe karşılanacak. Konuya statü kazandırırken cemevlerinde dedeler hizmet veriyorsa, onların maaşları da devletçe karşılanacak. Bunları yaparken İmar ve Belediye yasalarında birtakım değişiklikler gerçekleştirilecek. Söylem bazında da bazı itirazlar var, ‘ayrımcılık yapılıyor’ tarzında. Bu algıyı da ortadan kaldıracak fiili adımlar atılacak. Cemevini tam olarak tarif etmeyecek, bunu cemaatin kendisine bırakacağız. Bu konuda hassas olanlar, kendilerini nasıl görmek istiyorlarsa, o şekilde tarif etsinler. Yine bu hizmetlerin alımı talep ve isteğe bağlı olacak. Kendi isteklerine bırakılacak, isterlerse alacaklar. Esnek ve cemaate bağlı bir durum olarak muhataplarımıza bırakıyoruz. Bu konuda ciddi gelişmeler kısa sürede gerçekleştirilecek. Üç ay içinde yapılacak.”

Romanlar da mağdur

Üzerinde durdukları bir diğer kesimin Romanlar olduğunun altını çizen Üstün, bu dosyanın daha kolay bir çalışma alanı oluşturduğunu belirtti. Atılacak adımların daha çok pratikte olacağını vurgulayan Üstün, “Aslında toplum kesimleri içinde en fazla mağdur olan ama en az sesleri çıkan kesim Romanlar. Yasal düzenlemeye gerek yok. Daha çok iskan, eğitim, çalışma hayatı ve ayrımcılıkla ilgili sorunları var. Bunların pratikte atılacak adımlarla çözümlenmesi gerekiyor. Bu adımları da el birliğiyle hükümetimiz ve yerel yönetimlerle birlikte atacağız” dedi. Üstün, gayrimüslimlerle ilgili bir gündem maddelerinin olmadığını ancak talep ya da bir sorun alanı olarak kendilerine iletilmesi halinde ele alabileceklerini ifade etti. Daha önce vakıflar ve mal varlıklarıyla ilgili adımların atıldığını hatırlatan Üstün, taleplere açık olduklarını söyledi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)