Roma'ya Kadın Belediye Başkanı


İtalya'da pazar günü yapılan yerel seçimlerde Başbakan Renzi'nin partisi PD, Beş Yıldız Hareketi karşısında büyük bir yenilgi aldı. Beş Yıldız Partisi adayı Raggi, Roma'daki seçimleri kazanarak şehrin ilk kadın belediye başkanı oldu.

İtalya'da mevcut düzene karşı çıkan Beş Yıldız Hareketi, pazar günü yapılan yerel seçimlerde Başbakan Matteo Renzi'nin mensubu olduğu merkez sol Demokratik Parti'ye (PD) karşı büyük bir zafer kazandı. Beş Yıldız Hareketi, Torino ve başkent Roma'nın da aralarında bulunduğu ve kıyasıya bir rekabetin yaşandığı 20 şehrin 19'unda belediye başkanlıklarını kazandı.

Roma'daki seçimi kazanan 37 yaşındaki Virginia Raggi, şehrin ilk kadın belediye başkanı oldu. Oyların yüzde 67'sini alan Raggi zafer konuşmasında, "Bizimle yeni bir dönem başlıyor. Şehrin kurumlarına şeffaflık ve yasallığı geri getirmek için çalışacağız" dedi.

Ülkedeki yaygın yolsuzluklara karşı öfkeden yararlanan ve yükselişe geçen Beş Yıldız Hareketi şimdiye dek yalnızca bazı orta ölçekli yerleşim birimlerinde yönetime gelmişti. Bu seçimde Roma ve Torino'da elde edilen başarı, parti için 2018'deki genel seçimlere yönelik bir zıplama tahtası anlamına gelebilir. Parti türünün ilk örneği değil. Son dönemde Avrupa'da düzen karşıtı pek çok popülist parti yükselişte.

Başbakan Renzi'nin partisi PD, Milan ve Bologna'daki yerini koruyarak teselli buldu. PD adayları iki kentteki daha gelenekçi, merkez sağcı adayları mağlup etmeyi başardı. Renzi, seçimlerle ilgili olarak yaptığı ilk açıklamada Beş Yıldız'ın "açık ve tartışılmaz" zaferlerini kabullendi, seçimin ulusal ve siyasi sonuçlarıyla ilgili olarak partisinin "çok gerçek ve çok dürüst" bir tartışma yapacağını belirtti. Renzi, "Bence seçimde verilen oylar protesto için verilmedi, değişim için verildi" ifadelerini kullandı.

Torino şoku

İktidar partisi PD'nin başkent Roma'daki mağlubiyeti bekleniyordu, zira geçtiğimiz 3 yıl boyunca şehrin yönetimi konusunda pek çok eleştirinin hedefindeydi. 2013'teki seçimle başa gelen Ignacio Marino, belediye harcamalarında usulsüzlük yaptığı iddiaları sonrası 31 Ekim 2015'te görevi bırakmıştı.

PD için asıl sürpriz Torino'da yaşandı. Merkez sol seçmenin kalesi olarak görülen şehrin 5-Yıldız'a kaybedilmesi büyük şok yarattı. Partinin ağır toplarından da olan, mevcut başkan Piero Fassino, Beş Yıldız'ın 31 yaşındaki adayı Chiara Appendino'ya mağlup oldu.

Beş Yıldız Hareketi

Yerel seçimlerde büyük sükse yapan Beş Yıldız Hareketi, 7 yıl önce komedyen Beppe Grillo tarafından kurulmuştu. Şu anda 67 yaşında olan Grillo, son bir buçuk senede sahneyi genç siyasetçilere bırakarak partinin daha ılımlı bir imaja ve daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağladı.

Partinin yaygın kamu kurumlarındaki suistimallere karşı protestolarla başlayan yolculuğunda, yolsuzluk hâlen ana gündem maddesi. Ancak uzmanlar Beş Yıldız'ın bir "protesto partisi" olma görüntüsünü aştığı görüşünde. Partinin ana vaatleri arasında tüm yoksullara şartsız yardım, beyaz yaka suçları ve vergi kaçırmaya karşı daha sert cezalar, kamu kurumlarının kapatılması veya özelleştirilmesi ve küçük ölçekli işletmeler için vergi indirimleri yapmak var.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)