Erdoğan’ın referandumda ‘Hayır’ çıkarsa bunu kabul edeceğini açıklaması gerekiyor şimdiden


HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı içeren anayasa değişikliği referandumunda seçim hileleri yapılabileceğine dair kaygı duyduklarını belirtirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da oylamada ‘Hayır’ çıkması durumunda sonuca uyacağını açıklaması gerektiğini vurguladı.

Parti merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Bilgen, farklı kesimlerle bir araya gelerek, yuvarlak masa toplantılarına başladıklarını, referandumdaki yol haritalarının nasıl olacağına dair tartışmaları başlattıklarını belirtti.

Referandumdan önce de toplumun bu süreci tartışmasının olanaklarının yaratılması gerektiğini vurgulayan Bilgen, “Seçim hilelerine dair bir kaygımız var. ‘Hayır’ demenin ne kadar özgür bir ortamda gerçekleşeceğine dair kaygımız var. ‘Hayır’ diyen, ‘Hayır’ diyeceği tahmin edilen çevrelere dönük şimdiden baskılar yapılmakta, bu da sürecin ne kadar antidemokratik olacağının göstergesidir” dedi.

‘Erdoğan kamuoyunu rahatlatmalı’

Bilgen, referandumda anayasa değişikliğinin reddedilebileceğini de hatırlatırken, “Erdoğan’ın referandumda ‘Hayır’ çıkarsa bunu kabul edeceğini açıklaması gerekiyor şimdiden. Bu konuda kamuoyunu rahatlatması gereken sayın Cumhurbaşkanı’dır. Çünkü bu konuda dünyada kötü örnekler var” diye konuştu.

‘Hangi bütçeyle yürütecek?’

Bilgen, Erdoğan’ın referandum kampanyasını yürütmekte ısrarlı davrandığını da belirterek, bu kampanyanın hangi bütçeyle sürdürüleceğini sorguladı.

HDP Sözcüsü şunları söyledi: “AKP mi organize edecek ya da Cumhurbaşkanı partiliymiş gibi AKP mitinginde mi konuşacak? Cumhurbaşkanı için ayrılan örtülü ödenekten mi harcayacak yoksa Cumhurbaşkanı tarafsız olması gereken pozisyonu ile mi bu kampanyayı yürütecek? Cumhurbaşkanı bütçesi herkesin alın terinden kesilerek oluşturulur. Eğer toplumun bir kesimi Cumhurbaşkanı gibi düşünmüyorsa, pakete ‘Hayır’ diyorsa Cumhurbaşkanı’nın onların vergisini kendi tercihi lehinde kullanma hakkı olabilir mi? Bunun demokratikliği, hukukiyeti olabilir mi? Cumhurbaşkanı düşüncesini kamuoyu ile paylaşabilir, herkesin söz söyleme hakkı ne kadar varsa onun da o kadar vardır ama mevkisinin imkanlarını kullanması seçime şaibe düşürecektir.”

‘Bu süreç dışarıda kalınacak bir süreç değil’

Bilgen, HDP olarak referandumdaki tavırlarının ne olacağına da değindi. Parti olarak hiçbir toplantıda boykot alternatifinin tartışılmadığını vurgulayan Bilgen, “Bizim açımızdan sokağın, toplumsal kesimlerin, insanların günlük hayatını etkileyecek olması, bu seçime duyarsız kalmaması, sandığa gitmesi gerekmektedir. Bu süreç kararsız kalınacak, dışında kalınacak bir süreç değildir. Bu süreç, herkesin söz söylemesi gereken, aktif olması gereken bir süreçtir” dedi.

Anayasa değişikliğinin Türkiye’deki mevcut durumu meşrulaştırmak anlamına geldiğini “Biz ölümle sıtma arasında tercih yapmıyoruz” diyerek vurgulayan Bilgen, “Biz süreci kadınların, gençlerin, işçilerin, inanç gruplarının yönetmesini istiyoruz. Bu sadece bir sistem değişikliği değil; bu ülkede nefes almanın, çalışmanın, düşünceyi ifade etmenin, farklılıklarımızla bir arada olma imkanlarının ne ölçüde kalıp kalmayacağının dönüm noktasıdır” dedi.

”Hayır’ bir ders vermiş olacak’

Bilgen, referandumda ‘Hayır’ oyu vermenin içerdiği mesajın da şu olduğunu vurguladı: “Hayır yeni bir başlangıç olacak. Ülkeyi KHK ile yönetme alışkanlığına toplum ‘dur’ dediği zaman toplum bir ders vermiş olacak. Siyaset bu ‘hayır’dan sonra yeniden şekillenecek. ‘Hayır’dan sonra bir kaos yaşanacağını düşünen kesim var. Ama kaosun, kaosla yönetmenin bir sistem değişikliği fikrinin gerektiğini yaymak için yaratıldığını düşünüyoruz. Hayır demenin bu kaosu da, kaosla yönetme anlayışını da bitirebileceğinin umudunu taşıyoruz."

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)