Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 yılı bütçesiyle aynı işi yapan memurlar arasındaki maaş adaletsizliğinin de emekliye intibak düzenlemesinin de yer alacağını açıkladı. Şimşek, 2012 yılında kamuya ihtiyaca göre belirlenmek üzere brüt olarak 90 bin kişi almayı öngördüklerini de açıkladı.
Memur maaşları için bir varsayımları olduğunu ancak bunun toplu sözleşmeyle belirleneceğini belirten Şimşek, “İntibakın tamamını bu yıl yapacağız, diye bir şey yok. Memur maaşları da toplu sözleşmeye göre belirlenecek” dedi. Tüm bu giderlerin borçlanarak karşılanmayacağını belirten Şimşek, “Tabii ki sağlıklı vergi gelirleri ile finanse etmemiz lazım” diyerek yeni vergi artışlarına işaret etti. Şimşek, 2012 yılında kamuya 90 bin yeni personel alınacağını da açıkladı.
Maliye Bakanı Şimşek, dün gece Meclise sunulan 2012 yılı bütçesi ve Eylül ayı bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili bir basın toplantısı yaptı. Toplantı süresince elektriklerin üç defa kesilmesi dikkat çekti.
Şimşek, 28 yıl aradan sonra Eylül ayı bütçesinin ilk kez fazla verdiğini belirten Şimşek, bu yılın son 3 ayında gider artışından dolayı bütçenin yılı 22.2 milyar lira açıkla kapatacağı tahmininde bulundu. 2011 yılı bütçesinde giderlerin tahminlere göre sadece binde 2 oranında saptığını anlatan Şimşek, sapmanın 599 milyon olduğunu söyledi. Gelirlerin ise yüzde 4’lük saptığını; 12.9 milyar fazla olduğunu belirtti. Bunun 5.5 milyar lirasının vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasından geldiğini kaydeden Şimşek, “Bu olmasaydı bile gelir performansımız yine de güçlü olacaktı” dedi.
2012 bütçesinde dezavantajlı kesimlere desteğin artarak devam edeceğini belirten Şimşek, aynı işi yapan kamu çalışanları arasındaki maaş dengesizliğini bitireceklerini söyledi. Emekli, memur, işçiyi enflasyona ezdirmediklerini ve 2012’de de ezdirmeyeceklerini ifade eden Şimşek, AKP hükümetleri döneminde yapılan artışları sıraladı. 9 yıllık dönemde kümülatif enflasyonun yüzde 116 olmasına karşın en düşük memur maaşının yüzde 292, en düşük SSK emekli maaşının yüzde 216.5, en düşük Bağ-Kur emekli maaşının yüzde 348 oranında arttığına dikkat çekti.
ÜNİVERSİTE HARÇLARI ARTMAYACAK
Bakan Şimşek, 2012 yılında üniversite harçlarında hiç artış olmayacağını, buna karşın burs ve kredilerde yüzde 17 ila yüzde 21’lik artış olacağını vurguladı. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yüzde 15 artışla 39.2 milyar liraya çıkacağını söyledi.
İNTİBAK BÜTÇEDE
2012’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bütçe katkısının yüzde 31’lik artışla 69 milyar liraya çıkacağını belirten Şimşek, “Bu artış, yeşil kartlıların SGK’ye devredilmesinin yanı sıra emekliler için düşünülen intibak düzenlemesinden kaynaklanıyor” dedi.
2000 yılından önce emekli olan SSK emeklileri için düşünülen intibak konusunun biraz belirsiz olduğunu kaydeden Şimşek, “Zaten intibakın hepsini bu yıl yapacağız diye bir şey yok. Bunu kademeli yapacağız” dedi.
BORÇLANARAK DEĞİL, VERGİYLE FİNANSE EDECEĞİZ
Bakan Şimşek, yeni vergi artışları olup olmayacağı sorusu üzerine küresel ekonominin büyük bir belirsizlik içinde bulunduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
“Hiçbir zaman şu, bu olmayacak, demeyeceğim. Dönem gelir vergilerde aşağı, dönem gelir yukarı yönlü düzenleme yaparız. Orta Vadeli Plan ve program hedeflerini tutturmak önemli. Türkiye bundan kazançlı çıkmıştır. Ekonominin duvara toslamaması için bu bütçe disiplini çok önemli. Memur maaşları sadece hükümet tarafından belirlenmeyecek. Emekliye intibakta çalışmanın ötesine geçilecek. Eşit işe eşit ücret çerçevesinde artış olacak. Tüm bunları sadece borçlanarak karşılamak olur mu? Tabii ki sağlıklı vergi gelirleri ile finanse etmemiz lazım” dedi.
KAMUYA 90 BİN YENİ PERSONEL
Şimşek, 2012 yılında kamuya ihtiyaca göre belirlenmek üzere brüt olarak 90 bin kişi almayı öngördüklerini de açıkladı. Ancak bunun kesin bir rakam olmadığını bu sayının biraz altına inilebileceğini ya da üstüne çıkılabileceğini söyledi. Hangi kurumlara alınacağı sorusuna ise yanıt vermedi.
GÜNCELLEME ÜZDÜ
Bakan Şimşek, ÖTV artışlarıyla ilgili sözlerinin yanlış aktarıldığını belirterek, “Ben zammı gizlemek için ‘güncellemeyi’ kullanmadım. Ben vergi artışlarından da bahsettim. Ama böyle aktarılmasına üzüldüm. Çünkü zammı gizlemek için güncellemeyi kullandığım, yazıldı çizildi. Ne vatandaşla alay söz konusu ne de vergi artışını gizlemek. Motorlu taşıtlar vergisinde çok açık ÖTV artışı yaptık, dedim. Bu çok açık. Türkiye’de 1600 cc’nin üzerindeki taşıtların yüzde 93’ü ithal. Cari açığı azaltmak için bunu tedbir olarak ortaya koyduk. 2009’da 16 milyon, 2010’da 14 milyon cep telefonu ithal edilmiş. 2011 yılının ilk yarısında ithalat 9.5 milyona çıkmış. İthalatı sınırlamak için cep telefonu ÖTV’sinde artış yaptık. Ben bunu ifade ettim” dedi.
Bakan Şimşek, sigara üretiminde kullanılan tütünün de yüzde 80’inin ithal olduğunu belirterek, TÜİK rakamlarına göre bunun için ödenen fatura 368 milyon dolar. Alkollü içeceklerde ise rakı ve bira dışındaki içkilerin ithal olduğuna vurgu yapan Şimşek, tüm bunların cari açığı indirmek için alınan önlemler olduğunu tekrarladı.
BELEDİYELER PERSONEL YÜKÜNDEN KURTULACAK
Şimşek, mahalli idarelerin ihtiyaç fazlası personelinin kamuya alınacağını belirtirken, “Böylece belediyelerin personel giderlerini azaltarak, daha rasyonel çalışmalarını sağlayacağız” dedi. Daha önce belediyeler tarafından ödenen sokak aydınlatma bedellerinin de Hazine tarafından üstlenileceğini belirten Şimşek, böylece yerel yönetimlere 31.5 milyar liralık kaynak imkanı sağlanacağını anlattı.
Hürriyet