BDP kapatılacak mı?
Salı, Aralık 27, 2011
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanlığı’nın BDP’nin kapatılması il emniyet müdürlüğüne talimat verdiği duyumunu aldığını belirterek, “İçişleri Bakanlığı’nın Emniyet birimlerine böyle gizli bir talimatının olduğunu duyduk. BDP ile ilgili her yerde delil toplanması ve savcılıklara iletilmesi ve savcılıklar aracılığıyla da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmesi konusunda bir hazırlık olduğu bilgisi daha önce de vardı. Dolayısıyla hükümetin bu yönlü bir girişimi olacak. Bu bir kapatma davasına dönüşür mü bilmiyoruz Böyle bir hazırlık var” dedi.
Diyarbakır’daki BDP MYK toplantısı sonrasında konuşan BDP Eşbaşkanı Demirtaş, çarpıcı iddialarda bulundu BDP'nin kapatılması yönündeki tartışmaları da değerlendiren Demirtaş, “İçişleri Bakanlığı'nın Emniyet birimlerine böyle gizli bir talimatının olduğunu duyduk. BDP ile ilgili her yerde delil toplanması ve savcılıklara iletilmesi ve savcılıklar aracılığıyla da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmesi konusunda bir hazırlık olduğu bilgisi daha önce de vardı. Dolayısıyla hükümetin bu yönlü bir girişimi olacak. Bu bir kapatma davasına dönüşür mü bilmiyoruz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na şu anda savcılıklar aracılığıyla Emniyet aracılığıyla bilgiler aktığını biliyoruz. Kapatma davasına dönüşür mü ya da kapatma davası Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilir mi bunu bilemiyoruz. Ama böyle bir hazırlık var” dedi.
Çözüm için 4 somut adım
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Beşir Atalay’ın açıklamalarına değinen Demirtaş, açılım tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de Kürtlerin haklarının inkarı mümkün değil ama bu noktaya gelmişken Kürtlerin bütün örgütlü yapılarını dağıtarak tasfiye ederek, Kürtleri ve örgütlerini zayıflatarak bazı açılımlar yapılabilir. Bu açıklamaları birbirinden bağımsız düşünmüyoruz. Çok da güven vermiyor. Somut adım olmadığı müddetçe, bu tür söylemlerin çok da işe yaradığını söylemek mümkün değil. İçinde bulunulan aşama 90’ları aratmayacak bir durumdur. Çözüm için somut adımlar atılmalı. Atalay’ın Bakanlar Kurulu’nda planlandığını söylediği siyasi operasyonlara son verilmesi ve arkadaşlarımızın serbest bırakılması lazım. İkinci somut adım ise anayasada sadece Kürtlerin değil Türkiye’de yaşayan herkesin haklarının güvence altına alınmasına dair komisyonda görev yapan AKP’li üyelerin beyanda bulunması ve bunun önünü açması gerekir. TMK’de yeni düzenlemeler yapmak lazım. Bir başka somut adım da askeri operasyonların durdurulmasıdır.”
Müzakereler yeniden başlasın
Terör örgütü PKK ile müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini savunan Demirtaş, “PKK ile KCK ile İmralı ile neler görüştüler, süreç nerede koptu? Çıkıp bunları açıklasınlar. Meseleyi getirip 14 Temmuz Silvan saldırısına bağlamak olayı çarpıtmaktır. Hükümetin savaş hazırlığı vardı zaten. Eller tetikten çekilmeli, silahlar susmalıdır. Siyasete çözüm yolları açık tutulmalıdır ve müzakereler yeniden ve daha sağlıklı şekilde başlamalıdır” dedi.
Cumhuriyet
Tags