Türkiye devrimi destekleyen ilk ülkelerden
Perşembe, Mart 08, 2012
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin tarihi ve kültürel inanç bağlarıyla bağlı olduğu Tunus'u ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Gül, Kartaca Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısına, ''Tarihi ve kültürel inanç bağlarıyla bağlı olduğumuz Tunus'u ziyaret ediyor olmaktan duyduğum büyük memnuniyeti ifade etmek istiyorum'' diyerek başladı.
Kendisine ve heyetine gösterilen büyük misafirperverlik için teşekkür eden Gül, ''Arap dünyasındaki büyük uyanışın ilk kıvılcımını yakan, ilk devrimi gerçekleştiren Tunus'a bu ziyaretimiz ayrı bir heyecan vermektedir. Bütün heyetimle birlikte bu heyecanı duyuyoruz'' dedi.
14 Ocak'tan sonra Tunus'un bütün İslam aleminin ve dünyanın dikkat ettiği, yakından takip ettiği bir ülke haline geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
''Özellikle 14 Ocak'taki devrimi ülkenin birliğini, bütünlüğünü koruyacak şekilde gerçekleştirmek, ondan sonra da uluslararası camianın gözetiminde düzgün seçimleri yapıp meclisi kurmak, çoğulcu bir sistem içerisinde, hukuku üstün kılan bir nizama geçişi temin etmek için çalışmalara başlamak, meclisinde cumhurbaşkanını, başbakanını seçen, hükümetini kuran bir ülke olarak da Tunus örnek olarak ortaya çıkmıştır ve çok büyük bir ümit vermiştir.''
Cumhurbaşkanı Gül, ''daha özgür, daha onurlu bir hayat için devrim uğruna can verenleri'' rahmetle anarak, ailelerine ve Tunus halkına başsağlığı diledi.
''Türkiye devrimi destekleyen ilk ülkelerden''
Yasemin Devrimi'nden bu yana Türkiye'nin Tunus'a yakın ilgi gösterdiğini, yanında bulunarak devrimi destekleyen ilk ülkelerden birisi olduğunu belirten Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ülkeye geldiğini, Tunuslu bazı bakanların da Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.
''Ben de cumhurbaşkanı olarak, bildiğim kadarıyla, ikili resmi çerçevede devrimden sonra Tunus'a ilk gelen cumhurbaşkanı oldum'' diyen Gül, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın da kendisini temsilen cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katıldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Tunus'taki bu büyük başarının neticelenmesi, halkın beklentilerinin her bakımdan karşılanması doğrultusunda sağlam bir şekilde yoluna devam etmesi hepimizin arzusudur. Böyle bir kritik dönemde Türkiye'nin bütün imkanlarıyla Tunus halkının ve Tunus devletinin yanında olduğunu göstermek ve her alanda dayanışmamızı ortaya koymak için bu ziyareti yapıyorum.
Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki ile bu konulardaki düşüncelerimizi çok geniş bir şekilde konuştuk. Siyasi alanda yapabileceklerimizi ve özellikle de ekonomik alandaki işbirliğimizi öne çıkartıp Türkiye'nin tecrübelerini buraya nasıl aktarabiliriz, özellikle Türk iş adamları, yatırımcıları Tunuslu iş adamlarıyla ortak neler yapabilirler ve kısa sürede nasıl ekonomik başarı örneklerini ortaya çıkartabiliriz, bunları geniş bir şekilde konuştuk.
İkili ilişkilerimizi her alanda geliştirmeye karar verdik. Bu konuda hükümetlerimiz, ilgili bakanlarımız ve özel sektörümüz gerekli çalışmaları titizlikle yapacaklar.''
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde Filistin ve Suriye konularında da istişarede bulunduklarını söyledi. Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki'nin insan hakları alanındaki mücadelesiyle tanındığını, Arap dünyasındaki insan hakları konularına önem verdiğini vurgulayan Gül, ''Bugün Suriye'de olup bitenler karşısında duyarsız kalması mümkün değil. Suriye ile ilgili ilk uluslararası konferansın Tunus'ta yapılmasını da büyük bir takdirle karşılıyoruz'' dedi.
AA
Tags