Halk başkanlık istemini istemiyor


Bilgesam'ın anketinde parlamenter sistemden yana görüş bildirenlerin oranı yüzde 68.7 olarak saptanırken başkanlık sisteminden yana olanların oranı yüzde 24.4'te kaldı.

Düşünce kuruluşu Bilgesam’ın Başkanlık sistemine ilişkin Türkiye çapında 16 ilde 6 bin 810 kişi ile yaptığı anket, Türk halkının yüzde 70’e yakın bir bölümünün tavrını parlamenter sistemden yana koyduğunu gösterdi. Başkanlık sistemini isteyenler ise ağırlıklı olarak kendisini dindar ya da muhafazakâr olarak tanımlayan kesimden çıktı.

Araştırmada, parlamenter sistem, yarı başkanlık ve başkanlık sistemine hangi ölçüde destek verildiği sorusunun yanıtı arandı. Araştırma, etnik ve mezhepsel farklılıklar ile siyasi eğilimleri de kapsadı. Buna göre Türkiye’de parlamenter sistemin devamından yana görüş bildirenlerin oranı yüzde 68.7 olarak saptanırken başkanlık sisteminden yana görüş bildirenlerın oranı yüzde 24.4’te kaldı. Parlamenter sisteme destek oranı kendisini etnik açıdan Türk olarak tanımlayan kişiler arasında yüzde 70.4 olarak belirlenirken kendisini Kürt-Zaza olarak tanımlayanlar arasında bu oran yüzde 56.9’a geriledi.

Türkiye genelinde yüzde 24.4 olan başkanlık sistemine destek Türkler arasında yüzde 23.3 olarak saptanırken Kürt-Zazalar arasında yüzde 33.2 ile biraz daha yüksek olarak belirlendi. Başkanlık sistemine en büyük destek, yüzde 50’ler düzeyi ile kendisini dindar ve sağ eğilimli olarak tanımlayan Kürt-Zazalar arasında ortaya çıktı. Araştırmada, mezhep ve etnik unsurların birlikte ele alındığı durumda parlamenter sisteme en büyük destek Türk Alevilerden, en düşük destek ise Kürt-Zaza Hanefi-Şafiilerden geldiği saptandı.Araştırma sonucuna göre parlamenter sisteme destek oranı Sünnilerden farklı olarak, Türk Alevilerde yüzde 91 ve Kürt-Zaza A- leviler arasında yüzde 81 ile çok daha yüksek düzeye çıktı.

Parlamenter sisteme destek en yüksek oranda CHP ve BDP’ye oy verenler arasındayken bu oran AKP’ye oy verenler içinde en düşük yüzde 60 düzeyinde saptandı.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)