Merkel ve Sarkozy tümüyle başarısız oldu


Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Avro krizinin aşılmasında tümüyle başarısız kaldığını savundu.

Gabriel, bugün Berlin'de SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier ve eski Maliye Bakanı olan SPD Milletvekili Peer Steinbrück ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, Avro krizinin nasıl aşılabileceği konusunda bazı önerilerde bulundu.
Gabriel, Fransa'da seçimleri kazanan Sosyalist Parti ile birlikte hazırladıkları bir öneriler paketi ile Avro bölgesinin oluşturulmasından beri var olan ve gittikçe büyüyen sorunları adım adım ortadan kaldıracaklarını savundu.

Başlangıçta sadece Yunanistan'daki kriz ile başlayan mali krizin günümüzde büyüyerek bir Avro krizi haline geldiğini, bunun Merkel ve Sarkozy'nin hatalı politikalarından kaynaklandığını belirten Gabriel, ''Merkel ve Sarkozy tümüyle başarısız oldu'' dedi.

Almanya'nın kriz içindeki Avro ülkelerinin kurtarılabilmesi için toplam 400 milyar Avroluk bir riske girdiğini, hükümetin bugüne kadar aldığı hatalı kararlarla krizi daha da büyüttüğünü ifade eden Gabriel, ülkedeki büyümenin yüzde 0,3'e kadar gerilediğini, krizin aşılabilmesi için mali piyasaların vergilendirilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Gabriel, Avrupa'da gençler arasında artan işsizlikten dolayı, gençlerin Avrupa'ya duyduğu güvenin de sarsıldığını ve böylece perspektifsiz bir neslin yaratıldığını sözlerine ekledi.

Almanya'nın refahı

Steinmeier de Güney Avrupa ülkelerinin yanı sıra İrlanda, Belçika ve Hollanda'da resesyonun yaşandığına işaret ederek, krizin aşılabilmesi için ekonomik büyümenin şart olduğunu ve Avrupa Yatırım Bankası'nın yeniden canlandırılarak bu bankaya işlerlik kazandırılması gerektiğini söyledi.

Avrupa'da gençler arasındaki işsizliğin artmasının demokrasi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu da ifade eden Steinmeier, Alman hükümetinin genel olarak tüm Avrupa mimarisini gözönünde bulundurarak hareket etmemesi sebebiyle Almanya'nın refahının da gelecek için garanti altına alınamadığını savundu.

Steinbrück de, Avrupa'daki mali kriz nedeniyle aşırı sağcı seslerin de artmaya başladığını belirterek, Avrupa'da doğrudan 9 komşusu olan Almanya'nın Avrupa yapısını tümüyle korumak zorunda olduğunu ifade etti.

Hükümetin mali piyasalarda hiçbir yeni düzenleme yapmadığını savunan Steinbrück, mali piyasaların vergilendirilmesi ve asgari vergi miktarlarının belirlenmesi gerektiğini kaydetti.
Yunanistan'ın Avro bölgesinden ayrılmasının faydalı olup olmayacağı şeklindeki bir soruya karşılık da Steinbrück, buna Yunanlıların karar vereceğini, ancak Avro bölgesinde kalmak istemeleri durumunda gerekli tüm şartları da yerine getirmek zorunda olduklarını söyledi.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)