Türklere bakış değişmedi


Tarih profesörü Ian Almond, Avrupa’nın geçmiş ve günümüz yapısındaki farklılıklara değinerek, “Kıta genelinde değişimler yaşanırken, Türklere ve günümüz Türkiye’sine karşı değerlendirmelerde farklılık olmadı” dedi

İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü işbirliğiyle düzenlediği “Bir Fikir Olarak Avrupa” seminerler dizisinin bu ay ki konuğu Georgia State Üniversitesi’nden Ian Almond oldu. Avrupa tarihi, edebi tarih ve oryantalizm konularında uzman olan Profesör Almond, “Avrupa’yı Yapıbozumu Yöntemiyle Çözümlemenin Beş Yolu” başlıklı konuşmasında, Avrupa’nın siyasi, dini ve tarihi yapılanmasıyla ilgili yorumlarda bulundu.

Yüz elli yılda değişen kültür

Tarih boyunca Avrupa kavramının çok farklı şekillerde yorumlandığına dikkat çeken Almond, “Kanuni Sultan Süleyman 1529 yılında Viyana üzerine sefere çıktığında bölgedeki yazılı kayıtlarda Avrupa Türklere karşı savaşan bir bütünlük olarak belirtiliyor. Ancak görüyoruz ki bundan 150 yıl sonraki Viyana Seferinde aynı kelime artık Türklerin saldırıları karşısında yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan bir kültür olarak bahsediliyor. Bu durum Avrupa’nın kendine ve çevresine bakışının tarih boyunca nasıl bir değişkenlik gösterdiğinin kanıtıdır” diye konuştu.

Geçmişten gelen korku AB sürecinde etkili

Avrupa’nın kendi bünyesindeki bunca değişime rağmen, Türklere karşı olan bakışın tarihsel süreçte çok farklılığa uğramadığına değinen Almond “2004 yılında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş süreci tartışılırken Avusturyalıların üçte ikisi dini farklılıklardan ötürü Türkiye’nin üyeliğine karşıydılar. Geçmişten gelen 'Viyana Kapısındaki Türkler' imajı bu süreçte de yerini aldı. Avrupa halen pek çok farklı görüş ve kültürü içinde barındırıyor, dolayısıyla bu yapının geleceğini tahmin etmek oldukça zor, bunu bize tarih gösterecektir” dedi.

Yeni Mesaj
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)