Mısır-İran ilişkilerinde yeni dönem


Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Tahran'a yapacağı ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmesi bekleniyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılmak üzere Tahran'a yapacağı ziyaretin, iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında Mursi'nin ziyaretinin ikili ilişkiler açısından taşıdığı öneme işaret eden Mihmanperest, ziyaret sırasında ayrıca Suriye'deki krizin çözümüne yönelik plan üzerinde görüşmeler yapılacağını belirtti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan da, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin, Suriye krizinin çözümüne yönelik Suudi Arabistan, Türkiye, İran ve Mısır'ın katılacağı bölgesel bir girişim başlatılması önerisini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Tahran ile Kahire arasındaki diplomatik ilişkiler, Mısır'ın 1979 yılında İsrail ile yaptığı Camp David barış anlaşmasının ardından kesilmişti. Bağlantısızlar Hareketi dönem başkanlığını Tahran'a devredecek olan Mursi'nin İran ziyareti, ilişkilerin kesilmesinden beri Mısır'dan İran'a yapılan en düzey ziyaret olma özelliği taşıyor.

Öte yandan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Suriye'deki kriz için 'dörtlü temas grubu' oluşturulmasına ilişkin önerisiyle ilgili diplomatik temaslar da devam ediyor. Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr'ın, bu amaçla Suudi Arabistanlı yetkililerin yanısıra, Türk ve İranlı mevkidaşları ile yoğun telefon diplomasisi yürüttüğü bildirildi.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)