Kimse angarya işe zorlanamaz


Devletin kurumlarının başına geçenler, kurum çalışanlarını kendi kapı kulu olarak görmeye başladıklarında; her türlü işi çalışana yaptırmayı hak gibi görmeye başlar. Anayasa ve yasalarımıza göre angarya suçtur.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nca İstanbul Valiliği'ne gönderilen yazıyla İstanbul'da çalışan öğretmenlerden, yaz tatilinde '' Hane Halkı Harcama Anketi '' yapması istenmiştir.

Ümraniye Kaymakamlığı, valilik yazısını ilçe okullarına göndermiştir. Ümraniye 75.Yıl Cumhuriyet Ticaret meslek Lisesi Öğretmeni Hülya Akpınar Fırıncıoğlu, 17.06.2011 tarihine kadar velilere doldurtulması ve 09.09.2011 tarihine kadar sisteme girilmesi istemli işlemi yerine getirmemiştir.

Bu işlemi yerine getirmemesi nedeniyle; Ümraniye Kaymakamlığı öğretmene 1702 Sayılı Kanun'un 22/3 maddesi uyarınca 10.04.2012 günlü, 6414 sayılı işlemle '' 1 günlük maaş kesim '' cezası vermiştir.

Hülya Akpınar Fırıncıoğlu'nu temsilen sendikası, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'ne 2012/1092 esas no ile dava açmıştır. Öğretmen ifadesinde, yaz tatilinde kendisine görev verilemeyeceği ve öğretmenin görevleri arasında anket uygulama olmadığını ileri sürerek, işlemin iptalini istemiştir.

Memlekette hukukçular var dedirten Başkan Ahmet Erkal Kocadağ, Üye Bayram Öz, Üye Hakan Yumuşak'tan oluşan 5. İdare Mahkemesi, '' 1 Temmuz - 1 Eylül tarihleri arası tatil olması, öğretmenlik mesleğinin görev tanımı içinde yer almayan ve ancak öğretmen ünvanına sahip devlet memurunun kendi rızasıyla yapabileceği nitelikte olan bir iş ve işlemden ötürü sorumlu olduğu kabul edilmek sureti ile bu işi yapmaması dolayısıyla cezalandırma yoluna gidilmesinin mümkün olmayacağı... '' kararını 28.02.2013 tarihinde, 2013/574 karar nosu ile, Danıştay yolu açık olmak üzere vermiştir.

Bulundukları görevlere siyasilerin kapısında bekleyerek, el etek öperek hak etmedikleri göreve gelenler, kısa süre içinde kurumu kendi işyeri, çalışanlarını da yanında çalışan köleler olarak görmeye başlıyor. Hukuk devletinde işleyişin, yasalar ve yönetmeliklerle düzenlendiğini ya bilmiyor, ya da unutuyorlar.

Siyasilerin iktidara geldiğinde devlet işleyişinin, yasama,yargı ve yürütmeden oluştuğunu unutarak, tüm erkin yürütmede toplanmasını istemeyi hak olarak gördüğü bir ülkede; idarecilerin böyle düşünmeleri doğaldır.

Hukuğa bir gün herkesin ihtiyaç duyacağını unutmamakta fayda var. Tarih, hukuk tanımazların, içine düştüğü çıkmazın öyküleriyle dolu.
Osman Gazi Oktay Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Başkanı

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)