Bağış yap vergi ödeme


Çoğunuzun bilmediği bu kıyak, tam 9 yıldır uygulanıyor ve kimse buna dur diyemiyor.

AKP’nin dağıttığı erzakların, temizlik maddelerinin kaynağı ne biliyor musunuz?
Çok kişinin olaydan haberi bile yok!..
Merak edenler için kısaca açıklayalım.

BAĞIŞ YAP VERGİ ÖDEME

AKP, iktidara geldiği 2002 Kasım seçimlerinden tam bir yıl sonra çıkardığı ve 2004 başında yürürlüğe giren, 5035 ve 5281 sayılı yasalarla, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda iki ayrı düzenleme yaptı.

Düzenlemeye göre, “Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara, bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı” gider olarak yazılabiliyor (GVK Md. 40/10, 89/6). Yapılan bu yardımlar, KDV’den de istisna (KDV Kanunu Md.17).

ÇOĞU TARİKAT BAĞLANTILI

Uygulama güzel ancak gıda bankacılığı yapan dernek ve vakıfların neredeyse tamamı tarikat bağlantılı. Örneğin Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Deniz Yıldızı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Hızır Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İnsan Eğitimi Kültür ve Eğitim Vakfı gibi…

AKP bu tür dernek ve vakıflar üzerinden siyaset yapmakta. Fakir vatandaşlara gıda, yakacak, giyecek dağıtan bu tür dernek ve vakıflara yapılan yardımların tamamının yani yüzde 100’ünün elde edilen gelirden düşülebilmesi, yapılan bağışlara “büyük bir vergi avantajı” sağlıyor.

Sonuçta vergiler azalıyor, oylar artıyor…

Tarikat derneklerine kıyak

Deniz Feneri ya da benzeri bir dernek veya vakfa 100 bin TL bağış yapan bir vatandaş, bu bağış tutarının tamamını gider olarak elde ettiği gelirden düşebiliyor. Ancak Atatürkçü Düşünce Derneği, Mehmetçik Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi gıda bankacılığı ile ilgisi olmayan dernek ve vakıflara 100 bin TL bağış yapan bir vatandaş, bu bağıştan sadece, beyan ettiği gelirin yüzde 5’ine denk gelen kısmını gider olarak yazabiliyor.

Örneğin 200 bin TL gelir beyan etmiş ise, bunun yüzde 5’i yani sadece 10 bin TL’sine kadarlık kısmını bağış olarak gider yazabiliyor.

Evde dantel örüp satanlar

SORU: Mali durumumuz iyi değil. İki de çocuk okutuyoruz. Hanım evde dantel örüp satıyor. Bunun sonradan vergisi gelir mi? Gelirse yanarız.

YANIT: Rahat olun, evde dantel örüp satmak gelir vergisine tabi değil.

Ortağa borç vermenin vergisi

Bir anonim ya da limited şirket, ortağına faiz almadan ya da düşük faizle borç verirse, verilen borç üzerinden, vergiler alınacak.

“Ortağa borcun vergisi olur mu?” demeyin, oluyor. “Ne vergisi mi? KDV, Kurumlar Vergisi, stopaj vs…”

KURUMLAR VERGİSİ

Bir şirket ortağı olan, bir başka şirkete ya da şahsa borç para verebilir. Bu yasal olarak mümkün.

Ancak, Kurumlar Vergisi Kanunu, ortağa verilen borç için faiz alınmaması ya da düşük faiz alınması halinde bile şirketin faiz geliri elde ettiğini kabul etmekte.
Sonuç olarak elde edilen faiz kazancı kurum kazancı olarak Kurumlar Vergisine tabi olmakta (Kurumlar Vergisi Kanunu Md. 13).

KDV DE ALINIYOR

Şirketin ortağının, aldığı borç için şirkete geri ödediği faiz, Katma Değer Vergisi’ne de tabi.

Ayrıca faiz ödenmese bile, Kurumlar Vergisi Kanununa göre, faiz ödenmiş gibi hesaplandığından, faiz geliri elde edilmiş sayılıyor ve KDV uygulanıyor. Oran ise yüzde 18.

SADECE ORTAĞA DEĞİL

Kurumlar Vergisi Kanunu’nda geçen bu düzenleme, sadece ortağa verilen borç için değil, şirket ortakları ile ilişkili kişiler için de geçerli.

Kanun ilişkili kişiye, ortağın annesini, babasını, kardeşini, eşini, çocuğunu, torununu ve hatta üçüncü dereceye kadar kan bağı ve evlilikle gelen akrabalıklarını da dahil ediyor.

Ortağımdan faiz almam diyene 4 ayrı vergi ve ceza

Eğer faiz alınmamış ya da düşük alınmış gibi kayıt yapılırsa, söz konusu faiz geliri üzerinden Kurumlar Vergisi ve KDV ile vergi ziyaı cezası var. Ayrıca ortağın, borç için ödemediği faiz kadar kâr payı elde ettiği kabul ediliyor. Ayrıca yüzde 15 Gelir Vergisi stopajı ve vergi ziyaı cezası da cabası.


Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)