Hükümet Suriye'de yine tek başına!


AKP'nin 'kimyasal' hamlesi de tutmadı. Hükümet Suriye'de yine tek başına!

Suriye'ye askeri operasyon yapılmasına dönük 'hevesli' açıklamalar yapan Batı devletleri, tek tek geri adım attı. Savaş çığırtkanlığı yapan AKP cephede yalnız kaldı

''Gönüllüler Koalisyonu'' devletleri dün yaptıkları açıklamalarla Suriye'ye müdahale konusunda geri adım attı. ABD ''karara varamadık'' derken, İngiltere kararını ertelediğini açıkladı. Fransa siyasi çözüm vurgusu yaptı. Cephede saldırı çağrısı yapan AKP tek kaldı.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye karşı olan bir operasyon konusunda henüz karar vermediğini açıklarken, İngiltere de dün yapılması gereken toplantının tarihini erteledi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da dün yaptığı açıklamada, Suriye muhaliflerine destek sözü verdi; ancak askeri operasyon konusunda taahhütte bulunmadı. AKP Hükümeti ise ''gönüllü koalisyon'' müttefiklerinin bu açıklamalarına rağmen, ''Suriye'ye müdahale'' konusunda ısrarlı.
Suriye'nin sivil halka karşı kimyasal silah kullanmadığı konusunda anlaşmazlık olmadığını belirten Obama, kimyasal silah kullanarak uluslararası normların ihlal edilmesinin sonuçlarının olması gerektiğini söyledi.

Obama: Emin değiliz

PBS televizyonuna konuşan ABD Başkanı, ''Suriye'de ucu açık bir çatışmaya karşı ilgim yok ama bizi tehdit edebilecek kimyasal silahlar konusunda uluslararası normların ihlal edilip edilmediği konusunda emin olmamız lazım'' diye konuştu. Suriye'ye yanıt konusunda ortak bir karara varamadıklarını vurgulayan Obama, ''bu durum, tüm sorunları çözmeyecek. Ne yazık ki masum ölümlere son vermeyecek. Ancak ülkedeki siyasi çözümün olması için Rusya gibi ülkelerle çalışmaya hazırız'2 şeklinde konuştu.

İngiliz Parlamentosu hayır dedi

İngiliz Parlamentosu ise dün, 8 saat süren hararetli oturumun ardından Suriye'ye askeri müdahaleyi oyladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron'a, BM raporunu beklemeden Suriye'ye askeri operasyon düzenleme izni çıkmadı. Parlamento'da yapılan oylamada 332 hayır oyuna karşın 220 evet oyu kullanıldı.

Fransa savaşa uzak

Fransa da saldırıya sıcak bakmıyor. Paris yönetiminin amacının Şam hükümetine bir şok yaşatmak olduğu, Suriye ile bir savaşa girmek olmadığı belirtiliyor. Hollande, siyasi çözüm için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini de vurguladı; fakat bunun koalisyona bağlı güçlerinin askeri güç de dahil alternatif olarak görülmesi durumunda olacağını kaydetti.

Almanya da siyasi çözüm diyor

Almanya da siyasi çözümden yana. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in durumun BM tarafından ele alınması gerektiği konusunda mutabakata vardı. Liderler, ülkedeki anlaşmazlığın ancak siyasi yöntemlerle çözülebileceğini vurguladı.

BM Suriye Özel temsilcisi Lahdar İbrahimi de Suriye'ye müdahale için Güvenlik Konseyi kararının şart olduğunu söyledi. İbrahimi, ''Uluslararası kanunlar açık ve nettir. Uluslararası Güvenlik Konseyi onayı olmaksızın hiçbir devlete müdahale edilemez'' dedi. Suriye'deki krizin çözümünün diyalogdan geçtiğini vurgulayan Genel Sekreter Ban Ki-Mun, ''Barış ve diplomasiye şans verin'' dedi.

Mısır'dan da tepki var: Süveysi kapatırız

Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesine önderlik eden Temerrüd Hareketi'nden de açıklama geldi. Hareket, Suriye'ye saldırı durumunda Süveyş Kanalı'nın ABD gemilerine kapatılmasını önerdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı ve ülkenin önde gelen partileri de saldırıyı reddettiğini söyledi.


Aydınlık
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)