Rant mı insan sağlığı mı?
Cumartesi, Ağustos 10, 2013
GSM Association Araştırma ve Sürdürülebilirlik Direktörü Rowley, yapılan araştırmalara göre baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik ışınların çok düşük güçte olduklarının belirlendiğini ileri sürdü. Ama gerçekten öyle mi?
Milyar dolarlık pastasıyla iştahları kabartan cep telefonun piyasasının en tartışmalı konularından biri çevre ve halk sağlığı...
GSM Association (GSMA) Araştırma ve Sürdürülebilirlik Direktörü Dr. Jack Rowley, yapılan araştırmalara göre baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik ışınların çok düşük güçte olduklarının belirlendiğini ileri sürdü.
Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komisyonu'nu n (ICNIRP) tüm Avrupa ülkelerine tavsiye ettiği elektromanyetik alan maruziyet sınır değerinin 40Volt/metre olduğuna, Türkiye’de ise bu değerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 10 Volt/metre olarak uygulandığına dikkati çekti.
Türkiye’nin daha korumacı olmak adına sınır değerleri düşürdüğünü ve bu şekilde uyguladığını belirten Rowley, DSÖ tarafından tavsiye edilen sınır değeri aşağı çekmeye gerek olmadığını, çünkü tavsiye edilen 40 Volt/metrenin insanları olası sağlık risklerinden koruyabilen bir değer olduğunu söyledi.
Bir çok insanın, baz istasyonlarının biyolojik etkilere sebep olabileceğine ilişkin olumsuz algıya sahip olduğuna işaret eden Dr. Rowley, şunları kaydetti: "DSÖ başta olmak üzere Avrupa'daki sağlık kuruluşları bu konuda pek çok bilimsel araştırma yürütüyorlar ve bu araştırmaların sonunda hepsinin vardıkları nokta, baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik ışınların çok düşük güçte oldukları. Dolayısıyla insanların baz istasyonlarının sağlık riski taşıdığına ilişkin düşüncelere kapılmalarına gerek yok. Baz istasyonlarının insan sağlığı için risk oluşturduğunu gösteren bilimsel kanıtlar da mevcut değil.
Baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik ışınlar, radyo, TV vericileri, Wi-Fi erişim noktaları ya da evlerde kullanılan kablosuz telefonlardan yayılan ışınlarla benzerlik gösteriyor. Baz istasyonu sinyalleri de radyo ve TV vericileri ile aynı. Televizyonları 50, radyoların ise 100 yılı aşkın süredir kullanıyoruz. Radyo ve TV vericilerine yakın yerlerde oturan insanların elektromanyetik alan maruziyeti hakkında yapılan çalışmalarda da elektromanyetik alanların insan sağlığı için hiçbir risk oluşturmadığı sonucuna ulaşıldı. Bu da, radyo ve TV vericileri ile benzer olan baz istasyonlarından korkmamamız için bir neden daha sunuyor."
SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ZARARLI RAPORU
Anca kbaz istasyonlarına ilişkin uzmanlar, meslek örgütleri ve TÜBİTAK'ın rapor ve değerlendirmeleri bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan "Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerini Değerlendirme Alt Kurulu"nun hazırladığı raporda acil durumlar dışında cep telefonu kullanılmaması ve mümkün olan her durumda cep telefonu yerine kablolu sabit telefonların kullanılması tavsiye ediliyor. Cep telefonu ile yapılan görüşmelerin mümkün olduğu kadar kısa tutulması, numara çevrildikten sonra hat bağlanıncaya kadar telefonun vücuttan uzak tutulması isteniyor. Cep telefonuna gelen arama olduğunda ya da arama yapılması gerektiği durumlarda, bağlantı kurulduktan sonra cep telefonunun kulağa tutulması ile elektromanyetik radyasyona maruz kalmanın önemli ölçüde azaltılacağı ifade ediliyor.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, “Cep telefonları tehlikeli de baz istasyonları tehlikeli değil mi?" diye soruyor.
BAZ İSTASYONLARI NE KADAR ZARARLI?
Yıllardır kaldırılığ kaldırılmaması tartışma kopnusu olan baz istasyonlarının kaldırılmasına karşı çıkanların savunusuna en büyük argüman, baz istasyonlarının yaydığı manyetik alanın bir mutfak robotunun veya elektrikli battaniyeden daha fazla olmadığı görüşü.
Bilimsel çalışmalar bu savunuyu söyleyenleri destekliyor ancak bir eksik. O eksikliği ise ÇMO Başkanı Taş "sürekli maruz kalma etkisi" diye açıklıyor.
"Mutfak robotu 30 saniye çalıştırılır, ama baz istasyonu 7 gün 24 saat çalıştırılıyor. Baz istasyonunun yaydığı manyetik alana sürekli maruz kalıyorsunuz. Yani etki de katlanarak artıyor" diyor. Hatta öyle ki, bazı çalışmalara göre hastanelerin yakınlarına kurulan baz istasyonları tahlil sonuçlarını dahi etkiliyor.
Yurt
Tags