Sevgili okurlarım,
Mutlaka dikkatinizi çekmiştir.
AKP’nin yandaş şirketlere yaptırdığı seçim anketlerinin neredeyse tümünde, bu partinin oyları yüzde 50 veya üstünde çıkıyor.
Gezici Araştırma Şirketi’nin Eylül ayında yaptığı kamuoyu yoklaması ise yaratılmak istenilen “Bu partinin oyları yüzde 50’nin altına düşmez” algısının aksine AKP oylarının düşüşte olduğunu gösteriyor.
Nitekim “Milletvekili genel seçimleri bugün yapılmış olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna “AKP’ye veririm” diyenlerin oranı yüzde 42.5 te kalıyor.
“Yerel seçimlerde oyunuzu hangi parti için kullanırsınız?” sorusuna “AKP için kullanırım” diyenlerin oranı ise daha da düşük: Yüzde 34.4
Ankete göre AKP’nin yeri göğü inleterek açıkladığı demokrasi paketindeki bazı maddeler, örneğin “Andımız” ın kaldırılması, halkın yüzde 90’a yakınının tepkisini çekmiş durumda.
Yine toplumun ezici çoğunluğu Türkçe dışındaki bir anadilde (Kürtçe-Zazaca) eğitime izin verilmesini istemiyor.
İşte o anket ve sonuçlar:
* * *
“Bugün milletvekili seçimi olsa oyunuzu kime verirsiniz?” sorusuna “AKP” diyenlerin oranı yüzde 42.5… Halkın CHP’ye desteği yüzde 27.3 olurken, MHP yüzde 18.1, BDP yüzde 9.5 oy oranına sahip… Tabloya bakıldığında AKP’nin oylarının bir kısmı MHP ve CHP’ye kaymakta. BDP’nin genel seçimlerde baraj sorunu yaşamayacağı görülüyor. AKP’nin oy kayıpları İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde daha fazla… Batı Karadeniz bölgesinde de ciddi oy kaymaları olmuş, son 3 aydır bunu korumakta…
“Bugün belediye seçimi olsa oyunuzu kime verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle: AKP 34.4, CHP 29.5, MHP 25.1, BDP 7.7… Buna göre; AKP’nin Akdeniz bölgesinde büyükşehir belediyesi kazanması mümkün görünmüyor.
CHP Marmara ve Batı Karadeniz bölgesinde oylarında ciddi artış sağlamış. MHP’nin İç Anadolu bölgesinde ve Doğu Akdeniz’de oy oranlarını ciddi artırdığı görülüyor. AKP kimlerden oy kaybediyor diye bakıldığında gençler ve kadınlar öne çıkıyor. Kopan oyların ana sebepleri ise Suriye-Türkiye gerginliği, PKK ve İmralı ile yapılan görüşmelerden rahatsız olan vatandaşlar…
* * *
Ankete katılanların yüzde 65.3’ü hükümetin Batı’ya sırtını döndüğünü düşünüyor. Ortadoğu’ da aranan alternatif arayışlarının Türkiye’yi ileriki süreçte zora sokabileceği öngörülüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan için “daha toleranslı” ve “uzlaşmacı” olmalı diye düşünenlerin oranı ise yüzde 68.7…
Seçmen Türkiye’nin Suriye ile gerginlik yaşamasından da rahatsız… Yüzde 72.8’lik bir kesim, dış politika stratejisi ve uygulamalarını olumsuz buluyor.
“Abdullah Öcalan ile MİT’in görüşmelerini onaylıyor musunuz?” sorusuna yüzde 84.8 “Ha-yır” diyor. Halkın yüzde 72.7’si bölünme korkusu yaşıyor. Son 10 yıl içinde yapılan araştırmalarda en yüksek orana ulaşılmış. Yerel seçimler öncesi bu endişenin AKP’ye büyük oy kayıpları yaşatabileceği düşünülüyor.
Terörle mücadelede AKP hükümetini başarısınız bulanların oranı yüzde 76.1…
“İnsanların yaşam biçimine ve tercihlerine hükümetin müdahalesinin arttığını düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle: “Evet, düşünüyorum yüzde 68.7”, “Hayır, düşünmüyorum yüzde 31.3”… Seçmen, seçim barajının düşürülmesini istiyor. Yüzde 64.9 “Yüzde 10 barajı düşürülsün mü?” sorusuna “Evet” derken; yüzde 35.1 “Hayır” diyor.
* * *
Anketten çıkan düşündürücü sonuçlar bunlarla sınırlı değil. İşte çok çarpıcı iki sonuç daha…
“İlkokullardaki öğrenci andı sizce kaldırılsın mı?” sorusuna “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 88.7’yi bulurken; “Evet” diyenlerin oranı yüzde 11.3’te kalıyor. AKP seçmeninin yüzde 74’ü “Kaldırılmasın” görüşünde…
“Okullarda ana dilde eğitim verilmeli midir?” diyenlerin oranı ise şöyle: “Evet” yüzde 20.6, “Hayır” yüzde 79.4… AKP seçmeninin yüzde 64’ü, BDP seçmeninin yüzde 44’ü ana dilde eğitim istemiyor.
“Okullarda Türkçe dışında (Kürtçe-Zazaca) ana dilde eğitim verilirse ülke bölünür mü?” sorusuna yüzde 86.5 “Evet” yanıtını veriyor. AKP seçmeninin yüzde 76’sı, BDP seçmeninin yüzde 63’ü ana dilde eğitimin ileriki süreçte ülkeyi bölebileceğini düşünüyor.
Araştırmanın künyesi
Bu araştırma 21-22 Eylül 2013 tarihlerinde, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, 36 il ve 192 ilçede bunlara bağlı 210 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 2.646’sı kadın ve 2.646’sı erkek toplam 5.292 katılımcıyla, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır.
Uğur Dündar
Sözcü