Halsizlik anemi belirtisi olabilir


Halsizlik, kalp çarpıntısı, fiziksel aktivite sonrasında nefes nefese kalma gibi belirtiler yaz aylarındaki aşırı sıcak havaların doğal bir sonucu gibi görünüyor olabilir.
Ancak, yaz aylarında da kış aylarında olduğu kadar aktif seyreden anemi (kansızlık), sıcak havaların neden olduğu sanılan halsizlik, hareketlerde kısıtlanma, uyuma isteği gibi belirtilerle varlığı hakkında ipuçları verebiliyor.

Araştırılmalı...
Emsey Hospital Hematoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşen Timurağaoğlu, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor. Aneminin en sık görülen belirtileri halsizlik, çabuk yorulma, uyku isteği, baş dönmesi; daha ileri durumlarda ise yol yürürken, merdiven-yokuş çıkarken çarpıntı, nefes darlığı olarak öne çıktığını belirten Prof. Dr. Ayşen Timurağaoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Anemide halsizlik, çarpıntı gibi belirtilerin yanı sıra; hafıza problemleri, konsantrasyon bozuklukları, iç sıkıntısı, üşüme, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma, dil ve dudak kenarlarında yara gibi fiziksel etkiler de görülebilmektedir. Bunları emosyonel ve fiziksel performans bozukluğu olarak tanımlayabiliriz. Anemi nedeniyle kişinin aile ve sosyal yaşamı olumsuz etkilenir. Anemi zaman zaman hafif belirtilerle ortaya çıksa dahi, mutlaka detaylı olarak araştırılmalı ve düzenli olarak takibi yapılmalıdır. Bu belirtiler giderilmediği takdirde, ortaya daha ciddi bir tablo çıkacaktır.” Anemi nedenine göre tedavi edilir. Bundan dolayı aneminin neden geliştiği araştırılmalıdır. Demir eksikliği tedavisinde bebeklerde şurup veya damla kullanılırken, yetişkinlerde ağızdan demir ilacı alınması sağlanır. Erişkin hasta da kan kaybı olup olmadığı araştırılmalı ve kanayan yer tespit edildiğinde tedavisi yapılmalıdır. Prof. Dr. Timurağaoğlu’nun da belirttiği gibi, anemi (kansızlık) kişinin genel sağlık durumu açısından hayati bir öneme sahiptir. Halsizlik, çarpıntı gibi belirtilerin kansızlık nedeniyle olabileceği unutulmamalı, mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır.


Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)