Sokaklarda 'devre tatil' dolandırıcılık


Caddelerde anket yapacağız diye durdurulan, götürüldükleri mekanlarda yoğun ışık ve müzikle psikolojik baskı oluşturularak devre tatil satın alan vatandaşlar, caymak istediğinde böyle bir şirket dahi olmadığını görüyor
Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yaz sezonu nedeniyle son günlerde kendilerine ulaştırılan şikayet ve başvuruların, "devre tatil sözleşmeleri" nde yoğunlaştığına dikkati çekti. "Devre tatil satan şirketlerin sözleşme adreslerinde bulunmamaları nedeniyle tüketicinin 'cayma bildirimleri'PTT tarafından tüketicilere iade edilmekte, tüketici mağduriyeti ikiye katlanmaktadır" ifadesine yer veren Yılmaz, aslında devre tatille ilgili tüketici mağduriyetinin, kentlerin işlek caddelerinde yapılan "devre tatil" anketleriyle başladığını belirtti.

Tüketici korunmalı
Yerel yönetimlerin bu yanıltıcı uygulamalara karşı önlem alması ve tüketiciyi koruması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Anketten sonra tüketici araçlarla şehirden alınarak, tatil yörelerine götürülüyor. 'İkna odaları'nda yoğun müzik ve psikolojik baskı altında gece yarılarına kadar tutulan tüketici, 10 ile 30 bin lira arasında bir borcun altına imza atıyor. Tüketicinin böyle bir baskı altında sözleşmeyi okuması ve anlaması mümkün değildir, zaten asıl amaç da budur" dedi.

Yılmaz, 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren Tüketici Kanununa rağmen eski satış usullerine devam edildiğine, satıcı ve sağlayıcının hangi yöntemi kullanırsa kullansın adaletten kaçamayacağını bilmesi gerektiğine değindi. Yılmaz, yeni kanuna göre, tüketicinin, 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)