Arnavutluk’un Kuruluşu Kutlandı!

Yunanistan’ın kuzey, Arnavutluk’un güneyinde kalan Çameria bölgesinden 1878, 1924 ve 1945 sonrası Türkiye’ye göç ederek İzmir’e yerleşen Arnavutların 2012 yılında kurduğu Çameria Arnavutları Kültür ve Dayanışma Derneği, Karşıyaka Belediyesi’nin Bahçelievler Düğün Salonu’nda Arnavutluk’un kuruluşunun 102. Yıldönümü’nü kutladı.

Etkinliğe, CHP, PM. Üyesi İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Eski Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan ve Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi yöneticileri katıldı.

Şölene, Kosova Cumhuriyeti Büyükelçisi Avni Sipahi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, başarı telgrafı gönderdiler.

Etkinlik, ülke bağımsızlığı için şehit düşenler için saygı duruşu, Türk ve Arnavutluk Milli Marşlarının söylenmesiyle başladı.

Açılış konuşmasını, Çameria Arnavutları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İzzet Şimşek yaptı.
Şimşek, Türkiye ve Arnavutluk arasındaki dostluğu daha da pekiştirmek ve kültürlerini yaşatabilmek amacıyla derneği kurduklarını açıkladı. Katılımcılara teşekkür etti. ‘’ Balkan göçmenleri bu ülkenin çimentosudur. Biz var olduğumuz sürece, kimse ülkemizi bölemeyecektir’’ dedi.

Aytun Çıray yaptığı konuşmada; balkan göçmenleriyle gurur duyduğunu, Çameria Bölgesi’nin 2. Dünya Savaşı esnasında soykırım yaşadığını belirtti. ‘’Onların başına gelen, hristiyan bir halkın başına gelseydi; Dünyayı ayağa kaldırır, onlarca soykırım hikayesi oluştururlardı’’ dedi.

Üzerinde Arnavutluk bayrağının simgesi olan çift başlı kartal olan pasta kesildi.

Daha sonra Arnavut ve Balkan havaları Grup Balkano tarafından seslendirildi.

Dernek üyeleri ve konuklar birlikte halay çektiler. Çameria Bölgesi’nde söylenen ve oynanan halk oyunlarından örnekler sundular.








Haber : Osman Gazi OKTAY
Fotoğraf : Özkan SUCUOĞLU

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)