Uzmanlara göre Ankara katliamının 5 hedefi var



Ankara Garı önünde 2 canlı bomba kullanılarak patlatılan, yüzün üzerinde vatandaşın yaşamını yitirmesine, üç yüzün üzerinde vatandaşın da yaralanmasına yol açan patlama ile ilgili soruşturma sürüyor

Ankara’da patlatılan ve yüzün üzerinde vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan bombaların 5 hedefinin, “TSK’nın PKK operasyonlarını durdurması, açılım sürecinin yeniden başlatılması, Türkiye’nin ABD-İsrail koridoruna direnişinin engellenmesi, Güneydoğu’da özerkliğin kabul ettirilmesi ve Suriye’de Rusya ile birlikte hareket edilmesinin önlenmesi olduğu bildirildi. Ankara Garı önünde 2 canlı bomba kullanılarak patlatılan, yüzün üzerinde vatandaşın yaşamını yitirmesine, üç yüzün üzerinde vatandaşın da yaralanmasına yol açan patlama ile ilgili soruşturma sürüyor. Güvenlik birimleri canlı bombaların kim olduğuna ilişkin çalışmalarını sürdürürken terör uzmanları bombaların hedefini tartışıyor. Geçmişte terörle mücadelede görev almış askeri ve sivil uzmanlar ile istihbaratçılar, patlamalarda yabancı istihbarat örgütlerine vurgu yaptılar. Son dönemde Türkiye’nin güvenlik ve bölge politikalarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) etkili olduğunu ve TSK’nın izlediği politikalara halkın büyük destek verdiğini kaydeden uzmanlar, Başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin bundan rahatsız olduğunu ifade ettiler.
Bombaların böyle bir ortamda patlatıldığına dikkat çeken uzmanların değerlendirmesine göre bombaların 5 hedefi şöyle:

PKK’YA OPERASYONLARI DURDUR
ABD ve AB PKK’yı hedef alan operasyonların durdurulması için diplomatik dille çok sayıda uyarı yaptı. Arkasından silah ambargosunu andıran tavırlar sergiledi. “PKK’ya yapılan operasyonları acilen durdurun” mesajı verdi. Ancak TSK ve güvenlik güçleri Batı’yı dinlemedi ve PKK’ya hem eleman olarak, hem de silah ve mühimmat olarak çok büyük kayıp verdirdi. Ankara’da patlatılan bombalarla TSK ve güvenlik güçlerine en üst düzeyde “PKK’ya operasyonları durdur” mesajı verilmek istendi. Bombaların en önemli hedeflerinden bir bu. PKK’ya operasyonları durdurmak.

AÇILIM’A DEVAM ET
ABD gözetiminde AKP ile PKK arasında sürdürülen “açılım” süreci, halktan gelen tepki ve TSK’nın “artık yeter” tavrı nedeniyle sıkıntıya girdi. Buna bir de AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde 9 puan oy kaybetmesi eklenince açılım “buzdolabına” kondu. AKP ile PKK/HDP arasında yapılan Dolmabahçe mutabakatı bozuldu. ABD ve AB “açılım” sürecinin buzdolabına kaldırılmasından rahatsız. Bombalarla bir an önce “açılıma devam edilsin” mesajı verildi.

GÜNEYDOĞUDA ÖZERKLİĞİ KABUL ET
ABD ve AB başından beri Güneydoğu’da özerklik istiyor. “Açılım” süreciyle bu konuda önemli mesafe kat ettiğini düşünüyordu. Dolmabahçe mutabakatı ile de kritik eşiğin aşıldığını hesaplamıştı. Ancak 24 Temmuz’da PKK’ya karşı başlatılan operasyonlar bütün hesapları bozdu. Batı şimdi elde ettiği kazanımları kaybetmek istemiyor. “Açılım” sürecinde elde ettiği fırsatı sonuna kadar kullanmak peşinde. Bu nedenle bombalarla Türkiye uyarılıyor.

ABD-İSRAİL KORİDORU’NA DİRENME
ABD, “kara gücüm” dediği PYD ve diğer terör grupları ile Türkiye-Suriye sınırında Akdeniz’e kadar uzayacak bir koridor açmak istedi. Bu çerçevede Ayn El Arab (Kobani) ve Tel Abyat operasyonları yapıldı. ABD savaş uçakları IŞİD’i vurarak PKK/PYD’nin bölgeye hakim olması sağlandı. Koridor operasyonu Fırat nehrine dayanınca TSK “Müdahale ederim” dedi ve koridor Carablus’ta kesildi. ABD TSK’nın bu duruşunu not etti. Bombaların bir hedefi de Türkiye’ye “koridora direnme” mesajı vermek.

RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ YAPMA
Suriye’de Rusya’nın devreye girmesi ve operasyonlara başlaması bölgede dengeleri tamamen değiştirdi. Erdoğan ve AKP Rusya’ya karşı sert açıklamalar yapsa da Rusya ile temaslar başlamış durumda.
ABD Türkiye’deki bazı kurumların Rusya ile temasını öğrenince bunu durdurmak için harekete geçti.
Ankara’da patlatılan bombaların bir başka hedefi de bu işbirliğini önlemek.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)