Türkiye'nin ilk gen merkezi


Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen ve çalışmaların yapılabilmesi için özellikle kaynak aktarılan Genom ve Biyoenformatik Araştırmaları Merkezi'nde önemli bir proje tamamlandı.

Türkiye'nin gen yapısının araştırılacağı merkezde gerekli altyapının hazırlandığı belirtilirken Kalkınma Bakanlığı'nın desteğiyle birlikte bu hazırlıklar çok daha hızlı bir şekilde yapılabildi. Konu ile ilgili üç yıldan beri çalışmaların yapıldığı belirtilirken Genom dizileme ve verilerin analiz edilmesi Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildi. Bu bakımdan oldukça özel bir anlam taşıyan bu projenin önümüzdeki günlerde geliştirilmesi ve sağlık alanında yeni verilerin elde edilmesini sağlaması bekleniyor.

Testler Yapıldı

Gen merkezinin yapacağı çalışmalardaki en önemli amaç hastalıklarla ilgili genlerin tespit edilebilmesi ve bu genlerin tedavi edilerek hastalıklara karşı çözüm bulunabilmesi olacak. Konu ile ilgili yapılan araştırmalarda ve çalışmalarda çok sayıda hastaya gen analizi sırasında tanı konulduğu ve kişilerin rahatsızlıklarının belirlendiği açıklanırken bu tür çalışmalar ile birlikte önceden hastalıkların öğrenilebilmesi ve tedavi edilebilmesinin mümkün olacağı belirtildi.

Erken Teşhis Yapılacak

Kanser, kalp ve nörolojik hastalıklar gibi insan sağlığını oldukça etkileyen ve ölümle sonuçlanabilen rahatsızlıklara karşı gen merkezi tarafından yapılacak çalışmalar ile önlem alınması beklenirken önümüzdeki dönemlerde Türkiye'de oldukça hareketli bir dönem yaşanacak. Gen merkezi tarafından yapılacak çalışmalar ile birlikte kişilerin teşhis ve tedavisinin uygun bir yol izlenmesi ve rahatsızlıkların belirlenmesi çok daha kolay olurken pek çok hastalığın daha hazırlık aşamasında tespit edilerek çözüm bulunabilmesi de mümkün hale getirilecek.

Konuyla ilgili elde edilen veriler de testlerin çok önemli sonuçlar verdiği ve başarılı bir şekilde işlemlerin gerçekleştiği belirtilirken sağlık alanında da bu durum oldukça olumlu karşılandı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)