Yeşil Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “İtirazlarımızı yapacağız. Bilim insanlarının yıllarca verdiği raporlar ve Artvin halkının bildiği gerçekler çöpe atılamaz” dedi.
Bilirkişinin her soruna bir ‘çözüm’ü var
Daha önce Rize İdare Mahkemesi tarafından ‘ÇED Olumlu’ kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te bakanlıktan yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, ikinci raporun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle davası açmıştı.
Bölgede 14 Mart’ta inceleme yapan heyetin raporu Rize İdare Mahkemesi’ne ulaştı.
Bir günlük keşifin sonucunda hazırlanan raporda bölgede madenciliğin yol açacağı her soruna bir ‘çözüm’ önerildi.
3 bin 314 ağaç kıyımı önemsenmedi
Açık galeri madenciliğinden kapalı galeri madenciliğine geçilmesi ve çıkarılması planlanan cevherin kapalı taşıma kabinli teleferik sistemiyle taşınması halinde çevre zararlarının azalacağı görüşüne yer verildi.
Aynı heyet, teleferik hattının kurulması ve maden ağzı ile teleferik hattı arasındaki yolun genişletilmesiyle 3 bin 314 adet ağaç kesileceği yönündeki ÇED raporundaki saptamayı da teyit etti.
Heyelan riski ‘halledildi’
Yıllık 500 bin ton cevher çıkarılacağı öngörülen madencilik faaliyetleri sırasında oluşabilecek heyelan riskini de değerlendiren bilirkişi heyeti, madende ara katlı üretim yöntemi kullanılacağı ve cevherin alttan alınıp yukarı doğru sürüldüğü sırada meydana gelen boşlukların dolguyla kapatılacağı göz önüne alındığında, üretim ile eş zamanlı olarak yapılacak dolgu faaliyeti nedeniyle kayaç hareketliliği ve göçüklerin önleneceğini savundu.
‘Endemik bitkiler sökülüp başka yere dikilebilir’
Raporda, maden proje sahasında kalan endemik türlere de ‘yol’ gösterildi: Proje alanında kalan siklamen bitkisi, maden sahası içinde yapılacak kazı ve dolgu çalışmalarından etkilenmemesi için toplanarak, yakındaki aynı ekolojik koşullara sahip alanlara taşınıp dikilebilir.
‘Su kaynakları kirlenmez’miş
Heyet içme suyu kaynaklarının kirleneceği kaygısını da kale almayarak maden bölgesinde kaliteli su kaynağından söz etmenin mümkün gözükmediğini, ÇED raporunda belirtilen taahhütlere uygun hareket edilmesiyle su kaynaklarının kirlenmeyeceği görüşüne de yer verildi.
Bilirkişi heyetinde şu isimler yer aldı: Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Orman Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Bedri Serdar, Harita Mühendisi Doç.Dr. Fevzi Karslı, İnşaat Mühendisi Yrd.Doç.Dr. Adem Bayram, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Maden Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Birol Elevli, Ziraat Mühendisi Prof.Dr. Coşkun Gürsel, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Çevre Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Nihal Bektaş ile Jeoloji Yüksek Mühendisi Doç.Dr. Mehmet Salim Öncel.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Bu kadar gecikmesini endişeyle bekliyorduk. ’Ya Artvin ya Maden’ diyen son ÇED raporunu bir genelgeyle yok saydılar. Bu zaten başlı başına bir hukuksuzluktur. Raporu ayrıntılı ele alalım, ardından itirazlarımızı yapacağız. Artvin halkının kararı kesindir. Bu yaşamsal bir meseledir. Bilim insanlarının yıllarca verdiği raporlar ve Artvin halkının bildiği gerçekler çöpe atılamaz” dedi.