Etnik kimlik araştırması

AKAM'ın etnik kimliklerin siyasi tercihleri araştırması
Sunni - Alevi, Türk - Kürt hepsine ayrı ayrı sordu.

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan geniş kapsamlı ankette etnik kimliklerin, parti tercihi ve eleştirileri masaya yatırıldı. Katılımcılara kendilerini tanımladıkları kimlikler üzerinden yöneltilen sorular beraberinde ilginç cevaplar getirdi.

AKAM tarafından yapılan ankette katılımcıların yüzde 88.7'si kendisini Müslüman olarak tanımlarken, ankete katılanların yüzde 9.9'u kendisini inançsız olarak değerlendirdi.

İŞTE ARAŞTIRMA

ALEVİLİK İSLAM DIŞI BİR DİN Mİ?
Ankete katılan Alevilerin yüzde 23.6'sı Aleviliği İslam dışı farklı bir din olarak görürken yüzde 76.4'ü bu görüşte değil.

Ankete katılan sunilerin yüzde 18.7'si Aleviliği İslamiyet dışı ayrı bir din olarak görüyor. Yüzde 81 oranındaki katılımcılar ise ayrı bir din olarak görmüyor.

ETNİK KÖKENİNİZ NEDİR?
Ankete katılanların 'Etnik kökeniniz nedir' sorusuna verdikleri cevaplar ise şöyle: Ankete katılanların yüzde 72.5'i kendisini Türküm diye tanımlarken, yüzde 13.4'ü ise Kürdüm-Zazayım diye tanımlıyor.

Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz sorusuna ise katılımcıların yüzde 79.8'i modernist-yenilikçiyim, yüzde 44'ü muhafazakarım diyor. Yüzde 52.8'i ise laikim cevabını veriyor.

TÜRKÜM DİYENLERİN EN BÜYÜK SORUNU
Kendisini Türk olarak tanımlayanlara göre Türkiye'nin en önemli işsizlik ve terör. Öte yandan kendisini Türk olarak tanımlayanların yüzde 43.2'si Türkiye'nin sorunlarını hiçbir partinin çözemeyeceği inancında. Yüzde 22,9'u AKP'nin çözeceğine yüzde 15.8'i ise CHP'nin yüzde 8.2'si ise MHP'nin çözeceği inancında.

Kendisini Türk olarak tanımlayanların yüzde 41,5'i AKP iktidarı sürecinde modern yaşamın tehlikeye gireceğine inanırken yüzde 42.8'i ise böyle bir kaygı duymadıklarını ifade ediyor.

Kendisini Türk olarak tanımlayanların yüzde 49'u Kılıçdaroğlu'nu beğenmiyor, yüzde 34.2'si ise beğeniyor

EN BEĞENİLEN LİDER
Tüm katılımcılara sorulan soruda en beğenilen lider yüzde 34.1 ile Recep Tayyip Erdoğan. Onu yüzde 31.8 ile Kılıçdaroğlu takip ederken üçüncü sırada yüzde 7.6 ile Bahçeli geliyor

SON ON YIL İÇERSİNDE ÇEVRENİZDEKİ KÜRTLERE BAKIŞINIZDA BİR DEĞİŞİKLİK OLDU MU? / NE YÖNDE DEĞİŞİKLİK OLDU?
Sorusuna katılımcıların yüzde 48'i bir değişiklik olmadığını ifade ederken yüzde 37'si olumsuz yönde bir değişim olduğunu kaydetti.

BEN KÜRDÜM DİYENLER
Kendisini Kürt olarak tanımlayanlara göre Türkiye'nin en büyük sorunu yüzde 55 ile işsizlik ve ikinci sırada yüzde 19.2 ile Kürt sorunu geliyor. Bu gruptaki katılımcılarda Türkiye'nin sorunlarını çözecek parti olarak yüzde 28 ile AKP gösterilirken yüzde 40.8'i ise hiçbir partinin çözemeyeceği belirtildi. BDP'nin oranı ise yüzde 17.1.

Kendisini Kürt olarak tanımlayan katılımcılar AKP'nin modern yaşama müdahale edeceğine inanmıyor. Katılımcıların yüzde 49'u Başbakan Erdoğan'ı beğenirken yüzde 33.2 oranıyla da beğenmediklerini söyledi. Dikkat çekici bir durum ise aynı soruda Kılıçdaroğlu'na yüzde 59.4 oranında beğenmediklerini söyledi. Kürtler'in yüzde 23'ü Kılıçdaroğlu'nu beğeniyor.

Kendisini Kürt olarak tanımlayanların yüzde 46'sı çevresindeki Türkler'e bakış açılarında ciddi bir değişiklik olmadığını ifade ederken yüzde 39.7 oranındaki katılımcı ise olumsuz yönde değişim olduğunu kaydetti.

BEN ALEVİYİM DİYENLER
Anketten kendisini Alevi olarak tanımlayanların yüzde 45'i hiçbir partinin Türkiye'nin önemli sorunları çözemeyeceğini iddia ederken yüzde 38.9 oranındaki katılımcılar ise CHP'nin bu sorunları çözeceği inancında. Alevilerin yüzde 56.7'si AKP'nin modern yaşama müdahale edeceğinden endişe duyuyor. Başbakan'ı beğenmeme oranı ise rekor dereceye ulaşarak yüzde 82.5'e yükseldi. Yüzde 71'i Kılıçdaroğlunu beğeniyor.

Alevi katılımcıların Başbakan Erdoğan'ı beğenmeme oranları Bahçeli'de de kendisini gösteriyor. Katılımcıların yüzde 80.1'i Bahçeli'yi beğenmiyor.

Ensonhaber

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)