AKP'nin 'süper teşvik' sosu ekonomiye tat vermedi


CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, "Türkiye'yi neredeyse tüm komşularıyla sorunlu hale getiren, örtülü bir savaşın içine sokan, tutarsız politikalarıyla teröre zirve yaptıran AKP'nin ekonomi politikalarının da iflas ettiğini" savundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yaptığı yazılı açıklamada son gelişmeleri değerlendirdi. "Türkiye'yi neredeyse tüm komşularıyla sorunlu hale getiren, örtülü bir savaşın içine sokan, tutarsız politikalarıyla teröre zirve yaptıran AKP'nin ekonomi politikalarının da iflas ettiğini" savunan CHP'li Oran, "Küresel konjonktürün de etkisiyle belirsizliklerin arttığı bu dönemde sanayici, yatırımcı ve diğer kesimler önünü göremediği için hem üretim, hem tüketim hem de yatırımda frene basıldı. Ekonomide daralma sürecinin önüne geçilemiyor. Hükümetin bu süreçte yatırımlardaki düşüşü durdurma amacıyla çıkardığı iddialı yeni teşvik paketi de bir işe yaramadı" dedi.

Oran, şöyle devam etti: "Çalışmaları 2011'de başlayan, bu yıl Nisan ayında açıklanan yeni teşvik sistemi, yılbaşından geçerli olmak üzere 19 Haziran'da yürürlüğe girdi. Ancak, paketin yürürlüğe girmesiyle birlikte düğmeye basılacağı beklenen "birikmiş teşvik başvurularında patlama" gerçekleşmedi. Önceki dönemde, yatırımlarda, aylardır süren yeni paket beklentisinin yol açtığı erteleme eğilimine bağlanan düşüş trendi, paketin yürürlüğe girmesinden sonra da devam etti. Sıfır noktasından devralıp tepe noktaya çıkardığı terör karşısında aciz kalan, ülkede huzur, barış ve güveni sağlayamayan AKP'nin Doğu ve Güneydoğu'daki 15 ile verdiği "süper" teşvikler de işe yaramadı. Sağlanan cazip teşviklerle "Yeni teşvik sisteminin yıldızları" olacağı söylenen bu illere yönelik yatırım eğiliminde bir hareketlenme olmazken, en gelişmiş 8 il yeni dönemin de "yıldızı" olmaya devam etti. Ocak-haziran döneminde alınan teşvik belgesi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.4 düşüşle 1.965, öngörülen yatırım tutarı yüzde 31.3 düşüşle 21.5 milyar, istihdam da yüzde 22.4 düşüşle 57 bin 33 kişi oldu. İlk yarıda sadece hizmetlere yönelik yatırımda küçük bir artış olurken, diğer sektörlerde sert düşüşler yaşandı. En hızlı düşüş yüzde 66 ile tarım yatırımlarında."

Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenerek, "İç siyaset, dış politika ve ekonomide ülkeyi getirdiğin bu noktada girişimci-sanayici bir ay sonrasını dahi göremezken, hangi teşvikler onları korkmadan yatırıma ikna edebilir?" dedi.

İzlenilen tutarsız, kaypak, ikiyüzlü politikalarla, sıfırdan alınan terörünün tepe noktaya çıktığına işaret eden Oran, açıklamasında şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti devletini ayrılıkçı terör örgütü ile masaya oturttunuz, örgüt karşısında aciz bir konuma ittiniz. Örgüt, belli bölgelerde mevzi tutup, güvenlik güçlerimize karşı günlerce karşı koyabiliyor, güpegündüz milletvekilimizi kaçırabiliyor. Bu koşullarda terörün kıskacındaki 6. Bölgeye nasıl yatırım götüreceksiniz? İktidarınız döneminde sizin, bakanlarınızın, partililerinizin çocukları adeta "girişimcilik dehası" sergileyerek "gemicik", şirket, fabrika sahibi büyük işadamları oldular. Getirdiğiniz cazip teşviklere rağmen sizin çocuklarınız gidip Doğu-Güneydoğu'da yatırım yapar mı? AKP olarak 9.5 yılda 4 teşvik paketi çıkardığınız ama ülkeyi doğru yönetemediğiniz için yatırım iklimini yaratamadınız."


ANKA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)