Türkiye sığınmacı sayısının artması gerilimi yükseltti


Financial Times, "Suriye'de varlıkları artan Kürk militan gruplar hakkındaki kaygıyla birlikte Türk topraklarındaki Suriyeli sığınmacı sayısının artması, son haftalarda dikkat çekici bir şekilde gerilimi yükseltti" yorumunu yaptı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin, Suriye'den gelen insan akınının üstesinden gelinemeyebileceği ve bazı sığınmacıların Suriye'de kalmak zorunda olabileceği konusunda uyardığına dikkat çekerek, Suriye'de mülteciler için güvenli bölge oluşturulmasına çok yaklaşıldığını kaydetti.

Aynı zamanda Türk yetkililerin, Türk kamplarında yer olana kadar binlerce sığınmacının sınırın Suriye tarafında beklediği açıklamalarına yer verilen haberde, bazı yetkililerin ise "Bu gelişmeler, güvenli bölge oluşturmanın çok yakın olduğu anlamına geliyor" ifadelerini yansıttı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, "BM gözetiminde Suriye'de güvenli bölge oluşturulabilir" yönündeki açıklamalarını yansıtan FT, "Sınırın diğer tarafında Suriye'de varlıkları artan Kürk militan gruplar hakkında Türk endişesiyle birlikte Türk topraklarındaki Suriyeli sığınmacı sayısının artması, son haftalarda dikkat çekici bir şekilde gerilimi yükseltti" yorumunu yaptı.

Ayrıca, bir Türk yetkilinin, Davutoğlu'nun açıklamalarının, Türkiye'nin güvenli bölge için zorla yaptırımda bulunacağı ya da sığınmacı sayısı 100 bini geçerse askeri bir yanıt verileceği anlamına gelmediği, Davutoğlu'nun büyüyen bir problemin altını çizmek istediği yönündeki ifadelerine yer verildi.

Gazete, ABD Başkanı Barack Obama'nın eğer Beşar Esad hükümetinin her hangibir kimyasal veya biyolojik silah kullandığına dair bir kanıt olursa Suriye'yi askeri operasyonla tehdit ettiğine vurgu yaptığı bir başka haberinde, Obama'nın bu açıklamasının, Türkiye'nin bazı sığınmacıların Surieye'de kalmak zorunda olabileceği yönündeki uyarısının ardından geldiğine dikkat çekti.



ANKA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)