Amatör Spora Darbe



Kanun numarası büyük bir olasılıkla 6360 olacak olan “on üç ilde büyükşehir belediyesi ve yirmi altı ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun” un içeriğinde belediyecilik açısından tartışılacak bir çok konu var. Sayın meclis başkanı Cemil Çiçek ve Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül de bu yönde düşünüyor olmalı ki kanunu ayrıntılı olarak inceleyebilmek için yasal süre konusunda zaman kazanmaya çalışıyorlar.

Cumhurbaşkanlığı onayına gönderilen söz konusu kanunun sosyal belediyeciliği ilgilendiren bir maddesini ele alacağım. meclis tartışmalarında yer almayan ve ek bir önerge ile yasaya konulan 17.maddenin bazı fıkraları.

Evet bu kanunun 17.maddesi Türkiye’de amatör sporu adeta yok edecek bir içerik taşımaktadır. 5393 sayılı kanunun 14. maddesinde nakti yardım yapılabilmesi konusunda tartışmaya açık bir durum varken son kanunda bu netleştirilerek “gerektiğinde, sporu teşvik etmek amacıyla gençlere spor malzemesi verir, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapar ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece
alan öğrencilere, sporculara, teknik yöneticilere ve antrenörlere belediye meclisi kararıyla ödül verebilir.” denilmekte ve amatör spor kulüplerine belediyelerin ayni yardımın yanı sıra nakdi yardımda yapabileceği açıklığa kavuşturularak kanun koyucu önemli bir eksikliği gidermiş ve yoruma açık (ki bu yorum sayıştay temyiz kurulunca netleştirilmişti) olan bu madde değiştirilmiştir.

Amatör spor kulüpleri açısından sevindiri olan bu değişiklik ne yazık ki yeni kanunun 17. maddesinin son fıkrasında amatör spor kulüpleri için adeta bir kabusa dönüşmüştür. Kanun koyucu doğru bir kararla belediyelerin amatör spor kulüplerine yaptığı yardım miktarını, belediye bütçelerinden verecekleri miktarı belirlemiştir. İşte tam burada “belediyelerin birinci fıkranın (b) uyarınca, sporu teşvik amacıyla yapacakları nakdi yardım bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeleri için tahakkuk eden miktarın binde yedisini geçemez.” diyerek adeta yardım miktarını “kuşa çevirmiştir”. Bir örnek verelim. Bir ilçe belediyesinde bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinden tahakkuk eden miktar 20.000.00. (yirmi milyon) tl olsun.bunun binde yedisi yıllık 140.000 (yüzkırkbin) tl eder. Bu ilçe belediyesinin sınırlarında 25 amatör kulübün olduğunu düşünelim. 140.000/25=5600 eder. Ülkemizde amatör branşlara en büyük desteği veren belediye spor kulüpleri başta olmak üzere yılda 5.600 (beşbinaltıyüz) tl. Sizce yeterli mi? Bu ülkemizdeki amatör sporu katledecek bir anlama gelmektedir. Sadece profesyonel futbol takımlarının varlıklarını sürdürmesine neden olacak, olayı tek bir spor branşı ile ele alsak bile, ileri ki yıllarda profesyonel futbol kulüplerine bile altyapıdan sporcu yetişmesini engelleyecek bir karardır. Kaldı ki profesyonel futbol kulüplerinin 5-6 yabancı futbolcu oynatma kararı Türk futbolunu, milli takım düzeyinde bitirme noktasına getirdiği gerçeğini göz önüne aldığımızda, milli takımımızın son yıllardaki başarısız sonuçlar almasının nedenleri ortaya çıkacaktır. bu karar futbol hariç diğer spor dallarının yok olmasına neden olacakken, futbolda bile büyük kulüplerin milyonlarca dolara yabancı futbolcu transfer etmesinin önünü iyice açacak, amatör futbol kulüplerinden esirgenen paralar yurt dışına akacaktır.

Diğer yandan aynı madde de “yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan öğrencilere, sporculara, teknik yöneticilere ve antrenörlere belediye meclisi kararıyla ödül verebilir.” denilmektedir. Hangi para ile amatör spor kulüpleri amatör sporcu yetiştirebilecek ki bu ödülden yararlanabilsinler. Avrupa da kamunun amatör kulüplere verdiği destek milyonlarca lira ile ölçülürken bizde yılda bir kaç bin lira ile adeta geçiştirilecektir.

Kısaca özetlemeye çalıştığımız bu nedenlerden dolayı ilgili kanun maddesi, amatör kulüplerin ve federasyonların görüşleri alınarak, kanun koyucunun haklı nedenlerle koyduğu madde ülkemiz amatör sporuna katkı sağlayacak şekilde tekrar gözden geçirilmelidir.


Mehmet Yunak
Konak Belediye Başkan Yardımcısı

Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. BU KONUDA AMATÖR SPOR KULÜPLERİMİZ YASAYI ÇIKARAN İKTİDAR PARTİ YETKİLİLERİNE GEREKİRSE PROTESTO AMAÇLI GÖSTERİLER YAPMALIYIZ YOKSA GELECEKTE HİÇ BİR AMATÖR KULUBÜN YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİDİR

    YanıtlaSil
Yorum Gönder