Örtülü ödenek harcamaları

Tayyip’in cep harçlığı rekora gidiyor

Örtülü ödenek harcamaları 5 ayda 500 milyon TL’yi geçti


Ör­tü­lü öde­nek­le il­gi­li har­ca­ma­lar, tır­man­ma­ya de­vam edi­yor.

Ör­tü­lü öde­nek­ten, 2012 yı­lın­da ya­pı­lan har­ca­ma 1 mil­yar 169 mil­yon li­ra idi..
2013 yı­lın­da, ör­tü­lü öde­nek­ten har­ca­na­bi­le­cek tu­tar ola­rak 2 mil­yar TL (es­ki pa­ra 2 kat­ril­yon TL) ay­rıl­dı. 2013 yı­lı­nın Ma­yıs ayı so­nu iti­ba­riy­le, ör­tü­lü öde­nek­ten har­ca­nan pa­ra 537 mil­yon li­ra­ya ulaş­tı.

GİZ­Lİ HİZ­MET Gİ­DE­Rİ

Ör­tü­lü öde­nek­ten ya­pı­lan har­ca­ma­lar, Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı Mu­ha­se­bat Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün Ka­mu He­sap­la­rı Bül­te­ni­’n­de “giz­li hiz­met gi­der­le­ri­” baş­lı­ğı al­tın­da gö­zü­kü­yor.

Bu­na gö­re, sa­de­ce Ma­yıs ayın­da­ki ör­tü­lü öde­nek har­ca­ma­sı 210 mil­yon 818 mil­yon li­ra. Bu tu­tar, “şu ana ka­dar­ki en yük­sek har­ca­ma­” olu­yor.

Kı­yas­la­mak için bir ör­nek ver­mek ge­re­kir­se, 2007 yı­lın­da ör­tü­lü öde­nek­ten ya­pı­lan har­ca­ma­la­rın ta­ma­mı 262 mil­yon TL idi. Ma­yıs 2013’te ne­re­dey­se 2012 yı­lı­nın ta­ma­mı ka­dar har­ca­ma ya­pıl­mış!

HE­SAP VER­MEK GE­REK­Mİ­YOR

Ör­tü­lü öde­nek­ten ya­pı­lan har­ca­ma­lar ne­de­niy­le, Baş­ba­ka­n’­ın kim­se­ye he­sap ver­me mec­bu­ri­ye­ti yok.

Baş­ka bir an­la­tım­la, ül­ke ya­ra­rı için ya­pıl­dı­ğı ge­rek­çe­siy­le, ör­ne­ğin 50 mil­yon li­ra­lık bir öde­me, ne­re­ye öden­di­ği da­hi bir yer­le­re ya­zıl­ma­dan, ile­ri­de bel­ge ib­ra­zı da ge­rek­me­den ya­pı­la­bi­li­yor.

RE­KO­RA DOĞ­RU

Ör­tü­lü öde­nek­ten ya­pı­la­bi­le­cek har­ca­ma­lar, 2013’te “re­ko­ra doğ­ru­” gi­di­yor.
Her yıl büt­çe gi­der­le­ri­nin bin­de 5’i ora­nın­da ay­rı­lan ör­tü­lü öde­nek, 2013 yı­lı için 404 mil­yar TL büt­çe gi­de­ri­nin bin­de 5’i ka­dar ya­ni yak­la­şık 2 mil­yar TL ola­rak be­lir­len­di.
İlk 5 ay­da 537 mil­yon li­ra olan ör­tü­lü öde­nek har­ca­ma­la­rı­nın, yıl so­nu iti­ba­riy­le 1.5 mil­yar TL’­yi aş­ma­sı ve “re­kor kır­ma­sı­” bek­le­ni­yor..

Sözcü
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)