ABD: Liderlerin dinlenmesi normal


Amerikan istihbarat kuruluşlarının şemsiye örgütünün başı Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, liderlerin telefonlarının dinlenmesinin istihbarat dünyasında eskiden beri uygulanageldiğini ve “iki taraflı” bir uygulama olduğunu söyledi.

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Başkanı Keith Alexander da çoğu telefon dinlemelerinin bizzat Avrupa ülkeleri tarafından gerçekleştirilip kendilerine verildiğini savundu. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’ne önceki gün bilgi veren Clapper, telefon dinleme ve internet izleme programlarını, terörizme karşı korunma için hayati olduğunu öne sürerek savundu.

Clapper, Avrupalı liderlerin dinlendiği yolundaki suçlamaları reddederken, Avrupalı müttefiklerinin de aynı şeyi yaptığını söyleyerek çelişkili ifadeleriyle dikkat çekti. Elli yıllık istihbaratçılık kariyeri boyunca, yabancı liderler hakkında, iletişim ya da diğer kaynaklar yoluyla güvenilir istihbarat toplamanın “temel prensip” olduğunu söyleyen Clapper, bunun liderlerin olan bitenle ilgili söylediklerini öğrenmeyi amaçladığını ileri sürdü. Clapper, İstihbarat Komitesi’nin Başkanı, Cumhuriyetçi Mike Rogers’ın, ABD’nin müttefiklerinin, Amerikan liderlerine karşı benzeri casusluk faaliyetleri yürütüp yürütmediği yolundaki sorusuna da “Kesinlikle” diye yanıt verdi.

NSA Başkanı Alexander da İstihbarat Komitesi’ne bilgi verirken, Avrupalı liderlerin dinlendiği yolundaki haberleri yalanlayarak, “tamamen yanlış” dedi.Alexander, Avrupa’da askeri çıkarları korumaya yönelik bir dinleme programı yürütüldüğünü, bunun liderleri değil vatandaşları hedeflediğini ve NATO müttefiklerinin bu program çerçevesinde kendilerine bilgi aktardığını söyledi. Hem Alexander hem de Clapper, konuyla ilgili haberlerin, eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli belgelerin yanlış anlaşılmasından kaynaklandığını savundular.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)