Çankaya Köşkü arşivinden fotoğraflar

İlk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ten 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Çankaya Köşkü’nün 90 yıllık arşivinden çok özel fotoğraflar bir araya getirildi. Cumhuriyet’in 90’ıncı yılını coşkuyla kutlarken Cumhuriyet tarihine tarihi bir yolculuğa var mısınız?

ARŞİVİNİ tarayarak sayısal ortama aktaran Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar binlerce tarihi belge ve fotoğraf karesini de gün yüzüne çıkarıyor.

HAZİNE KAYDA GEÇİYOR

Yaklaşık bir yıl önce başlayan çalışmada Köşk arşivinde bulunan yaklaşık 100 bin kare fotoğraf taranarak dijital ortama aktarıldı. Köşk yetkililerinin, “Hazine kayda geçiyor” sözleriyle özetlediği çalışmalar tamamlandığında 400 bin kare cam film, negatif, dia ve kart baskı fotoğraf uluslararası standartlarla dijital ortama yüklenmiş olacak.

TÜBİTAK TARIYOR

Cumhurbaşkanlığı arşiv biriminin tek tek incelediği kareler, diğer belge ve notlarla da karşılaştırılarak tarih, çekildiği yer, program veya kişi detayları da fotoğraf bilgilerine kaydediliyor. Belge ve fotoğrafların taranmasını ise Cumhurbaşkanlığı arşiv biriminde TÜBİTAK’ın oluşturduğu özel ekip yapıyor. Arşivden, başvuru yoluyla araştırmacılar da yararlanabiliyor. Tarihi olay ve kişilere yönelik yapılan çalışmalarda araştırmacılar, izin verilen belgelere ulaşabiliyor. Dijital ortama aktarım işlemi tamamlandığında arşivin Köşkün internet sitesinden kamuoyuna açılması da planlanıyor.

Arşivde yer alan tarihi fotoğraf kareleri, resmi bayramlarda, cumhurbaşkanlarının ölüm yıldönümlerinde zaman zaman Köşkün internet sitesinden de yayınlanıyor. Özel dönemlerde yayınlanan fotoğrafları, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı seçiyor. “Cumhurbaşkanlığı arşivinden” adlı özel galeriden ilk paylaşılan fotoğraf ise Nisan ayında sunulan Atatürk ve Celal Bayar’ın müze köşkünde çalışırken çekilen fotoğrafı olmuştu. Galeride bugüne kadar 37 kare fotoğraf paylaşıldı. Hürriyet için açılan arşivde bugüne kadar görülmeyen 15 kare fotoğrafa yer verildi.


GÜL, DÖNEMİ DİJİTAL

Fotoğrafa olan merakı ile bilinen Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçildikten kısa süre sonra Çankaya Köşkü’ndeki fotoğraf ekipmanlar tamamen yenilendi. Gül döneminde çekilen fotoğraflar doğrudan dijital arşive aktarılıyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün resmi programları ile Köşk envanterinde yer alan bazı değerli eserlerin fotoğrafları da arşive gün gün kaydediliyor.


Cumhurbaşkanlığı arşivinde yer alan Abdullah Gül’ün bu fotoğrafı ilk kez Hürriyet’te yayınlanıyor. Geçen yıl aralık ayında makam odasında çekilen siyah-beyaz fotoğraf karesinde Abdullah Gül, Foto Film Şube Müdürü Mehmet Demirci’ye poz veriyor.



ARŞİVDEKİ CUMHURİYET BAYRAMI İlk kez yayınlanan Köşk arşivi fotoğraflarında ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ten Abdullah Gül’e kadar günlük yaşamdan ve Köşk yerleşkesinden kareler bulunuyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında yapılan Cumhuriyet Bayramı’ndan fotoğraflar da dijital arşive aktarıldı.


KAMUYA AÇILAN İLK KARE

Çankaya Köşkü’nün internet sitesinde oluşturulan “Cumhurbaşkanlığı arşivinden” adlı özel galeriden ilk paylaşılan fotoğraf ise Nisan ayında sunulan Mustafa Kemal Atatürk ve Celal Bayar’ın müze köşkünde çalışırken çekilen karesi oldu. Fotoğraf geçtiğimiz Nisan ayında sunuldu.


MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Köşk arşivinden ilk kez yayınlanan fotoğraf karesinde Birinci Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, askeri kıyafetler içerisinde görülüyor. Atatürk’ün gençlik yıllarından yüzlerce kare de Köşk arşivinde yer alıyor.


İSMET İNÖNÜ

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 1940 yılında bir tatbikatta askerin verdiği bilgileri dinliyor. Kart baskıdan taranan fotoğrafta “15 Eylül 1940” notu dikkat çekiyor.


CELAL BAYAR

Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar.


Cemal GÜRSEL

Dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, İzmir Valiliği’ni ziyareti sırasında şeref defterini imzalıyor.


CEVDET SUNAY

Beşinci Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Kenya’ya yaptığı ziyaret sırasında bir pumayı seviyor.


FAHRİ KORUTÜRK

Altıncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve eşinin elini çocuk güreşçiler öpüyor.


KENAN EVREN

Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve arkadaşları bir resim kataloğunu inceliyor.


TURGUT ÖZAL

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ABD Başkanı George Bush’a İstanbul’u anlatıyor. Özal, bir diğer karede ise katıldığı program sonrasında 32. Gün ekibi ile objektiflere poz veriyor.


SÜLEYMAN DEMİREL

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bir gezi sırasında önce tören kıtasını, ardından da kendisini alkışlayan vatandaşları şapkası ile selamlıyor.


Demirel, bir diğer fotoğraf karesinde ise dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş’le deniz tatbikatı izliyor.


AHMET NECDET SEZER

Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Çankaya Köşkü’ndeki bir program sırasında fotoğraflanıyor. Fotoğraf karesinde Semra Sezer, aynadan kendisini kontrol ediyor.


ABDULLAH GÜL

On birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Murat Çetin Mühürdar’ın çektiği fotoğrafta uçağın penceresinden dışarıyı izliyor. Gül, bir diğer fotoğrafında ise makam odasının penceresinden Ankara’yı seyrediyor.

İşte Köşk arşivindeki diğer fotoğraflar...





















Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)