Bayramda kavurmaya dikkat


Diyetisyen Üvez, Kurban Bayramı öncesi önemli uyarılarda bulundu.

İnsanların bayram hazırlıkları sırasında genellikle yemek öğünlerini kaçırdığını belirten Fit Yaşam ve Danışmanlık Diyetisyeni Figen Fişekçi Üvez, “Hafif de olsa mutlaka bir kahvaltı yapılmalı, ara öğünlerde de kabukla yenilebilecek lifli meyveler tercih etmeli ve su tüketimine dikkat etmeliyiz” dedi.

Fit Yaşam ve Danışmanlık Diyetisyen Üvez, Kurban Bayramı öncesi beslenme konusunda insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek konularda önemli uyarılarda bulundu. Üvez yaptığı açıklamada, bayram hazırlıkları sırasında genellikle insanların yemek öğünlerini kaçırdığını, uzun bir açlıktan sonra yemek yemek durumunda kaldığını belirtirken, bu durumun metabolizmanın ve kan şekerinin düzensizleşmesine neden olduğunu kaydetti. Hafif de olsa mutlaka bir kahvaltı ve ara öğünlerde kabukla yenilebilecek lifli meyveler tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Üvez, su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini de vurguladı.

-“KRONİK HASTALIKLARI BULUNAN KİŞİLERİN KOLESTEROL VE DOYMUŞ YAĞ İÇERİĞİ YÜKSEK OLAN KIRMIZI ETLERİ YAĞSIZ OLARAK TÜKETMESİ GEREK”-

Kurban bayramının en çok yapılan yiyeceklerinin et, pilav ve tatlı olduğunu dile getiren Üvez açıklamasında, “Kırmızı et iyi kalitede protein içerir. Bunun yanı sıra demir, çinko magnezyum, B12 vitaminlerinden zengindir; fakat lif ve C vitamini açısından desteklenmesi için mutlaka etleri servis ederken yanında ya salata ya sebze garnitür ya da zeytinyağlı sebze yemekleri bulundurmalıyız. Bu sayede sindirime de yardımcı oluruz” ifadelerine yer verdi. Üvez, özellikle şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan kişilerin kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı etleri yağsız olarak tüketmesi gerektiğinin altını çizerek, “Eğer gut hastalığı varsa bu miktar sadece 60 g (2 köfte kadar) olmalıdır. Böylelikle kalp çarpıntısı, tansiyon, kabızlık, reflü gibi sağlık sorunlarının oluşumunu da engellemiş oluruz” dedi.

-“BAYRAMINI İLK GÜNÜ BAŞVURULAN YAĞDA KAVURMA YÖNTEMİ SAĞLIK AÇISINDAN SAKINCALI”-

Bunun yanı sıra kurban etlerinde ilk gün ölüm katılığı olarak ifade edilen bir sertliğin olduğunu bu sertlik nedeniyle ilk gün etlerin pişmesinin ve sindiriminin daha da güç olduğunu vurgulayan Üvez şunları kaydetti:

“Başta mide, bağırsak problemleri olanlar olmak üzere etlerin en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra pişirilmesi uygun olacaktır. Diğer bir husus ise etlerin pişirme yöntemi, genellikle kurban bayramının ilk günü başvurulan yağda kavurma yöntemi sağlık açısından sakıncalıdır. Etin içeriğindeki doğal yağ nedeniyle etle pişen yemeklere ayrıca yağ koymayınız. Eti kendi yağı ve suyu ile pişirmek en uygunu olacaktır. En uygun pişirme yöntemleri haşlama, ızgara veya fırınlama yöntemleridir. Eğer ateşte ızgara yapılacaksa etlerin ateşten 15 cm uzaklıkta tutalım, böylelikle kanserojen maddelerin ete geçişini engellemiş oluruz. Et yemeklerinin yanında servis edilen beyaz pilav glisemik indeksi (bir besinin kan şekerini yükseltme hızı) yüksek olması sebebiyle insülin ihtiyacını artıracaktır. Bu durum da başta şeker hastaları olmak üzere birçok kronik hastalığı olanlar için sakıncalıdır. Beyaz pilava alternatif sebzeli bulgur pilavı veya tam buğday ekmeği tercih edebiliriz.”

-“BOL SU İÇMEYE ÖZEN GÖSTERMELİSİNİZ”-

Kalori ve glisemik indeksi yüksek hamur tatlıları yerine daha hafif sütlü, meyveli tatlılar veya taze meyve tüketerek vücuda verilecek ağır yükün biraz daha azaltılacağına dikkat çeken Üvez, “Bu dönemde bol su içmeye ve hareketliliğinizi tansiyon kontrolüne dikkat ederek artırmaya özen göstermelisiniz” dedi.


ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)