Cinsel amaçla Türkiye’ye çocuklar kaçırılıyor


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, cinsel sömürü ve zorla çalıştırmak amacıyla birçok ülkeden Türkiye’ye sistematik olarak çocukların kaçırıldığını savunarak, konuyu Meclis’in araştırmasını istedi.

Sezgin Tanrıkulu ile CHP milletvekilleri, Meclis Başkanlığı’na verdikleri araştırma önergesinde, “Türkiye’ye eski adıyla Sovyetler Birliği ülkelerinden de ticari amaçlı cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı çocuklar kaçırılmaktadır” dediler. Önergede, Bağımsız Devletler Topluluğu olarak bilinen bloğun yanı sıra Suriye ve Afrika’dan Türkiye’ye çocuk kaçırılması olaylarında artış yaşandığı kaydedildi.

Önergede şöyle denildi:

YASAL KORUMA YOK
“Ülkemizde çalışmak zorunda bırakılan çocuklarımız, ucuz işgücü için cazip emek kaynağı olarak görülmekte her türlü güvence ve denetimden yoksun çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Tarım alanlarında, sanayi tesislerinde, atölye ve imalathanelerde çalıştırılan çocuklar ciddi yaralanmalara maruz kalmakta hatta hayatlarını kaybetmektedirler. Ülkemizde hala sanayi işlerinde ve küçük ve orta ölçekli girişimlerdeki tehlikeli işlerde çocuk çalıştırmayla mücadele edecek programların mevcut olmaması, çocuk işçilerin hakları ile ilgili yasal mevzuatın uygulanması denetimindeki yetersizlikler çocukları iş alanlarında korunmasız bırakmaktadır.
9 AYDA 78 VAKA
2012’de denetlenen 6 bin 958 çocuk işçiden sadece 67’sinin yasal çalışma çağında olduğu belirlenmiştir. Adalet Bakanlığı 2012 Ocak-Eylül ayları arasında 78 yeni çocuk kaçakçılığı soruşturması açıldığını bildirmiştir. Ülkemizde çocukların işçi olarak Kanunlar ve Uluslararası Sözleşmelere aykırı şekilde çalıştırılmalarının önlenmesi, başka ülkelerden yasadışı olarak ülkemize getirilen çocukların durumlarını belirlemek ve yasadışı çocuk kaçakçılığı ile mücadele yöntemlerini oluşturmak amacıyla ivedilikle Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.”


Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)