Dershaneler eylemde


Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatma çalışmalarının ardından tepkiler devam ediyor. Bugün İstanbul Bağcılar İlçesi'ndeki dershaneler sürece tepki göstererek basın açıklaması yaptı.

Hükumet Sözcüsü Bülent Arınç'ın "Eğitime çok yatırım yaptık, dershanelere gerek kalmamıştır" ifadelerinin kamuoyunda soru işaretleri uyandırdığı belirtilen açıklamada endişelerin devam ettiği hatırlatıldı. Final Dergisi Dershaneleri Kurucu Müdürü Celil Vardar tarafından ilçede bulunan dershaneler adına okunan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“ Öğrenciler, veliler, öğretmenlerimiz, çalışanlarımız gelecek yılla ilgili ortaya çıkan belirsizliğin bir an önce giderilmesini bekliyoruz. Veliler gelecek seneye kayıt yaptırmak istiyor, ne diyeceğiz?
Dershaneler ihtiyaçtan doğmuştur. Talep oldukça da devam edecek. Buradan sesleniyoruz. Kendi parasıyla da olsa insanların kurum, öğretmen seçme ve hesap verme özgürlüğü ile uğraşılmasın.
Bu kurumların Bakanlık mevzuatından çıkarılması bizler için önemli değil. Kendimize güveniyoruz. Takviye ders alma ihtiyacı bulunan milyonlarca öğrenci ve veli mağdur edilecek.”

Akil insanlar grubu kurulsun
“ Dönüştüreceğiz” ifadesinin buyurgan ve devletçi bir yaklaşım olarak görüldüğü belirtilen açıklamada, dershanelerin kapatılma kararının Anayasa’ya, hukuka, Türk Ticaret Kanunu ve serbest girişimcilik değerlerine aykırı olduğu vurgulandı. Verilecek devlet teşviklerinin öncelikle yüzde 40 boş olan özel okullara yönelik olması gerektiği hatırlatılarak, “Akil İnsanlar” grubu kurulması önerildi. Açıklama şöyle devam etti: “ Dershanelerin kapatılması durumunda ihtiyaç başka yollarla giderilir ve ülkeye yeni bir kayıt dışı kapısı açılır. Bağcılar’da faaliyet gösteren dershaneler olarak, bu kurumların kapatılması yerine acilen içerisinde dershanecilerin de yer aldığı “Akil İnsanlar” gurubu oluşturulmasını öneriyoruz.”
İlçede faaliyet gösteren dershaneler adına bildiriyi okuyan Celil Vardar, “Tepkimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Arayol bulunmalı, umudumuzu kaybetmedik” yorumunda bulundu.

Dershaneler kapatılmamalı
Açıklama sırasında dershaneden çıkıp alana gelen öğrenciler ise pankart açarak eyleme destek verdi. Üniversiteye hazırlanan Leyla Pertekli okulların donanımlı eğitim veremediğini bu nedenle dershanelere gitmek zorunda kaldığını anlattı. “Dershaneler kesinlikle kapatılmalı” diyen genç öğrenci test tekniği öğrendiğini söyledi.

Dershane olmadan üniversiteyi kazanamam
Açıköğretim son sınıf öğrencisi Büşra Yıldız ise, “ Dershaneler kapanmasın, eğitime destek” pankartları taşıdı. Dershanelerin geçmiş yılların müfredatına göre çalışma yaptığını, sınavlara daha iyi hazırlandıklarını anlatarak şöyle konuştu:
“Kesinlikle kapatılmamalı. Öğrenciler olarak karşıyız. Okullarda kaliteli eğitim verilmiyor. Bu nedenle üniversiteyi dershanesiz kazanamam.”

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)