İşsizlik tırmanışa geçti



İşsizlik oranı, Temmuz’da bir önceki aya göre 0.2 puan artarak yüzde 9.8’e yükseldi. İşsiz sayısı, aynı dönemde 2 milyon 880 binden 2 milyon 970 bine yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsizlik oranı, Ocak ayındaki yüzde 11.3 seviyesinden, Mayıs ayında yüzde 9.3 seviyesine kadar gerilemişti. Ancak Haziran’da işsizlik oranı yüzde 9.6 oldu. İki aydan bu yana işsizlik yeniden tırmanıyor.

15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre 103 bin kişi arttı. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik yüzde 12 oldu. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0.1 puanlık artışla yüzde 18.3 oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam), mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının artacağını tahmin ediyor. Betam tahmin modelinde kullanılan Kariyer.net verilerinden “ilan başına başvuru sayısı” giderek artıyor. Tahmin modelinde İŞKUR verileri, reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı gibi farklı birçok değişken kullanılıyor. Bütün etkenler değerlendirilerek oluşturulan tahmine göre Ağustos 2015 döneminde tarım dışı işsizliğin artması bekleniyor.

DİSK-AR’ın yaptığı değerlendirmeye göre ise Türkiye’deki geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 16.5 ve işsiz sayısı da 5 milyon 418 bin kişi olarak gerçekleşti. Temmuz 2015 dönemindeki işsiz sayısı 2009 krizindeki Temmuz döneminden sonra en yüksek işsizliğin olduğu Temmuz dönemi oldu.

İŞKUR’un geçen gün açıkladığı verilere göre ise, Ağustos ayı kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 219 bin 934 kişiyken Eylül’de birdenbire 2 milyon 85 bin 870’e düştü.
1.1 milyon kişinin kayıtlı işsiz verilerinde yer almaması ‘önceki rakamlar yanlış mıydı, yoksa makyaj mı var’ yorumlarına neden oldu. İŞKUR yetkilileri değişikliğin, Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptıkları eşleştirmeden, güncellemeden kaynaklandığını öne sürdü. Ancak kayıtların niçin daha önce karşılaştırılmadığı sorusu yanıtsız bırakıldı. İŞKUR kendisine başvuran ve iş arayan işsizlere ‘kayıtlı işsiz’ adı veriyor. İŞKUR kendisine başvurup kaydolmayan işsizlerin istatistik dökümünü yapmakla yükümlü değil. İŞKUR’a hem işveren hem de işsizler başvuruyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)