‘İstiklal’de bomba patlarsa ne olacak?’



Henri Barkey’den Türkiye’ye tehdit gibi sözler geldi. Barkey, ‘İstiklal’de bomba patlarsa ne olacak?’ dedi. Ankara’daki patlamadan da 1 ay önce Barkey, ‘Ya seçimlerden aynı sonuç çıkacak ya da HDP Meclis’e giremeyecek ve şehirler havaya uçacak’ demişti

Washington merkezli düşünce kuruluşu Woodrow Wilson’un Ortadoğu Direktörü ve CIA’nın Türkiye uzmanı Henri Barkey, Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuştu. Türkiye’nin çok zor bir durumda olduğunu ifade eden Barkey, “Bir yandan Türkiye’nin müttefik olarak gördüğü Rusya, Esad’a arka çıkmaya başladı. Esad’ın yapamayacağı şeyleri yapıyor. Gerek muhafazakar, gerekse cihatçı IŞİD’ci örgütleri bombalıyor. Öte yandan Amerika gidiyor YPG’ye yardım ediyor. Yani bu açıdan Türkiye’nin durumu çok zor” dedi.

Barkey, Türkiye’nin dikkatli davranması gerektiğini söyleyerek şu görüşleri savundu: IŞİD Türkiye’ye saplanmış bir hançer gibi. Düşünün Ankara gibi Türkiye’nin en iyi muhafaza edilmiş, en çok polisin var olduğu yerde ulu orta 100 kişinin canını alan bir katliam yaptılar. Bunu bu kadar kolaylıkla yapmışlarsa, bunu İstanbul’da da başka yerde de yapabilirler. Türkiye’nin dikkatli davranması lazım. Öte yandan yarın öbür gün İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde yapsalar ne olacak? Türkiye’nin turizme ihtiyacı var. Türkiye, uluslararası camiayla yakın iktisadi ilişkileri olan bir ülke. Küresel oluşumun parçası. Bütün bunlar çok kötü bir şekilde zedelenebilir. Dolayısıyla Türkiye’nin IŞİD’i mümkün olduğu kadar çabuk altyapısını sindirip ortadan kaldırması lazım. Ama bunu yapabilir mi hele şu seçim sırasında zannetmiyorum.

Türkiye’de bir tarafı HDP’ye endekslenen bir kutuplaşma olduğunu ve bu kutuplaşmanın Türkiye’nin geleceği için iyi bir şey olmadığını ileri süren Barkey, şöyle devam etti: Amerika endişeli bakıyor. Son zamanlardaki bu bombalama olayı olsun, bu kutuplaşma, Türkiye’nin geleceği için iyi bir şey değil. Türkiye’de Amerika’nın en çok ve her zaman istediği şey istikrar olmuştur. Bazen çok hatalı bir şekilde bu istikrarı aramıştır Amerika, ama şu andaki Türkiye’nin demokratik sistemi içinde istikrar istemesi gayet doğal. Ama bu istikrarsızlık ve bu kutuplaşmanın, Türkiye için çok zararlı olacağını düşünüyor.

İstanbul Beyoğlu Belediyesi dün yeni bir düzenlemeye başladı. Daha önce iş yerlerinin atıklarını kapı önüne koyarken dün çıkarılan bir tebligatla başta İstiklal Caddesi olmak üzere Beyoğlu geneli için düzenleme değiştirildi. Belediye yetkilileri işyerlerini gezerek, “Yeni tebligata göre çöpler araçların gezdiği saatte çıkartılacak. Çöp torbaları saat 16.00’da bırakılacak” uyarısı yaptı. “Bombalı saldırıya önlem” olarak değerlendirilen yeni düzenlemenin, CIA’nın Türkiye uzmanı Henri Barkey’in “Yarın öbür gün İstiklal Caddesi’nde bomba patlarsa ne olacak?” sözlerinin hemen ardından yapılması dikkat çekti.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)