#Cumhuriyet ve Demokrasi


Televizyon programlarında, haberlerde ”siyaset üstü” söylemler duyuyoruz. Ülkemizi yönetenler, söylemleriyle ve birkaç cılız girişimle demokrasimizi unutturmaya çalışıyorlar. Bir iddiada bulunduk, kanıtlayalım.Ulu Önder Atatürk’ün getirdiği bayram kutlamalarının, yağmur bahane edilerek, sürekli iptal edilişi.Anıtkabir alanının bir bölümünün imara açık hale getirilmesi,küçültülmesi,satılması…Atatürk’ün eşinin yazmış olduğu ”iddia edilen” mektupla Atatürk’ün itibarının zayıflatılmaya çalışılması,afyonzede insanların sürekli Atatürk büstlerine saldırmaları, bu yönde teşvik edilmeleri.”Keşke yunanlılar kazansaydı” diyen tarihçilerin konuşturulup, gündem yapılması.”Yeni devlet kuruyoruz” diyen ne idüğü belirsizlerin konuşturulması… Dini yapılanmaların,devlet kurumu haline getirilmesi ve en önemlisi; müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi…
Çoğunluk nikahını müftülere kıydırdı farz edelim.Ne olur biliyor musunuz ? Yapacakları iş diğer resmi nikah kıydırma merciilerini ortadan kaldırmak olacaktır.
Bir sürü örnekten birkaçını verdim.Bu girişimlerin tek hedefi cumhuriyet ve demokrasiyi zayıflatmaktır.Başta dedik ya ”cılız girişimler”dir. Rejimi bir anda değiştirecek güce ve yeteneğe sahip olmadıkları için, Kaf dağına adım adım yürümeye çalışıyorlar. Attıkları her adıma tepki geldiği için de koşamıyorlar. ”Bu girişimlere nasıl engel olunur” sorusundan önce ”Neden engel olunmalıdır” sorusunu cevaplamamız gerekir.
Ülkede ”akraba torpili”, ”yandaş kıyağı” bir düzen haline geldi. Memur alımlarında ”liyakat” değil ”kan bağı” esas alınmaya başlandı. Bunu yaptıklarını gizlemiyorlar artık. İnkar da etmiyorlar.Belgeye de gerek kalmadı.Belediyelerin ”beyaz masa”larına, konuşma engellilerin memur yapılması ne demek?! Beyaz masa dediğiniz yerde, vatandaşın sorununu çözecek,iletişimi güçlü kişiler bulunmalı. Konuşma engelli o memur,iktidarın torpil anıtı…İşte bu sebeplerden ötürü ilk paragraftaki girişimlere ”halkça” engel olmalıyız.
”Bu girişimlere nasıl engel olunur” Yağmurlu günlerde, milli bayramları kutlamak için kapalı alanlar kurulmalı.Anıtkabir’in imar planı’nı iptal etmek için imza toplanmalı. Atatürk’ün icraatları, kişisel blog sitelerimizde ve alakalı konulara yorumlar yapılarak dilegetirilmeli. Nikah işlemleri, müftülük dışındaki bir resmi merciide yapılmalı vs…Yani her boyutta önlem alınmalı.
Özetle, kişisel ve iş yerlerimize ait sosyal medya hesaplarımızda,sayfalarımızda,gruplarımızda cumhuriyet değerlerini paylaşmalıyız.Paylaşılmasını da teşvik etmeliyiz.Varsa Ekşi,Uludağ ya da inci sözlük hesabımız, internet sitelerimiz, forumlarımız bu doğrultuda kullanılmalı. Bu şekilde vakit ayırırsak, önemsiyorsak, CHP kapatılsa bile Cumhuriyet yaşar. (Türkiye dışındaki) Müslüman toplumların kanunlarında ;
kadınların sünnet edilmesi (Afrika’daki tüm şeriat ülkeleri)
insanların kırbaçlanması (İran,Arap ülkeleri,Afrika’daki tüm şeriat ülkeleri)
insanların taşlanması (İran,Arap ülkeleri,Afrika’daki tüm şeriat ülkeleri)
Kafa kesme (Arap ülkeleri,Afrika’daki tüm şeriat ülkeleri) uygulanıyor.Bunlar bahsi geçen ülkelerin kanunları,gündelik olayları.Ülkemizde de bu gibi sadist kanunlar uygulanabilirdi,eğer cumhuriyet olmasaydı…
Sözün özü,ülke gündemimiz ”siyaset” değildir, ”siyaset üstü” meselelerdir.Cumhuriyeti,demokrasiyi,insan haklarını koruyup,gözetmeliyiz.

Samet Ülgen
gencyazarlarklubu@gmail.com

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)