Sinan Meydan yazdı 'Allah'ım ne muazzam zaferdi o'



“Allah'ım ne muazzam zaferdi o, ortalık hercümerç oldu; beş altı saat içinde bir başka dünya doğdu. Ve biz mest olduk… Artık benim ne düşünecek, ne yazacak, hatta ne yaşayacak takatim kalmıştı. Bizim dilimiz tutulmuştu, ordu bizzat yazıyordu…” (M. Akif, Haziran 1936)

10-25 Temmuz 1921 arasında, 15 gün süren Kütahya-Eskişehir Savaşları'nda yenilip Sakarya'nın doğusuna çekildik. Düşman, Ankara yakınlarına gelmişti. Bu nedenle Meclis'in Kayseri'ye taşınması için hazırlıklar yapılıyordu. İşte o zor günlerde, 5 Ağustos 1921'de, Mustafa Kemal Paşa, 3 ay süreyle olağanüstü yetkilerle başkomutanlığa getirildi.

23 Ağustos-13 Eylül 1921 arasında, tam 22 gün 22 gece süren Sakarya Savaşı kazanıldı. TBMM, 19 Eylül 1921'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'ya “gazi” ve “mareşal” unvanı verdi. Sakarya Zaferi'nin önemli diplomatik sonuçları oldu: Kafkas Cumhuriyetleriyle Kars Antlaşması, Fransa'yla Ankara Antlaşması, İngiltere'yle esir değişimi antlaşması ve Ukrayna'yla dostluk antlaşması imzalandı. İtilaf devletleri TBMM'ye barış teklifinde bulundu.

Sinan Meydan'ın Sözcü'de yazdığı ‘Ne MuazzamZaferdi O!’ BüyükTaarruz yazısı

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)