Belgelerdeki Doğrular

WikiLeaks sitesi ABD’nin gizli kriptolarını açıkladı.

7 bin 918 belge ile Türkiye liste başı.

Ne zamandan beri: AKP’nin 2002’de tek başına iktidara geldiğinden bu yana. AKP (RTE) iktidarlarında laik bir Cumhuriyet olan Türkiye’nin bir İslam devletine dönüşmesi olasılığının giderek yoğunlaştığından beri!

Belgelerdeki yorumların, saptamaların kaçını inandırıcı, doğru bulabilirsiniz bilemem. Ben saptamaların pek çoğuna katılıyorum.

Katılıyorum çünkü; ABD belgelerindeki saptamaların pek çoğu 2002’de AKP (RTE) iktidara geldiğinden beri yaza geldiklerimiz koşutunda, hatta kimileriyle örtüşüyor.

2002’den beri RTE’nin gizli ajandasında yazılı olan öğeleri zaman içinde, her fırsatta gerçekleştirdiğine olan inancımızı ABD belgeleri doğruluyor.

***

Örnekleyelim:

2007 yılında seçimler yaklaşırken ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, RTE’nin gizli ajandası olup olmadığını anlamak için bir araştırma yaptı.

RTE’nin gizli hedefleri olduğunu, ancak şeriat getirme olasılığının bulunmadığını saptadı.

Eksik bir saptama. Zira RTE, Türkiye’de ve Batı’da sert biçimde karşı çıkılmayacağını görseydi, şeriatı getirmekte bir an tereddüt etmezdi.

Belgelere göre, AKP’nin önde giden birçok üyesi (bakanların hemen hepsi) bir cemaate üye. Yalan mı?

RTE’nin İslamcıları devlette önemli konumlara atadığı yalan mı?

RTE çevresini -isim vermeyelim- “şakşakçı, dalkavuk ve kibirli” danışmanların doldurduğu yalan mı?

Daha geçende AKP’nin ikinci adamlarından biri, “Bizde Genel Başkan’a karşı çıkılmaz” diye bu saptamayı doğrulamadı mı?

Belgelerde, sekiz yıldır izlediğimiz RTE’nin “inatçı ve hiperaktif” olduğu yazılıyor. İnatçı doğasının -belgede saptandığı gibi- aslında dediğim dedik diyen “despot” kişiliğinden… hiperaktifliğinin ise sinirli, saldırgan doğasından kaynaklandığı yadsınabilinir mi?

F. Gülen cemaatinin bünyeye kimi personel aracılığıyla sızma gayretlerini TSK’nin ihraçlarla önlemeye çalıştığı… RTE ile emrindeki bakanların dinci (Fethullahçı) çabaları nedeniyle ihraç edilenlerin TSK’ye geri dönmelerini sağlayacak yasal düzenlemelere başvurduğu yalan mı?

***

Kimi gerçekler belgelerde yer alıyor.

Artık su üzerine çıktı. Belgeler RTE ile Çankaya’daki AKP’li arasında ters duruşları duyuruyor.

Örneğin Çankaya’daki, Kürt sorununda seçimlerden önce hükümetin yeni bir adım atmasını zorunlu gördüğünü, direktif verir gibi açıkladığı sırada… tam tersine RTE’nin bu konuda gereken her şeyin yapıldığını söylemesi…

Seçildiği günden son aylara kadar AKP’nin Cumhurbaşkanı olduğunu kanıtladı Çankaya’daki. Hükümetin noteri gibi davranmakta beis görmedi.

Fakat son günlerde sanki AKP’nin değil, gerçekten halkın Cumhurbaşkanı imiş gibi duruş sergiliyor.

Partiden -daha doğrusu RTE’den- bağımsız bir Çankaya izlenimi vermeye çalışıyor.

***

Belgelerde Avrupa Birliği’nin RTE Türkiye’sine kuşku ile baktığına değiniliyor.

Son günlerde gereği yokken RTE, eksen kayması söylemlerini yalanladı.

Oysa belgeler Türkiye’nin Batı’dan Doğu’ya kaydığını gösteriyor.

Örneğin kanıt olarak “özellikle tehlikeli” diye tanımladıkları Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “İslamcı nüfuzunu” RTE üzerinde kullandığı öne sürülüyor.

Ufak bir yorum hatası var bu saptamada: RTE de İslamcı! Davutoğlu’nun bu özelliğini bilerek Dışişleri Bakanlığı’na getirdi. Yani tencere yuvarlandı kapağını buldu.

İslamcı devlet olasılığı Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğini engelliyor.

Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi üstlenmesini istedikleri Türkiye’nin RTE elinde daha çok İslamcı ve Arapçı bir yöne kayması AB üyeliğini zora sokuyor.

Bu gerçeği gören RTE’nin, ikide bir AB’ye “Üye yapmayacaksınız açıklayın” demesinin bir nedeni var:

Erbakan’ın Milli Görüş’ü, Arap ve İslam ülkeleri arasında AB’ye benzer bir örgütün kurulmasını önerir. Erbakan TBMM’de AB’yi dışlayan, Türkiye’nin içinde olacağı Arap ve Müslüman devletler arasında bir ortaklıktan söz ederdi.

Öğrencisi RTE, son Lübnan gezisinde Ortadoğu ülkeleri aralarında AB’de uygulanan Şengen benzeri bir uygulamaya geçilmesini istedi. Geleceğe bir ipucu!

Kafasındaki gizli ajandada Arap ve Müslüman ülkeleri arasında AB benzeri olası bir birliğin planları neden olmasın?

***

Belgelere göre Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, RTE hükümetinden hoşlanmadığını açıklamış ABD diplomatlarına.

RTE’nin Azerbaycan’ın ulusal yararlarına ters düşen Ermenistan politikası resmen açıklandıktan sonra… RTE ve hükümetinden neden “hoşlansın” Aliyev?

Bu konuda Aliyev yalnız değil!

Cüneyt Arcayürek
Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)