Wiki miki olmak!

“ABD’li diplomatlara göre Erdoğan; Atatürk ile aynı idealleri paylaşan bir harekete liderlik ediyor. O işkolik, inatçı, mükemmeliyetçi biri fakat despotik değil.”
Yandaşlar dün Wikileaks belgelerinin daha çok bu ve benzeri satırlarıyla ilgiliydi. Kimisi “Canım bunlar çok da bilinmeyen şeyler değil…” diye kendisini avutuyordu. Ama olay ciddi…
Belgeler neyi gösteriyor? ABD diplomasisinin Erdoğan yönetimini yeterince ciddi ve nitelikli bulmadığını, yönetimin İslami ön yargılardan beslenen zihniyetinin çağdaş yarışta başarı kazanacağına inanmadığını vb... Şu yargıya dikkat:
“Erdoğan’ın pragmatik yaklaşımı kendisinin işine yarasa da vizyon eksikliği var. Kendisi ve Gül ile diğer üst düzey AKP yöneticileri analitik derinlikten yoksun... Erdoğan (ve Gül de dahil olmak üzere etrafındakiler), hem içeride hem de dışarıda uyumlu ve uygulanabilir politikalar uygulamalarını engelleyen Sünni önyargılara ve duygusal tepkilere sahip...”
Bizlere şaşırtıcı gelecek bir görüş de kuşkusuz şu:
“Erdoğan’ın aksine Gül, İngilizce biliyor ve daha demokrat görünüyor. Ancak bu yanıltıcıdır. Gül, Erdoğan’dan daha ideolog biri ve daha batı karşıtıdır.”

* * *
Erdoğan’ın İsviçre’de 8 banka hesabının bulunduğu... Kimi akrabaları adına yolsuzluk yaptığı vs. iddialarına gelince... Herhalde Başbakan’ın ABD Büyükelçisi’ni makamına çağırıp bu bilgilerin hangi somut kanıt ve tanıklıklara dayandığını sorması gerekir...
Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ilk gördüğü yerde Savunma Bakanı Gönül’e herhalde şunu soracaktır:
- Sen beni Amerikalılara “çok tehlikeli” diye ihbar etmişsin, bu ne iş? Kimin için, Türkiye için mi ABD için mi?”

Kayseri havası
Kayseri Emniyet Müdürlüğü, CHP Milletvekili Şevki Kulkuloğlu’nun içkili yerlere baskın yapıldığı, müşterilerin kameraya alındığı yönündeki şikâyeti üzerine bir açıklama yapıyor. Açıklamada içkili - içkisiz (11’i içkili) 15 işyerinin arandığı kaydedilirken şu bölüm dikkati çekiyor:
“... firari şüphelilerin ve aranan şahısların yakalanabilmesi için bu yerlerde bulunan şahısların kimlik kontrolleri yapılmak suretiyle üstleri, araçları ve eşyaları aranmıştır...”
Yani.. İçkili lokantada içki içen şahsın kimlik kontrolu yapılıp üstü arandıktan sonra kapı önündeki aracı ve aracındaki eşyaları da aranıyor... Açıklamadan anlaşılan bu...
Anadolu’da artık içki satan yer bulunmuyor. Sorulduğunda mahalle baskısı deniyor... Halkın muhafazakârlığından dem vuruluyor. Oysa yapılan düpedüz devlet baskısı... Hem de en ilkelinden...

Paşa da yandı!Tarihi Haydarpaşa Garı yandı... Yüreğimiz de beraber...
Tarihi yapının çatısı 1-2 saatte kül yığınına döndü.
Yapılan açıklama tam bir komedi:
“Yangın patlayan kalorifer borusunun kaynak makinesiyle onarımı sırasında çıktı.
Yangından hemen sonra görevlilerden biri binanın elektriğini kesince binada bulunan yangın hortumuyla su pompalanamadı...
Gar santralından saat 15.05’de itfaiye arandı ancak, araçlar olay yerine 15.30 dolayında geldi... Binada yangın söndürme timi vardı ancak timde yer alan çalışanlar hafta sonu olması nedeniyle garda değildi...
İtfaiyenin ilk gelen araçlarında yeterli uzunlukta merdiven yoktu ve bu müdahalede 10 dakika gecikmeye yol açtı... Binadaki membran malzemesi yanıcıydı... Bu tarihi bina için uygun değildi... Gereğinden fazla su sıkıldığı için binanın alt katları da su ile doldu...”
Anlaşılan tadilat ve onarım işini yapan firma bu konuda ehil değil. Kaynak yaparken binayı yakmışlar.
Peki İstanbul gibi bir kentin belediyesinin havadan yangın söndürme araçları bulunmaz mı?
Demek bulunmuyor. Ama bütün bu sorular boşuna... Yağma ve rant ekseninde yapılanmış, diğer bütün konulara boş veren bir belediyecilik anlayışı bir tarihi binayı ancak bu kadar koruyabilir.

Daha başındayız!
Açıklanan Wikileaks belgelerinde Türkiye ile ilgili yaklaşık 7900 telgraf bulunduğu söyleniyor... Bunların dün henüz 27 tanesi açıklanmıştı... Yalnız Ankara ile Washington arasındakiler değil... Diğer ülkelerle ilgili haberleşmede de Türkiye adı geçiyor. Örneğin... Fransızlarla İsrailliler haberleşirken İsrail tarafı:
- İran’ın nükleer silah üretmek için kullandığı malzemeler Türkiye üzerinden geçiyor, diyor...
Fransızlar bu iddianın neye dayandığını soruyor... İsrailliler kanıtları yakında açıklayacaklarını bildiriyor... Belgeler açığa çıktıkça Türkiye ve iktidar sanıldığından daha da zor durumda kalacak. Açıkça o görülüyor.

Soru: Wikileaks’in sızdırdığı belgelerde Türkiye’yle ilgili bölümleri okuyunca neler görüyoruz?
Yanıt: İktidarın sevmediği yazarların yıllardır yazdıklarını...
Haldun Ertem
Tarhan Erdem, “BDP ile ittifak CHP’ye iktidar yolunu açar” demiş.
Der; Tarhan Bey yorumla yolunu bulan bir büyüğümüz.
Fahrettin Fidan

Melih Aşık
Milliyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)